Artiest

Gerard Cox - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Gerard Cox
Gerard Cox is cabaretier, filmacteur, toneelspeler, schrijver, liedjeszanger, columnist, maar bovenal Rotterdammer in hart en nieren. Een creatieve duizendpoot die al meer dan vijftig jaar in ’t artiestenvak zit. Ooit begon hij zijn carrière als zingende schoolmeester. In de loop der jaren is Gerard Cox uitgegroeid tot een geliefde nationale bekendheid. Van zijn hitsingle ’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer werden in 1974 honderdduizenden plaatjes verkocht.

Schoolmeester

Gerard Antonius Cox wordt op 6 maart 1940 geboren in Rotterdam. Gerard groeit op in een arbeidersgezin waarin vooral hard gewerkt wordt en niet geklaagd. Nadat Gerard met succes zijn opleiding tot onderwijzer heeft afgerond, meldt hij zich begin jaren zestig aan bij de toneelschool. Maar tot zijn grote verdriet wordt hij afgewezen. Zijnn Rotterdamse mentaliteit zorgt er voor dat hij het er niet bij laat zitten. Als zanger/gitarist debuteert hij in 1961 met luisterliedjes in de stijl van Jaap Fischer. Hij maakt een plaatje voor de Studenten Grammofoonplaten Industrie en verzorgt samen met Peter Blanker optredens in Zuid-Holland en Vlaanderen. In 1962 maakt Gerard zijn toneeldebuut in het stuk Blijde Verwachting van Toneelgezelschap Lily Bouwmeester. Een jaar later presenteert hij met pianist Jan Willem ten Broeke zijn eerste cabaretvoorstelling.

Lurelei

Halverwege de jaren zestig is het geëngageerde cabaret sterk in opkomst. In 1966 sluit Gerard zich aan bij het Lurelei-cabaret van Eric Herfst en Ben Rowold. Samen met onder anderen Jasperina de Jong, Rogier van Otterloo en Marjan Berk slingert Gerard satirische en maatschappij kritische teksten de ether in. Met het door hem gezongen liedje 'Arme Ouwe', dat gaat over koningin Juliana, ontketent hij zelfs een heuse rel, die wordt beslecht met een proces-verbaal wegens opzettelijke belediging van het staatshoofd. Het eveneens door Gerard gezongen controversiële liedje 'Tango Met God' zorgt er in 1968 zelfs voor dat de leiding van de VPRO de uitzending van het programma Geef ‘M De Ruimte verbiedt. Nog datzelfde jaar vormt Gerard met zijn Lurelei-collega’s Frans Halsema en Adèle Bloemendaal een opmerkelijk trio, dat debuteert met het spraakmakende en uiterst succesvolle cabaretprogramma Met Blijdschap Geven Wij Kennis.

Polleke

Vanaf 1970 is Gerard betrokken bij het satirische radioprogramma Cursief. Zijn conference over de gedrogeerde Vlaamse wielrenner Polleke wordt een klassieker. Onder de titels Wie Wijst Mij De Weg In Hilversum? en Gerard Cox Wil Bij U Op Schoot In Zijn Hansopje maakt hij een aantal televisieprogramma’s. In 1973 hervat Gerard de samenwerking met Frans Halsema. In hun succesvolle theaterprogramma Wat Je Zegt Dat Ben Jezelf spelen ze komische persiflages op radiospelletjes als Geen Ja Geen Nee, Voor Een Briefkaart Op De Eerste Rang en Raden Maar. Er volgen nog een paar theaterprogramma’s, waarna hun samenwerking in 1976 ten einde komt.

Zomer

Nadat Gerard eerder kleine hitjes heeft gescoord met 'Broekje In De Branding' (uit het programma Met Blijdschap Geven Wij Kennis) en het van Gilbert O’Sullivan geleende 1948 (Toen Was Geluk Heel Gewoon), een fraai nostalgische bewerking van Kees van Kooten en Wim de Bie, heeft hij in 1973 een onverwachte nummer 1-hit met '’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer'. Met het liedje voert Gerard wekenlang de hitlijsten aan. Het bezorgt hem veel roem en kritiek. Vooral zijn collega’s van het geëngageerde cabaret verwijten hem deze vorm van ‘artistieke uitverkoop’. Gerard trekt zich er nauwelijks iets van aan en scoort  een volgende Top 10-hit met 'Die Goeie Ouwe Tijd'.

Toen Was Geluk…

In 1977 speelt Gerard een hoofdrol in de Nederlandse bioscoopfilm Het Debuut van regisseur Nouchka van Brakel, waarin hij schittert naast de jeugdige actrice Marina de Graaf. In datzelfde jaar trouwt hij met actrice Joke Bruijs. Ook in de jaren die volgen speelt Gerard in diverse films en theaterproducties, waaronder Lieve Jongens, De Vriendschap en de musical Fien. Vanaf 1994 speelt Gerard samen met Joke Bruijs en Sjoerd Pleijsier een hoofdrol in de door hem zelf bedachte en samen met Pleijsier geschreven komische tv-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon. Vernoemd naar zijn eigen hitje uit de jaren zeventig blijkt de door de serie een ongelooflijk succes. In 1999 wordt Toen Was Geluk Heel Gewoon zelfs onderscheiden met de Gouden Televizier-Ring als beste comedyserie. Na vijftien seizoenen en 227 afleveringen komt er in 2009 een einde aan de razend populaire serie.

Rotterdam

Ondertussen blijft Gerard zingen en platen maken. Daarnaast wordt hij het gezicht in de reclamespotjes van zoutjesfabrikant Duyvis. In 2002 viert Gerard zijn 40-jarig artiestenjubileum in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. In de jaren die volgen speelt hij gastrolletjes in de tv-serie ’t Schaep Met De 5 Pooten en de kinderfilm Sinterklaas En Het Geheim Van Het Grote Boek. Verder presenteert Gerard al vijfentwintig jaar lang de zondagochtendconcerten in de Rotterdamse Doelen en is hij vaste columnist in de Oud-Rotterdammer en de Feijenoordkrant. Vanaf de tribunes van de Kuip volgt de verrichtingen van zijn favoriete club. Want Gerard Cox is en blijft een rasechte Rotterdammer bij wie het "niet lullen maar poetsen" is.  Een harde werker die kwaliteit voorop heeft staan.