Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Jos Gerritsen

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Jos Gerritsen

"Jos is de reden dat mijn man en ik bij elkaar zijn!"

We zijn druk aan het zoeken naar een Jos, Josephine of misschien noemt ze zich nu Joke... Want die vinden we! We bellen haar gelijk op, en ze is is gelijk enthousiast maar niet de persoon die we zoeken. We zijn op zoek naar haar zusje! Zodra Jos het nieuws hoort stapt ze in de auto naar de studio, waar ze Mieke gelijk in de armen valt. 'Ik heb precies een maand geleden ook nog aan jou gedacht'

Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister het fragment hieronder!

Het verhaal
Hoewel Mieke eind jaren 60 al bij Jos Gerritsen op school zit, gaan ze daar nog niet echt met elkaar om. Dat komt past na de opleiding, als Mieke in het gloednieuwe kinderhuis in Reek gaat werken. “Jos kwam namelijk ook in het kinderhuis werken. Hier werden we pas echt vriendinnen. We trokken veel met elkaar op en gingen zelfs samenwonen. Met nog een paar andere begeleiders woonden wij in een woonboerderij in Reek, dichtbij ons werk. Samen hadden wij ook twee katten: I en Q'tje. Jos en ik deden veel samen en vooral met muziek. Zij kon in de muziek ook altijd haar gevoel kwijt."

Het is de zomer van 1973 en Mieke en Jos gaan samen op vakantie. “We zouden samen naar Frankrijk gaan, maar het was zo warm dat we besloten eerst te gaan zwemmen bij de Geffersche Plas, acht kilometer vanaf Reek. We zetten onze tent op en besloten toen de eerste nacht daar te blijven. Terwijl we allebei een boek lazen, kwamen er twee jongens aan met een luchtbed: Kees en Paul. Ze gingen het luchtbed handmatig opblazen en Jos bood hen een pompje aan. Paul, mijn toekomstige man, begon het luchtbed op te pompen. Jos zei toen, liggend op haar handdoek: ‘Met hem ga jij later trouwen!’ Ik antwoordde lachend dat ik dat nooit zou doen. Jos en ik hadden beiden het idee dat we niet wilden trouwen of samenwonen met een man. We wilden liever alleen blijven. Toen Paul het pompje terug kwam brengen zei hij dat hij hem wel even in de tent zou leggen en hops, hij stond in de tent! Ik vond dat zo brutaal... Jos stelde voor om samen een ijsje te eten en Paul vond dat erg leuk. De dag erna zouden we vertrekken, alleen liep dat net even anders... 's Avonds werden we weggejaagd door de politie. We mochten daar niet wildkamperen."

Mieke en Jos vervolgen hun vakantie verder in Nederland. "Toen de vakantie over was gingen Jos en ik weer samen naar huis. Paul was daar ook en toen is het nooit meer uit geweest. Jos en Kees zijn natuurlijk getuigen geweest bij onze bruiloft, want Jos is de reden dat wij bij elkaar zijn. Helaas is ons contact met Jos na die vakantie langzaam verwaterd."

Aanknopingspunten:
* Jos (Josefien) Gerritsen
* geboren rond 1952 in augustus
* geboren in Zwolle
* haar vader is op vroege leeftijd overleden
* haar moeder werkte op een basisschool in Zwolle
* zat op de katholieke opleiding voor kleuterleidster genaamd Klos rond 1967- 1970
* ging werken Kinderhuis Reek rond 1970 tot 1973
* haar zus woonde in Loosdrecht
* werkte later als leerkracht in de buurt van Mook
* zit nu hoogstwaarschijnlijk niet meer in het onderwijs
* later is ze wellicht getrouwd, maar ze is wel de persoon om haar eigen achternaam te houden

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Vriendin Jos Gerritsen