Artiest

Doe Maar - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Doe Maar
Een van neerlans populairste bands ooit. Doe Maar scoort begin jaren 80 hits met 'Smoorverliefd', 'Doris Day', '1 Nacht Alleen', 'Macho' en 'Sinds 1 Dag of 2 (32 Jaar)'. Twee keer staat de band op nummer 1, met 'De Bom' en 'Pa'. In 1984 gaat Doe Maar uit elkaar.
1978
Doe Maar wordt in 1978 opgericht door Ernst Jansz. Hij omringt zich met een aantal muzikanten uit de regio: Piet Dekker (bas) Jan Hendriks (gitaar) en Carel Copier (drums). De muziek die de band maakt, bestaat voor het grootste deel uit een mix van reggae en ska. Doe Maar breekt zeker niet meteen door, de Nederlandstalige popmuziek wordt namelijk niet overal gewaardeerd. Integendeel; de meeste platenmaatschappijen reageren negatief. 

Platencontract
Eén label ziet echter wel brood in de muziek die Doe Maar maakt: Telstar. In 1979 verschijnt het album Doe Maar. Dit album wordt vooral in het clubcircuit erg gewaardeerd, maar daarbuiten krijgt de groep de handen niet op elkaar. Toch wordt besloten een nieuw album op te nemen. 

Henny Vrienten
Inmiddels heeft Piet Dekker de groep verlaten. Zijn plaats wordt ingenomen door Henny Vrienten. Zijn creatieve ideeën zorgen voor een geheel nieuwe aanpak. Met als resultaat de LP Skunk (1981). Maar... het einde voor Doe Maar lijkt in zicht te komen, want er zijn niet voldoende optredens geboekt. Bovendien weigert de platenmaatschappij in eerste instantie om Skunk uit te brengen: 'de tijd is nog niet rijp' is het antwoord.

Hilversum 3
Pas nadat de groep dreigt stoppen, kiest Telstar eieren voor haar geld. Met flinke tegenzin wordt begin 1981 Skunk dan toch maar uitgebracht. Hilversum 3 pikt het album meteen op en vanaf dat moment lijkt er geen houden meer aan. Met de single 'Sinds 1 Dag of 2 (32 Jaar)' bestormt Doe Maar voor het eerst de vaderlandse hitlijsten. 

Idolen
De populariteit neemt enorm toe, en het uitbrengen van het album Doris Day En Andere Stukken (1982) versterkt dat effect alleen maar. Sporthallen en zalen raken in één dag uitverkocht en er ontstaat een voor Nederland nieuw fenomeen: merchandising. Een geweldige wildgroei in de verkoop van buttons, T-shirts, sjaaltjes, etc. is het gevolg. Doe Maar doet er alles aan om de zaken in de hand te houden, maar zonder veel succes. 

De Bom
Eind '82 wordt 'De Bom' uitgebracht, een single die nooit op een album zou verschijnen. Zes weken prijkt de single boven aan alle hitlijsten, in totaal worden er 250.000 exemplaren verkocht. Wanneer de vierde LP 4Us (spreek uit virus) in het voorjaar van '83 verschijnt, is het album al vrijwel dubbel platina vóór het uitkomt. Inmiddels heeft er een tweede drummerwisseling plaatsgevonden: Jan Pijnenburg vervangt René van Collem. De optredens van Doe Maar zorgen voor ongekende taferelen: gillende en flauwvallende meisjes, EHBO-teams, sluipwegen van en naar optredens. 

Uit elkaar
Doe Maar besluit tijdelijk de concerten te staken in afwachting van andere tijden. Die komen er nooit. Wanneer de muzikanten in februari 1984 de studio in gaan, is er inmiddels teveel twijfel ontstaan. Er lijkt maar één bevredigende actie mogelijk: Doe maar besluit geen nieuw album meer op te nemen en definitief te stoppen. In het radioprogramma Avondspits van Frits Spits maakt de band bekend dat ze uit elkaar gaan. Er volgt nog een afscheidsconcert op 14 april 1984 in de Maaspoort in 's-Hertogenbosch en daarna zijn de heren klaar.

Klaar
Althans, tot het jaar 2000. Klaar is echt het allerlaatste Doe Maar-album met daarop liedjes als 'Watje', 'Als Niet Als', 'Alles Doet Het Nog', en 'Overspel'. De heren staan in mei en juni van dat jaar zo'n zestien keer in een uitverkocht Ahoy'. In totaal zien maar liefst 173.634 mensen het reünie-optreden. 

Theatertour
DJ Frits Spits heeft op 22 november 2005 wederom een exclusieve Doe Maar primeur. De band maakt bekend een theaterproductie te gaan maken. Jan Pijnenburg zal hier echter niet bij aanwezig zijn. 

Musical
In januari 2007 gaat 'Doe Maar De Musical' in première. De bandleden werken achter de schermen nauw samen met de producers, en de musical wint vijf prijzen bij de John Kraaijkamp Musical Awards 2007, waaronder de publieksprijs.

De Kuip
16 keer Ahoy was leuk maar het kan nog groter. De mannen lijken terug te komen op hun besluit om definitief een streep onder hun gezamelijke carrière te zetten en geven op 12 juli 2008 een concert in de Rotterdamse Kuip.

Symphonica in Rosso
In oktober 2012 staat Doe Maar vier keer in het GelreDome stadion in Arnhem voor Symphonica In Rosso. De organisator laat in maart weten dat van alle edities alleen de verkoop van Symphonica met Marco Borsato sneller is verlopen.

Versies
In september 2012 komt De Doos van Doe Maar op de markt. Een verzamelbox met 14 CD’s en 9 DVD’s. Tegelijk komt de dubbel-EP Versies / Limmen Tapes uit. Voor de Limmen-kant heeft de band zeven oude nummers opnieuw opgenomen. Vervolgens hebben verschillende rappers van Top Notch de nieuwe opnames hun eigen interpretatie gegeven voor de Versies-kant. 'Alles Gaat Voorbij' met Kraantje Pappie en Postman verschijnt op single en Gers Pardoel waagt zich aan een eigen versie van 'Liever dan Lief'.

Ziggo Dome
In 2016 is het 32 jaar geleden dat de mannen van Doe Maar hun eigen weg gingen. Om deze reden komt Doe Maar opnieuw bij elkaar voor een reeks concerten. Voor het eerst staan de bandleden in de Ziggo Dome.