Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nichtjes Sally en Ginny

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Nichtjes Sally en Ginny

“Ik wil dit familieverhaal doorvertellen.”

We zijn helemaal in de familie van Heleen gedoken en vinden een nieuw spoor! We vinden de zoon van Ginny in Den Haag, Makki. We spreken hem en alles klopt. We krijgen ook goed nieuws, want Ginny en Sally leven allebei nog! Makki komt voor Heleen naar de studio en is benieuwd naar het verhaal over zijn familie.

Benieuwd naar Heleens hele verhaal? Beluister dan het fragment hieronder.

Het verhaal
Heleen is op zoek naar het achtergrondverhaal van haar familie. Sinds enige tijd heeft zij brieven in haar bezit waaruit een interessant familieverhaal blijkt, maar waarvan ze nog niet alle open eindjes aan elkaar heeft kunnen knopen: “Van mijn opa en oma kreeg ik een kabinet waarin ik brieven van mijn oom vond. Mijn oom Simon Andringa uit Leeuwarden is in 1936 naar Indonesië gegaan en trouwde daar met de Javaanse Nelly. Ze hebben samen een kind gekregen: Ida. Maar Ida en Simon zijn in de oorlog overleden en alleen Nelly heeft de jappenkampen overleefd. Nelly is daarna naar Nederland gegaan, waar ze Henk Nijhuis ontmoette. Ze trouwden in de jaren 50 en verhuisden samen weer terug naar Indonesië. Uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren: Sally, Peter en Ginny. Tante Nelly overleed in haar kraamperiode. Peter leeft helaas ook niet meer, maar Sally en Ginny waarschijnlijk nog wel. En die zoek ik nu.”

Heleen hoopt Sally en Ginny te vinden in de hoop dat zij haar meer kunnen vertellen over haar overleden tante Nelly en wellicht zelfs over haar eerder omgekomen oom Simon: “Ik heb alle brieven van oom Simon en Nelly en later ook die van Henk gevonden. Het is een prachtig document. Graag wil ik het aan Sally en Ginny overhandigen. Ik heb hen een keer ontmoet in mijn leven. Ik ben nu een boek aan het schrijven over mijn familiegeschiedenis en dit deel blijft onbereikbaar. Zij horen bij mijn familie en ik wil hun ook een plek geven in het boek.”

Heleen gaat zelfs een reis maken door Indonesië en wil daarom ook juist graag met Sally en Ginny spreken: “Waar hebben ze gewoond? Wat heeft hun moeder Nelly daar meegemaakt? Het is een verhaal waar wij in de familie heel erg mee bezig zijn, omdat het nooit verteld is.”

Aanknopingspunten
*Sally Nijhuis/Nyhuis
*geboren rond 1955
*is in 1975 in Nederland geweest
*geboren in Indonesië
*heeft in Amerika gewoond
*woont nu in Duitsland
*half Indonesisch half Nederlands
*Jeanette/Ginette roepnaam Ginny Nijhuis/Nyhuis
*geboren rond 1954
*geboren in Indonesië
*woont in Amerika, Florida
*moeder Sally en Ginny Nijhuis is Petronella Karjasentjana/Andringa/Nijhuis
*Petronella is overleden in 1956
*Petronella heeft een zus gehad genaamd Maria Karjasentjana
*vader Sally en Ginny Nijhuis is Henk Nijhuis
*Henk Nijhuis komt uit Enschede
*Henk is hertrouwd met een Duitse vrouw Brigit

button arrow
button arrow
foto: Adres onbekend

Nichtjes Sally & Ginny