Artiest

Gerard Joling - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Gerard Joling
Gerard Joling weet al op jonge leeftijd dat hij de showbusiness in wil. Zijn doorbraak komt bij de Soundmixshow in 1985, wanneer hij als Don McLean met 'Crying’ als derde eindigt. Zijn eerste hit is ‘Love is in Your Eyes’. Ook ‘Ticket to the Tropics’ is een van de singles waarop zijn unieke hoge stemgeluid te horen is.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naam: Gerard Joling
Geboortedatum: 29 april 1960
Genre: Volks/Pop
Grootste hits: Ticket to the tropics | No more bolero's | Maak me gek 

Gerard Joling wordt geboren in 1960 en groeit op in een christelijk gezin in het Noord-Hollandse Schagen. Van jongs af aan wil hij de muziek in, alleen dit lukt hem in eerste instantie niet. Daarom probeert hij het eerst via een andere weg: hij schrijft zich in bij een modellenbureau en figureert in verschillende videoclips. In 1983 heeft hij zijn eerste grote rol in de videoclip Jack is back van Earth and Fire. Een jaar later bemachtigt hij een rol als danser in She’s a liar van de Dolly Dots. Ondertussen maakt hij orkestbanden. De modeshows die hij loopt wisselt hij af met het zingen van deze liedjes.

Soundmixshow
Maar dan, in 1985, begint de carrière van Joling vorm te krijgen. Hij doet mee aan de Soundmixshow van Henny Huisman. Joling wordt uiteindelijk derde in de finale met het nummer Crying van Don McLean. Dit optreden is de doorbraak van de zanger. Hij valt vooral op door zijn hoge stemgeluid. Datzelfde jaar brengt hij zijn eerste hit Ticket to the tropics uit. Hierna volgt al snel Love is in your eyes, die van goud naar platina en van platina naar de dubbel platina gaat! Vanaf dit moment weet iedereen wie Gerard Joling is. Een paar jaar later krijgt hij als eerste popartiest zijn eigen wassenbeeld in Madame Tussauds (1987).

Eurovisie Songfestival
In 1988 mag hij met het nummer Shangri-la Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Dublin. Helaas besluit hij de octaaf van de laatste noot lager te zingen dan gepland, omdat hij zich niet zo goed voelt. Hij eindigt uiteindelijk op de negende plaats.

Een jaar later, in 1989, wordt zijn tweede album No more bolero’s een groot succes. Het album wordt in 22 landen uitgebracht en staat wekenlang op nummer 1. En niet alleen in Nederland, maar ook in Azië staat het album hoog in de hitlijsten. Terwijl hij daar zelfs nog nooit had opgetreden! Ook doet hij een theatertour in meer dan twintig landen.

Karaoke op 4
Vanaf de jaren 90 richt Joling zich steeds meer op tv en presenteren. Zijn eerste presentatieklus is het programma Karaoke op 4, waarin mensen uit het publiek een liedje mogen zingen met de zanger. 

Only Joling 
In 2004 komt hij met zijn eigen realitysoap Only Joling. Aan het eind van dat jaar geeft hij een uitverkocht concert in Ahoy: Only Joling. Het is zijn eerste soloconcert ooit.

Joling & Gordon over de vloer
In 2005 komt Nederland in aanraking met het succesvolle duo Geer en Goor. In het tv-programma Joling & Gordon over de vloer wordt er gegierd, gelachen en een beetje gewerkt. Samen met collega-zanger Gordon trekt het programma een miljoenenpubliek. In datzelfde jaar begint Joling samen met Gordon en René Froger aan de formatie de Toppers. Het originele idee is om dit concert in Carré te doen, maar de reacties op de formatie zijn zo enthousiast, dat ze besluiten het in de Johan Cruijff Arena te doen. De Toppers worden een traditie en geven sindsdien elk jaar een concert in de Arena.

Hits
Twee jaar later, in 2007, brengt Joling één van zijn grootste hits ooit uit: Maak me gek. De single bereikt al snel een nummer 1 positie in de Single Top 100. Hiermee is het zijn grootste hit sinds zijn nummer 1-single No more bolero’s uit 1989. Na Maak me gek scoort hij in mei van dat jaar weer een hit, ditmaal een duet met de toen drie jaar overleden André Hazes: Blijf bij mij. Na een week staat de single op nummer 1 in de Single Top 100, waar hij negen weken in blijft staan. De single komt daarna driemaal terug op nummer 1, wat een record is.

Bloedheet
In 2008 komt het album Bloedheet uit, waar de hits 24 uur verliefd, Het is nog niet voorbij en Ik hou d’r zo van op staan. Al deze nummers worden goed ontvangen. Ook wordt Laat me alleen uitgebracht, wat een grote hit wordt. Het is een gevoelig duet met de overleden zangeres Rita Hovink.  

25-jarig jubileum
Joling zit in 2010 25 jaar in het vak en komt met zijn nieuwe hit: Ik leef mijn droom. Twee jaar later, in 2012, scoort hij zijn negende nummer 1 hit met Echte vrienden, een duet met Jan Smit.

Lintje
De goedlachse zanger zet zich daarnaast regelmatig in voor goede doelen, zoals Unicef en het Ronald McDonald kinderfonds. In 2013 wordt hij voor zijn verdiensten als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd en krijgt een lintje.

WK 2014
In 2014 brengt hij voor het WK in Brazilië een Nederlandstalige versie uit van het nummer Rio. Het nummer staat weer hoog in de hitlijsten en wordt tijdens het kampioenschap plat gedraaid in de kroeg. 

Geer & Goor zoeken een hobby
Vanaf 2016 is hij weer samen te zien met Gordon in een nieuw tv-programma: Geer & Goor: zoeken een hobby. Dit keer helpen de twee zangers ouderen om een hobby te vinden. De serie wordt genomineerd voor de Gouden Televizier - Ring. Helaas gaan ze er niet met de winst vandoor, Floortje Dessing met Het einde van de wereld wint de ring.

TrosKompas Oeuvre Award
In 2019 ontvangt Joling de TrosKompas Oeuvre Award tijdens het Muziekfeest van het Jaar. De jury roemt hem om zijn heldere stemgeluid, zijn humor en zelfspot.

Gerard Joling is met een track record van meer dan 35 jaar een echte ster in de showbizz. Joling is een alleskunner en entertainer pur sang.