Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vorige Week: Dick vond halfbroer Dirk Cornelissen

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vorige Week: Dick vond halfbroer Dirk Cornelissen

Vorige week sprak Dick al kort met zijn halfbroer Dirk Cornelissen in Zuid-Afrika. Hoe is het een week later met hem? Luister naar de uitzending van zondag 21 april 2024 voor een update.


Tijdens de uitzending
Zoeken in Zuid-Afrika, dat lijkt misschien een speld in een hooiberg. Maar toch komt er een e-mail binnen: "My name is Dirk Cornelissen and this is my phone number, you can call me now!" Kort daarna komt Dicks enthousiaste halfbroer Dirk aan de telefoon vanuit Kaapstad. Dick staat met open mond te luisteren naar Dirks verhaal! Dirk: "Ik heb altijd gedacht dat ik enig kind was. Van een halfbroer en het eerdere huwelijk van mijn vader wist ik niets. Tot vandaag! Maar ik vind het heel leuk om je stem te horen!" Zo komt Dick toch een stukje dichterbij zijn vader. Beluister de uitzending van zondag 14 april 2024 voor het hele verhaal.

Het verhaal
Dick groeit op in de Arnhemse wijk Geitenkamp, maar zonder zijn vader Derk Cornelissen. "Ik herinner me een pijnlijk moment uit mijn jeugd, waar we als kinderen een bakfiets voor onze deur zagen staan. Leuk om mee te spelen, dachten wij. Maar het bleek de bakfiets van mijn vader te zijn, die zijn spullen kwam halen." Het onderwerp 'vader' is vanaf dan taboe bij Dick thuis en pas na zijn moeders overlijden ziet hij voor het eerst een foto van hem.


Al een hele tijd is Dick aan het speuren naar meer informatie over zijn vader en die zoektocht neemt een verrassende wending. "Mijn vrouw vond de overlijdensakte van mijn vader uit 2002. Dat hij was overleden was niet zo verrassend, want hij was toen al 92 jaar. Maar wat mij wél verbaasde was de onthulling dat ik nog een halfbroer moet hebben!"


Het is niet zo gek dat Dick niet weet van het bestaan van deze halfbroer, aangezien zijn vader rond 1955 naar Zuid-Afrika emigreert. "Daar heeft hij met zijn tweede vrouw dus nog een zoon gekregen: Dirk Johan Cornelissen. Er gingen al wel geruchten rond in de familie over deze zoon, maar nu is er eindelijk tastbaar bewijs van zijn bestaan. Ik ben heel benieuwd naar hem en hoop dat hij mij ook verhalen kan vertellen over onze vader. Zijn levensverhaal blijf voor mij onvolledig en die gaten wil ik graag opvullen."


Aanknopingspunten:
* halfbroer Dirk Johan Cornelissen
* geboren in of na 1955 in Zuid-Afrika
* oud adres: Grafiet Crescent Welgelegen, Kaapstad, Zuid-Afrika
* zijn vader is Derk Cornelissen
* vader Derk Cornelissen is geboren in 1910 te Arnhem
* hij is overleden in 2002 te Zuid-Afrika
* Derk was timmerman
* zijn moeder was Johanna Jeanne Bannink en zijn vader was een sigarenmaker
* de hele familie Cornelissen komt uit Arnhem
* Derk was getrouwd met Janna Wilhelmina Verton, zij zijn later gescheiden
* in 1955 emigreerde Derk Cornelissen naar Zuid-Afrika met zijn tweede vrouw

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Vorige week: Dick Cornelissen