Artiest

Suzan & Freek - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Suzan & Freek
Suzan & Freek zijn een succesvol muzikaal duo. Ze beginnen hun carrière met het plaatsen van covers op Facebook onder de naam ‘De Minuut’. In 2018 brengen ze hun eerste (eigen geschreven) single ‘Als het avond is’ uit en met succes!

Naam: Suzan Stortelder & Freek Rikkerink
Artiestennaam: Suzan & Freek
Geboortedatum: 15 juni 1992 (Suzan), 29 maart 1993 (Freek)
Genre: Nederpop
Grootste hits: Als het avond is, Blauwe dag, De overkant & Weg van jou


Wie zijn Suzan & Freek?
Suzan & Freek zijn een koppel en een zangduo. Ze leren elkaar kennen bij muziekles op de middelbare school waarbij de liefde voor muziek overslaat naar liefde voor elkaar. Suzan zingt en speelt piano, Freek speelt de gitaar en zingt daarbij. Ze zijn geboren in de achterhoek, Suzan in Zieuwent en Freek in Harreveld. Op dit moment wonen zij in Nederhorst den Berg.

De eerste stappen in hun carrière
Het duo begint met het maken van covers op Facebook onder de naam ‘De minuut’. In 2016 gaat hun cover ‘Don’t let me down’ van The Chainsmokers door het dak omdat het zelfs wordt gedeeld door The Chainsmokers zelf. Ze zeggen "Wow, this made us tear up!". Het wordt wereldwijd bekeken en schiet over de miljoen views heen. In oktober 2018 brengen ze hun eerste EP ‘Glass house sessions’ uit met daarop vijf covers.

Als het avond is
Op 2 november 2018 brengt het duo hun eerste zelfgeschreven nummer ‘Als het avond is’ uit. Het nummer wordt verkozen tot Paradeplaat bij Sterren NL. Ook komt het nummer op de eerste plaats in de Sterren NL Top 20, ‘Nederlandse Top 40’ en ‘Mega Top 50’. ‘Als het avond is’ is een grote hit en heeft inmiddels al meer dan 60 miljoen streams behaald. Zelfs in Vlaanderen behaalt het nummer de ‘Hitparade’.

Gedeeld door ons
Eind 2019 brengt het duo hun eerste album ‘Gedeeld door ons’ in Nederland en Vlaanderen uit. Een maand later komt het album zowel in Nederland als in Vlaanderen op de tweede plaats in de albumlijsten. Op het album staan onder andere de nummers ‘Als het avond is’, ‘Blauwe dag’ en ‘Deze is voor mij’.

Theatertour
Suzan & Freek gaan in 2019 langs theaters door heel Nederland met hun theatertour ‘Als het avond is’. In de show zingen ze hun hits en enkele covers live en hierdoor leert Nederland ze nog beter kennen.

Beste Zangers
In 2020 doen Suzan & Freek mee aan het AVROTROS-programma ‘Beste Zangers’. Op 3 september draait de aflevering om het duo en zingen de andere artiesten hun nummers. In de andere afleveringen zingen Suzan & Freek zelf nummers van de andere artiesten. De meeste indruk maken ze met het nummer ‘Papa’ van Stef Bos. Deze gaat inmiddels richting de 10 miljoen streams op Spotify.

De overkant
Suzan & Freek duiken samen de studio in met rapper/zanger Snelle. Ze schrijven alle drie mee aan het nummer ‘De overkant’ en dat maakt het extra persoonlijk. De single brengt een ode aan de thuisbasis van Snelle en Suzan & Freek. De single komt op terecht op nummer 1 in de Sterren NL Top 25 en is inmiddels over de 25 miljoen streams heen!

Goud
In 2021 brengt het duo het nummer ‘Goud’ uit. De single haalt binnen drie dagen al de half miljoen streams op Spotify.