05-07-2020

Zondag 05-07-2020

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Playlist

06.00 – 07.00

Pick up the cars and row                   Randy Travis

A little bit                                           Nina Astrom

Cheer up the church                          Charlie Peacock

Draw me close                                   Kathy Troccoli

Aanbidden kan met woorden            Wim Bevelander

Help me                                             Joni Mitchell

Rest easy                                            Andrew Peterson

Better                                                 Lara Landon

Send one your love                            Stevie Wonder

Levenslied                                          Janine Beens & Rebecca Steenbergen

It is no secret what God can do         Johnny Cash

There’s a future fort his world          Pam Thum

I need you now                                  Smokie Norful

Novelas                                              Jimmy Haslip

07.00 – 08.00

Seattle                                                Mary Mary

Pray                                                    Paul Coleman Trio

Keepin’ my eyes on You                    Twilla Paris

Something new                                  Chris Eaton

Altijd bij U                                          Sela

Song sung blue                                   Neil Diamond

Wonder                                              Poema

Reach out to Jesus                             Elvis Presley

I believe in miracles                           Deniece Williams

Home free                                          Wayne Watson

Come just as you are                         Crystal Lewis

Dicht aan Uw hart                              Opwekking

Pastel                                                 Kenny G

Overdenking

In de afgelopen maand las ik het boek ‘God is een vluchteling’, geschreven door de Belg David Dessin. De auteur is ervan overtuigd dat God terug is in Europa. Ruim de helft van de migranten in de Europese Unie behoort tot het christendom en 13 miljoen van hen zijn afkomstig van buiten Europa. Hij schrijft het verhaal vanuit een soort perspectief dat God op een verborgen manier terug is gekomen naar de Lage Landen, want ja, zijn focus ligt op België en Nederland. 
Ik vond het een intrigerend boek. De zoektocht van de schrijver naar nieuwe christenen voert hem mee door duizenden jaren van (vaak vergeten) geschiedenis. Hij ontmoet onder meer vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Iran, maar ook uit Pakistan, China, Eritrea en Congo. En in een boeiend relaas legt hij uit dat de religieuze nieuwkomers iedereen in een postchristelijk Europa een spiegel voor houden.
Een van de interessante lijnen is dat wij in Nederland vaak denken in termen van ‘neergang’ van het christelijk geloof. En dat is natuurlijk begrijpelijk. Ooit waren we groot en machtig en bepaalden we de politieke agenda. In sommige dorpen of steden op de Biblebelt is dat nog steeds in zekere zin zo, maar dat wordt flink bedreigd natuurlijk. Ons denken vanuit de neergang betekent dat we vervolgens vaak kiezen voor de verdediging. We hebben invloed verloren en willen dat waar mogelijk herpakken, maar voor een flink deel van de christelijke minderheid betekent het ook dat mensen hun mond zijn gaan houden en werkelijk zijn gaan geloven dat godsdienst iets is voor achter de voordeur. Privé dus. 
Maar dan… zijn daar de mensen uit niet-Westerse landen die juist uit een minderheidssituatie komen en niet zelden met onderdrukking te maken kregen. In ieder geval hebben ze de luxe van “christelijke macht” (tussen dikke aanhalingstekens) niet gekend. Ze staan veel onbevangener in het geloof en vinden het volstrekt normaal dat je zichtbaar gelovig bent, opkomt voor de naam van God en… er orthodoxe overtuigingen op na houdt. (Even voor de duidelijkheid: dat wat wij dan tegenwoordig orthodox noemen.) Het is een interessante ontwikkeling, want juist gekleurde mensen met een vlucht-verleden brengen de kerken nieuw leven, is mijn ervaring. Dan moet je natuurlijk wel nadrukkelijk open staan voor hun inbreng en de vermeende superioriteit die er soms is los durven laten. Toen ik bij stichting Gave werkte (een organisatie die kerkelijk werk onder asielzoekers opzet en begeleidt) deden we zo’n 15 jaar geleden een onderzoek en het bleek dat in de meeste traditionele kerken… véél aan asielzoekerswerk werd gedaan, maar er bedroevend weinig mensen met een vluchtelingen achtergrond betrokken waren in het leiderschap van de kerk, de kerkenraad of bij vergelijkbare taken (anders dan koffie schenken of maaltijden maken). Werk aan de winkel dus, en vooral ook: dankbaar zijn voor veel christen migranten, met een vaak stevige overtuiging van wie God is (of, laat me zeggen: wil zijn). Allen gemaakt naar Zijn beeld.
Een goede zondag gewenst!


Laat een reactie achter
Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 reacties