Artiest

3js - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. 3js
3JS bestaat uit drie muzikale mannen uit Volendam. De band bestaat sinds 2002 en is in de loop der jaren een aantal keer van samenstelling veranderd. Ze scoren hits met onder andere de nummers ‘Wiegelied’, ‘Watermensen’ en ‘Wat is dromen’.

Naam: 3JS
Jaar van ontstaan: 2002
Genre: Volkspop
Grootste hits: Wiegelied, Watermensen, Wat is dromen, Geloven in het leven & Mensen


Wie zijn de 3JS?
Jan Dulles, Jaap de Witte en Jaap Kwakman komen in 2002 bij elkaar en vormen de band 3JS. De bandnaam is gebaseerd op de eerste letters van de voornamen van de bandleden. Ze komen uit Volendam en ze maken volkspop muziek. De band raakt landelijk bekend na het succes van hun debuutalbum ‘Watermensen’ dat ze in 2007 uitbrengen. Ook de soap ‘Gewoon Jan Smit’ en het TROS-programma ‘De Zomer Voorbij’ draagt bij aan hun bekendheid.

De 3JS treden lokaal op sinds 2002. Jaap de Witte is op dat moment al 25 jaar muzikant. Jaap Kwakman speelt op dat moment op veel cd's van andere artiesten. Jan Dulles leent in die tijd regelmatig zijn stem uit aan Jan Akkerman en vertolkt de rol van Judas in de musical ‘Jesus Christ Superstar’. Verder zitten Jan Dulles en Jaap Kwakman die tijd in een andere band genaamd ‘Bleubus’. Met deze band maken ze een rockalbum, maar die brengen zij nooit uit. Door een prijsvraag bij 3FM staat Bluebus in het voorprogramma van Bon Jovi in 2006. Hierna besluiten Jan Dulles en Jaap Kwakman een punt achter Bluebus te zetten en zich helemaal op de 3JS te richten.

Watermensen
Op 8 juni 2007 brengt de band hun debuutalbum ‘Watermensen’ uit. Het titelnummer ‘Watermensen’ wordt een bescheiden hit, maar ook het nummer ‘Wiegelied’ doet het goed. Het album komt op nummer zes in de ‘Album Top 100’ en staat 87 weken in deze lijst genoteerd.
Voor het album ontvangen zij een originele Rembrandt van de ‘Stichting Nederlandse Muziek’ en bovendien winnen zij de ‘Zilveren Harp’ in 2007. Eind 2009 bereiken ze met het nummer ‘Watermensen’ voor het eerst de ‘Top 2000’.

3JS komen eraan
In de zomer van 2007 zendt RTV Noord-Holland de docusoap ‘3JS komen eraan’ uit waarin de 3JS gevolgd worden. Er worden acht afleveringen uitgezonden, waardoor het publiek de band beter leert kennen.

De zomer voorbij
De 3JS zijn in september 2007 voor het eerst te gast in het programma ‘De zomer voorbij’ van goede vriend en dorpsgenoot Jan Smit. Ook schrijven en zingen de 3JS de titelsong van het programma. Ook in de seizoenen die volgen, is de band volop te zien in het programma.

Kamers van m’n hart
Hun tweede album brengen ze in 2008 uit en heet ‘Kamers van m’n hart’. Ze scoren met het nummer ‘Hou van mij’ een top 10-hit in de ‘Single Top 100’. Het gehele album wordt net als de vorige goed ontvangen en komt op de vierde plaats in de albumlijst en blijft er veertig weken in staan.

Dromers en dwazen
In 2010 brengen de 3JS hun derde album ‘Dromers en dwazen’ uit. Het album bereikt net als zijn voorgangers een plaats in de top 10 van de Nederlandse albumlijst.

Wat is dromen
De 3JS werken samen met Ellen ten Damme en scoren hun eerste nummer 1-hit met het nummer ‘Wat is dromen’ in de ‘Single Top 100’. Ook geven de mannen dat jaar hun eerste concert in de ‘Heineken Music Hall’ met gastoptredens van onder anderen Ellen ten Damme en Racoon.

Eurovisie Songfestival
In 2011 vertegenwoordigen de 3JS ons land tijdens het Eurovisie Songfestival in Duitsland. Ze zingen het nummer ‘Je vecht nooit alleen’ in een Engelse versie. Ze eindigen op de 19e plaats en worden laatste in de halve finale. Dit jaar geven ze hun tweede concert in de ‘Heineken Music Hall’ met gastartiesten als Miss Montreal en Raphael Gualazzi.

De Witte
Op 7 januari 2013 maken de 3JS bekend dat Jaap de Witte de band moet verlaten vanwege gezondheidsredenen. Zijn zoon Jan wordt de nieuwe vaste gitarist van de 3JS. Jaap blijft nog wel betrokken bij het schrijven en componeren van nummers.
Dat jaar komt er een verzamelalbum en treden ze op tijdens de ‘Toppers in Concert’ concertreeks in de ‘Amsterdam ArenA’ (Johan Cruijff ArenA).

Dichterbij de horizon
In augustus 2013 komen de 3JS met hun vijfde album ‘Dichterbij de horizon’. De albumnaam is ook de naam van hun theatertour die zij dat jaar doen. De band speelt dat jaar ongeveer in 30 theaters door heel het land.

Nu
In 2018 brengen de 3JS het album ‘Nu’ uit. Op dit album is Jan de Witte voor het laatst te horen bij de band. Na de theatertour en de shows in het openluchttheater Caprera neemt hij afscheid van de band.

De aard van het beest
Nadat Jan de Witte de band heeft verlaten, neemt Robin Küller zijn plaats in. Het eerste album dat zij als nieuwe formatie maken, heet ‘De aard van het beest’ en brengen zij in 2020 uit.