Artiest

Willeke Alberti - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Willeke Alberti
Met een zangcarrière die meer dan vijftig jaar omspant, is Willeke Alberti één van de allergrootste diva’s die de Nederlandse populaire en lichte muziek ooit heeft gekend. Begonnen in 1958 aan de zijde van haar vader Willy Alberti is zij uitgegroeid tot een gerijpte vakvrouw, een grande dame met een omvangrijk oeuvre. Haar oprechte interesse in de medemens maakt Willeke tot een zeer geliefd artieste bij jong en oud. In 2008 wordt Willeke benoemd tot de eerste ambassadrice van Radio 5 Nostalgia.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beroemde vader

Willeke Alberti wordt als Willy Albertina Verbruggen op 3 februari 1945 geboren in Amsterdam. Op elfjarige leeftijd maakt Willeke haar tv-debuut in de musical Duel Om Barbara waarmee zij in de voetsporen treedt van haar vader Willy Alberti. Twee jaar later neemt zij met haar beroemde vader haar eerste plaatje op. Maar hun duet 'Zeg Pappie Ik Wilde U Vragen' wordt geen hit. Dat gebeurt wel met haar solosingle 'Norman', die in het voorjaar van 1962 hoog staat genoteerd in de Nederlandse hitlijsten. In 1963 zijn vader en dochter Alberti wél succesvol met hun deels in het Italiaans gezongen duet Sei Rimasta Solo. Nog datzelfde jaar scoort Willeke gigantische hits met 'De Winter Was Lang' en 'Spiegelbeeld', een Nederlandse bewerking van de hit 'Tender Years' van de Amerikaanse countryzanger George Jones. 'Spiegelbeeld' wordt Willeke’s eerste gouden plaat.

Zaterdagavondshow

Wanneer in 1964 ook haar single 'Mijn Dagboek' wordt bekroond met een gouden plaat en Willeke een Edison ontvangt voor haar eerste elpee is zij een gevierde tienerster. Samen met vader Willy presenteert zij vier seizoenen lang hun Zaterdagavondshow voor de AVRO TV hun befaamde Zaterdagavondshows. Ondertussen treedt zij in het huwelijk met Joop Oonk, bassist van de Jumping Jewels, met wie zij dochter Danielle krijgt. Later trouwt zij ook nog met mediagigant John de Mol en profvoetballer Søren Lerby, met wie zij respectievelijk haar zoons Johnny en Kaj ter wereld brengt.

Uitstapjes

Naar aanleiding van de tv-special Willeke International wordt zij in 1970 door Willy van Hemert gevraagd de hoofdrol te spelen in zijn nieuwe dramaserie De Kleine Waarheid. Haar rol van Marleen Spaargaren levert Willeke de Gouden Televizierring op. Daarna volgen glanzende hoofdrollen in de bioscoopkraker Rooie Sien van regisseur Frans Weisz, het succesvolle toneelstuk Twee Op De Wip met Jeroen Krabbé en het cabaretprogramma Klarenbeek & Verbruggen met Jenny Arean. Het zijn artistieke uitstapjes waaraan Willeke zeer goede herinneringen bewaart.

Verlies

Ondertussen blijft Willeke als zangeres succesvol met hits als 'Carolientje' (1977), 'Jantje Beton' (1981) en het samen met haar vader uitgevoerde duet 'Niemand Laat Z’n Eigen Kind Alleen', dat in de winter van 1983 een vijfde plaats behaalt. Twee jaar later overlijdt haar zo geliefde vader. Samen met haar moeder Ria en broer Tonny weet Willeke dit enorme verlies te verwerken.

Songfestival

In 1987 keert Willeke terug in de schijnwerpers. Ze scoort een hit met het liedje 'Samen Zijn' uit de tv-kinderserie Pompy de Robodoll en krijgt een gouden plaat voor haar album Vrienden Voor Altijd. Haar samenwerking met Paul de Leeuw resulteert in de hitsingle 'Gebabbel' en in 1994 in deelname aan het Eurovisie Songfestival. Met het door haar prachtig vertolkte 'Waar Is De Zon' eindigt zij in Dublin helaas in de achterhoede.

Beschermvrouwe

In 1996 wordt Willeke geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Er volgen verschillende theatertournees, waaronder de musical Hello Dolly met Jos Brink, en diverse albums zoals de fraaie cd Liedjes Voor Altijd met gastbijdragen van onder anderen Ramses Shaffy, Herman van Veen en Paul de Leeuw. In 2001 wordt zij beschermvrouwe van de Willeke Alberti Foundation, een stichting die culturele activiteiten organiseert voor senioren, kinderen en zieken in verpleeginstellingen en verzorgingshuizen. Haar vijftigjarig artiestenjubileum wordt gevierd met een speciaal theaterprogramma en opgesierd met een galavoorstelling in Carré. Ook ontvangt Willeke de Radio 2 Zendprijs, als waardering voor haar bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse muziek.

Oeuvreprijs

In 2008 speelt Willeke een gastrol in Goede Tijden Slechte Tijden, waar zij als Josephine van Wickenrode een aantal maanden op de televisie is te zien. In 2010 speelt zij een gastrolletje in De Tv-Kantine van Carlo Boszhard & Irene Moors. Datzelfde jaar viert Willeke haar 65-jarige verjaardag in Carré Amsterdam waar zij als ambassadrice van Radio 5 Nostalgia wordt geëerd met een jubileumgala. Tijdens het gala krijgt Willeke uit handen van André van Duin de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs vanwege haar grote verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek en haar immense populariteit.

In het voorjaar van 2011 wordt zij door rapper Ali B bezocht. In het kader van diens tv-programma Ali B Op Volle Toeren neemt hij samen met zijn vriend Kleine Viezerik een rapversie op van 'Telkens Weer'. Op haar beurt zingt Willeke het liedje 'Meisjes'. Het programma wordt genomineerd voor de Televizierring 2011. Ondertussen blijft Willeke optredens verzorgen door het hele land waar zij nog steeds volle zalen trekt. “Ik heb mijn liedjes altijd met veel plezier en liefde voor de mensen gezongen,” zegt Willeke. “Ik hoop dat ik dat nog lang mag blijven doen!”