Zondag 6 september 2020

20200906 Zin, Zout & Zegen

“Oh jongen, wat zal jij het moeilijk krijgen. Maar... ik zal altijd van je houden!” Het waren zo ongeveer de eerste gedachten die bij Geja van Reenen omhoogkwamen, toen haar zoon een paar jaar geleden aan haar vertelde dat hij homoseksueel is.

”Ik zal altijd van je houden”

Maar na die eerste reactie kwamen de vragen. Hoe gaat de familie reageren en hoe reageren de mensen in de kerk? Over de vraag hoe God zou reageren maakte Geja zich geen zorgen, er diep van overtuigd dat God van haar zoon hield en ook altijd van hem zou blijven houden. Of dat ook voor de omgeving en de kerkelijke gemeente gold, was de grote vraag. Want Geja realiseerde zich heel goed, dat er heel verschillend wordt gedacht over LHBTers die kiezen voor een relatie.

De gemeenteleden van haar kerk; de NGK ‘De Ontmoeting” in Voorthuizen, kun je grofweg in drie categorieen indelen: 1.er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat het aangaan van een homoseksuele relatie een gruwel in Gods ogen is. 2.er is een groep die neutraal is 3.er is een groep die vierkant achter LHBT's staat.

De kerkenraad van de NGK stond dus schijnbaar voor een schier onmogelijke taak. Maak maar eens beleid, als de meningen zo mijlenver uiteen liggen. En dan ook natuurlijk het liefst zonder gemeenteleden te verwonden of te verliezen! Maar...  het lukte! In vier maanden tijd lag er een beleidsplan waar iedereen mee kon leven.

Ondertussen waren die vier maanden wel heel erg spannend, onzeker en moeilijk voor Geja en haar gezin. ” Het voelde als een storm, waar wij middenin zaten”.

Geja van Reenen vertelt aan presentatrice Yvonne Sprunken in de NGK 'De Ontmoeting' in Voorthuizen haar verhaal. Dat doet ze als moeder, als Christen en als gemeentelid. Dominee Reinier Drop zorgt daar voor een preek die gaat over 'onderweg gaan, achter Jezus aan; kiezen voor een onzekere weg……' Is dat niet precies wat de zoon van Geja gedaan heeft en zijn moeder Geja met hem?

Zin, Zout & Zegen is een wekelijkse reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven, uitgezonden op zondagavond tussen19.00- 20.00 uur. 


Laat een reactie achter
Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 reacties