Adres Onbekend
KRO-NCRV

Broers vriend Ernst Dieterman

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Broers vriend Ernst Dieterman

"Mijn broer was altijd heel mysterieus."

Als we zoeken op 'E. Dieterman' in het ouderwetse telefoonboek vinden we zeven kandidaten. We gaan iedereen af en de telefoon rinkelt onder andere in Leeuwarden. We hebben geluk, want de door ons gezochte Ernst neemt op! Hij wil Joke maar al te graag spreken over haar broer en zijn goede vriend Henk. "We hadden een groep waarmee we op zeilvakantie gingen. Elke keer als we elkaar zien hebben we het weer over Henk. Sinds Henk overleden is ben ik niet meer op vakantie geweest..."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan naar de uitzending van 10 maart.

Het verhaal
In 2020 gebeurt er iets wat niemand verwacht: Joke’s broer Henk Bosma stapt uit het leven. Ze mist hem, maar voor haar was hij altijd een mysterieuze jongen. "Ik kon nooit echt contact met hem krijgen. Hij werd altijd heel erg beschermd door mijn oudste zus. Ik vond het heel moeilijk, kon niet tussen die twee krachten komen. We hadden een groot gezin, wij moesten in de maat lopen, onze persoonlijkheden hebben niet groot kunnen groeien. Er is nooit onderling vertrouwen geweest."

Ondanks dat vertrouwen is Henk er altijd voor Joke. "Als er problemen waren in het huis dan was het: 'Henk, ik zit met die verwarming.' En dan was hij er. Hij was ook een top oom, echt in voor grappen en grollen. Maar als je dicht bij hem kwam, dan stootte hij zich van je af."

Henk loopt met een geheim rond, waar Joke al van af wist. "Op een gegeven moment kwam Henk bij me langs en vertelde dat hij homo was. Ik had dat allang in de gaten en vroeg me af wat daar zo moeilijk aan was. Ik denk dat ik daar toen niet goed op heb gereageerd." Joke weet weinig over het privéleven van haar broer Henk, al hoort ze wel vaak de naam Ernst voorbijkomen. "Henk ging dan samen met Ernst op vakantie, maar als ik daar wat over vroeg werd dat afgekapt. Eigenlijk had ik de hoop om te horen dat Ernst en Henk een keileuke relatie hebben gehad. Dit werd nooit bevestigd, met heel veel moeite heb ik een achternaam van Ernst gekregen: Dieterman."

Op Henks uitvaart ziet Joke Ernst Dieterman voor het eerst. "Ik heb Ernst gezien op de uitvaart, Maar ik had het lef niet om naar hem toe te gaan. Maar nu vraag ik me af waarom ik dat niet heb gedaan. Mijn grootste angst is dat ik het leven van Ernst verstoor. Ik ben alleen zo benieuwd hoe mijn broer Henk was."

Aanknopingspunten:
* Ernst Dieterman
* woont mogelijk in Amsterdam
* is geboren rond de jaren 50 of 60
* is niet opvallend groot
* is bevriend geweest met Henk Bosma
* Henk is geboren in 1944 en overleden in 2020
* Henk woonde in Badhoevedorp

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend