Artiest

Paul de Leeuw - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Paul de Leeuw
Populaire Nederlandse cabaretier, TV-presentator en zanger die begin 1994 een nummer 1-hit scoort met 'Ik Wil Niet Dat Je Liegt' (een Nederlandse bewerking van 'La Solitudine' van Laura Pausini), 'Ik Heb Een Euromast', 'Voorbij', ''K Heb Je Lief' en de duetten 'Blijf Bij Mij' (met Ruth Jacott), 'Gebabbel' (met Willeke Alberti) en 'Zonder Jou' (met Simone Kleinsma) halen de Top 3. Paul de Leeuw maakt in 1996 de speelfilm Filmpje!
Afgewezen

Paul Henri de Leeuw wordt op 26 maart 1962 geboren in Rotterdam-IJsselmonde. Hij groeit op in een protestants gezin met een oudere broer en jonger zusje. Na met succes de mavo en havo te hebben doorlopen, gaat Paul naar de lerarenopleiding in Delft. Daar ontdekt hij zijn creatieve talent. Paul meldt zich aan bij de Toneelacademie in Maastricht maar wordt tot zijn grote teleurstelling afgewezen. Er vast van overtuigd dat zijn toekomst in het theater ligt, volgt hij vastbesloten zijn weg richting dat podium. In 1983 doet Paul mee aan Cameretten in Delft, het oudste kleinkunstfestival van Nederland. Hij wint er de publieksprijs en de aanmoedigingsprijs. Daarop besluiten zijn ouders hem twee jaar lang financieel te ondersteunen zodat hij zich kan ontwikkelen tot cabaretier.

Televisiedebuut

In 1985 heeft Paul veel succes met zijn theaterprogramma Stel Moeder Niet Teleur. Datzelfde jaar treedt hij als pauzenummer op tijdens het Open Bak Gala in Carré Amsterdam ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van theater de Engelenbak. De zaal reageert zeer enthousiast op zijn succeslied Vlieg Met Me Mee, op basis waarvan Paul een uitnodiging krijgt van Sonja Barend. En zo maakt de 23-jarige Paul de Leeuw op 12 februari 1986 zijn televisiedebuut in Sonja Op Woensdag. In juni 1986 maakt hij zijn radiodebuut met een eigen programma, genaamd Lieve Paul. Hierin lost hij op voltrekt eigen wijze relatieproblemen van luisteraars op. Na Lieve Paul krijgt hij zijn eigen ochtendshow op Radio 3FM, genaamd De Leeuw Wordt Wakker.

Omstreden

Nadat Paul in 1987 zijn komische talent etaleert in het programma Sterrenslag bij de AVRO, krijgt hij in 1990 zijn eerste eigen tv-programma bij de VARA: de Schreeuw Van De Leeuw. De formule van het programma is er een van goud. Binnen een omgeving van totale anarchie improviseert Paul er lustig op los, waarbij hij niets of niemand ontziet. Dat leidt tot spraakmakende programma’s waaronder die met geestelijk gehandicapten of een samen met Aids-patiënt René Klijn gemaakte uitzending, die wordt bekroond met een Bronzen Roos op het televisiefestival in Montreux. Na de Schreeuw Van De Leeuw volgen succesvolle tv-shows als De Leeuw Is Los, Laat De Leeuw en Mooi! Weer De Leeuw, afgewisseld door tegenvallende tv-programma’s als de serie Seth & Fiona en de MaDiWoDoVrijdag Show. Tussendoor maakt De Leeuw nog een omstreden uitstapje naar de NCRV, waar hij in 2002 een seizoen lang Herberg De Leeuw presenteert om na een controverse weer terug te keren bij de VARA. In al deze programma’s speelt Paul komische typetjes, waarvan Bob en Annie de Rooij wel de bekendste zijn. Bob & Annie spelen ook een hoofdrol in Pauls eerste eigen bioscoopfilm Filmpje! die in 1995 in première gaat. Andere films waarin Paul meespeelt zijn onder anderen Ja Zuster Nee Zuster (2002), Alles Is Liefde (2007), Spion Van Oranje (2008) en Alle Tijd (2011).

Liedjes

Ondertussen maakt Paul de ene na de andere cd met prachtige liedjes. In 1992 scoort hij zijn eerste nummer 1-hit met 'Vlieg Met Me Mee', gevolgd door 'Ik Wil Niet Dat Je Liegt' (1993). Andere grote hits van hem zijn 'Voorbij' (1994), '‘k Heb Je Lief En Wacht Op Jou' (1997) en zijn duetten 'Blijf Bij Mij' met Ruth Jacott (1993), 'Droomland' met André Hazes (1993), Zonder Jou met 'Simone Kleinsma' (1995) en 'Une Belle Histoire/Een Mooi Verhaal' met Alderliefste (2006). In 1997 krijgt hij een speciale onderscheiding uitgereikt voor de verkoop van meer dan 1 miljoen cd’s in Nederland. Tien jaar later is Paul de hoofdartiest van Symphonica In Rosso, waarmee hij vijf keer de Gelredome in Arnhem weet te vullen. Onder de gasten die hij tijdens deze concertreeks ontvangt behoren Marco Borsato, Pauls vaste pianist Cor Bakker en zijn sidekick Adje. Het speciaal voor Symphonica In Rosso geschreven lied 'Blijf (Tot De Zon Je Komt Halen)' wordt een grote hit.

Marathon

Tussen alle bedrijven door staat Paul de Leeuw ook nog in het theater met succesvolle shows als Beste Maatjes (1991), Wie Plukt Mij? (1992), Kerstkransje (2001), Aan Het Einde Van De Regenboog (2006-2007) en de musicals Les Misérables, Heerlijk Duurt Het Langst en Foxtrot. Daarnaast presenteert hij een tijdlang de uitzendingen van het Eurovisie Songfestival, het populaire BNN tv-programma Ranking The Stars en een nieuwe versie van Top Of Flop. Op 29 november 2008 presenteert Paul een twaalf uur durende Mooi! Weer De Leeuw Marathon waarmee hij zijn zilveren artiestenjubileum viert.

Goed gevoel

In Paul's prijzenkast staan onder meer een Zilveren Nipkowschijf, Gouden Harp, diverse Edisons, een Zilveren Televizier-Ster en een Gouden Televizier-Ring uitgestald. Het weerhoudt de Rotterdammer er niet van om voor zichzelf de lat blijvend hoog te leggen. “Het is een misvatting dat ik alleen maar grappen wil maken. Ik ben vaak heel serieus. Mijn grootste kracht zit ‘m juist in mensen een goed gevoel te geven,” aldus Paul de Leeuw.