Presentator

Tineke de Nooij

  1. Presentatorenchevron right
  2. Tineke de Nooij
Tineke de Nooij (27 april 1941, Baarn) wordt op 12-jarige leeftijd uit 500 kabouters gekozen om voor de AVRO microfoon iets te zeggen. Ze is 19 jaar als ze op 1 september 1960 bij Veronica solliciteert en wordt daarmee de eerste vrouwelijke dj van Nederland.

Voor Veronica presenteert Tineke onder meer Koffietijd in de ochtend, Uit de koers o.a. met Joost den Draaijer en Tineke met legendarische muziek in de avonduren. Van 1974 tot 1976 werkt Tineke met Frits Spits en Felix Meurders voor Radio 3 om vervolgens terug te keren als Veronica aspirant omroep wordt, waar ze de kans krijgt om de tv-regiecursus te doen. Veronica krijgt als eerste televisiezendtijd in het bestel op Radio 4: Tineke opent de zender in 1976 en heeft vervolgens iedere zondagochtend een twee uur durend klassiek programma.

Daarnaast regisseert Tineke een aantal jaren voor tv en maakt ze documentaires met onder meer het Volendams Operakoor en staat ze aan de basis van Count Down en Nederland Muziekland.


Vanaf 1982 wordt haar middag tv-programma Tineke, dat ze zelf presenteert, een groot succes. Ze bedenkt als eerste een tv-format met de opzet van een vrouwenbladweekblad, met live muziek, hond, theeservies en taartjes. Na de overstap van Veronica in 1989 naar TV10 ( dat niet doorging) deed Joop van den Ende zijn coryfeeën over aan RTL 4. Tineke gaat daar werken tot 1998 met Tineke op Zaterdagmiddag met als eerste live dating en ook als eerste bekende Nederlanders en top-koks in de keuken en altijd live muziek.


Tineke maakte de serie Tineke en een manier van leven en spraakmakende paranormale programma’s met gebeurtenissen over de hele wereld.


In 1991 maakte ze documentaires over de kinderslachtoffers van de kernramp in Tsjernobyl en zond ze als eerste een weekend live uit voor 15 miljoen mensen vanuit Moskou: 54 NOS collega’s bedienden de Russische apparatuur, gadegeslagen door hun Russische collega’s die nooit zo’n live uitzending hadden meegemaakt.


Tineke kwam en komt graag in Zuid Afrika. In de jaren na 1998 organiseerde ze zowel in Zuid Afrika als in Nederland concerten en exposities en werkte ze voor Radio 192. Ook importeerde ze 5 jaar lang haar eigen Zuid Afrikaanse wijn, de Kaapse Nooi.


Sinds 2010 heeft Tineke weer haar eigen radioprogramma, TinekeShow, bij MAX op NPO Radio 5. In 2017 ontvangt zij de Marconi Oeuvre Award, en een jaar later de Ere Zilveren Reiss Microfoon. Daarnaast kreeg zij in 2007 de Radio Bitches Award voor haar oeuvre, de Koos Albers Oeuvre Award in 2016 en de Society Award in 2018.


Ze is verder trots op een witte roos en een oranje tulp die naar haar zijn vernoemd, de tientallen onderscheidingen die ze ontving van o.a. carnavalsverenigingen, het diploma Opperkabouter van het Baarnse Bos en haar eigen plantsoen op het Mediapark. Ook wordt sinds 2016 jaarlijks de Tineke Trofee uitgereikt aan een 50-plusser die zich inzet voor de maatschappij.


Naast Radio en TV werk had Tineke jarenlang een column in het blad FLAIR, schreef voor Televizier, het Parool en de Libelle en nu voor het Max Magazine.


Ze deed aan veel TV programma’s mee als gast o.a. een dansje in het trouwprogramma van Linda de Mol, een liedje in het afscheidsprogramma van de Zangeres zonder Naam, en speelde live een Mozart medley op de piano met het orkest van Andre Rieu in Ron’s Honeymoon quiz.


Tineke interviewde in haar lange carrière vele grote beroemdheden, van Cliff Richard en John Lennon, tot John Denver en astronaut Neil Armstrong én lunchte tijdens de uitblinkers lunch op paleis Noordeinde met Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.


Tineke schreef 2 kookboeken en 2 korte verhalenbundels en een boekje met een CD met geruststellende ontspanningsverhalen.


In 2020 zijn er 2 documentaires uitgezonden op tv over haar. Een gesprek over leven en dood met Kefah Allush (EO) en Monument van Han Peekel voor MAX.


Tineke was getrouwd met jazz-saxofonist en producer Tony Vos en kreeg met hem twee dochters: Tuffie en Sara Lee. Het huwelijk hield geen stand. Later trouwde Tineke chirurg Peter IJkelenstam, die in 2018 stierf.


(foto: Janita Sassen - MAX)