Adres Onbekend
KRO-NCRV

Grote voorbeeld Theo Lips

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote voorbeeld Theo Lips

"Hij heeft mij onder andere mijn liefde voor schrijven bijgebracht!"

We vinden Theo Lips en hij mag dan wel een tachtiger zijn, maar is nog springlevend! Het is niet gek dat we hem niet konden vinden want hij is wéér verhuisd. Naar de Parel van het Zuiden. Vanuit Breda is hij aan de telefoon voor Koen. "Ik heb heel veel leerlingen gekend, maar Koen is me altijd bijgebleven. Een kleine jongen die overal voor in was!"

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de uitzending van 3 maart 2024 terug!

Het verhaal
Docent Koen gaat binnenkort met pensioen, maar voor die tijd wil hij graag zijn grote voorbeeld Theo Lips ontmoeten. "Theo was mijn leraar van de lagere school, hij heeft mij onder andere mijn liefde voor schrijven bijgebracht. We moesten een dagboek bijhouden en hier iedere dag een kwartiertje in schrijven. Daarnaast werd er ook heel veel gezongen in de klas, later ben ik naar het conservatorium gegaan. Misschien heeft hij wel een kiempje gepland, waardoor ik de muziek in ben gegaan. Ook ben ik zelf het onderwijs ingegaan en heb ik onder andere Duitse taalles gegeven aan vluchtelingen."

Koen wil graag weten wat er van meester Theo geworden is. "Ik heb ongeveer twee jaar les van hem gehad. Daarna is hij vertrokken naar de provincie Groningen, naar het plaatsje Ten Boer. Daar heb ik hem nog een keer opgezocht. Later hoorde ik dat hij was vertrokken naar Amersfoort en daar is gaan werken als inspecteur. Theo Lips was zo'n 25 jaar toen hij ons les gaf, dus hij zou nu rond de tachtig moeten zijn.”

"Misschien dat Theo Lips helemaal geen contact wil met oud-leerlingen, maar zoals ik hem ken zou hij dit heel erg aardig vinden. Het zou me verbazen als hij geen contact zou willen. Ik hoop dat hij nog leeft!”

Aanknopingspunten:
*
Theo Lips
* vermoedelijk geboren begin jaren 40
* was in 1968 leraar op de Deppenbroekschool in Enschede
* kreeg in 1968 een dochter Gwenda
* in 1968 verhuisde Theo naar het Groningse dorp Ter Boer
* is later mogelijk verhuisd naar Amersfoort
* is later mogelijk gaan werken als inspecteur