Veelgestelde vragen


DAB+Digital Radio+ is de nieuwe manier van radio luisteren. Digital Radio+ zit gratis in de lucht, net als bij FM maar dan met digitale geluidskwaliteit, meer zenders en dekking in heel Nederland, deze dekking wordt nog altijd uitgebreid naar een optimale ontvangst in Nederland. Om Digital Radio+ te ontvangen heeft u een daarvoor geschikte radio-ontvanger nodig.

Internetradio wordt gestreamd via het telecommunicatienetwerk. Daaraan zijn kosten verbonden afhankelijk van de tarieven die de serviceprovider berekent. Via de kabel kan ook digitale radio worden ontvangen.


Kan ik mijn favoriete zenders op Digital Radio+ ook in het buitenland ontvangen?

Digital Radio+ is de Nederlandse versie van DAB+ en dat staat voor de wereldstandaard van digitale radio. In de aangrenzende landen kennen ze in de meeste gevallen ook DAB+, of zijn in opbouw. Dit betekent voor u, dat wanneer u de grens over gaat, uw radio ergens in het grensgebied over zal schakelen naar het aanbod van dat land.

Hoe kan ik al mijn favoriete zenders ontvangen met mijn digitale radio?

Wanneer u de digitale radio voor het eerst aanzet, druk dan op 'full scan' of 'auto tune' zodat alle stations in jouw regio in het geheugen worden opgeslagen. Volg daarnaast de instructies in de gebruiksaanwijzing. Als je radio niet automatisch update met nieuwe zenders, druk dan regelmatig op 'auto tune' voor nieuwe content zoals pop up stations.


Als je niet alle zenders ontvangt, kun je de volgende stappen doorlopen:

1. Op autotune drukken

2. Herpositioneren van de radio, dan autotune

3. Herpositioneren van de antenne, dan autotune

Andere situaties...

A. Wel stationsnamen, geen geluid >> GEEN DAB+ radio

B. Wel ontvangst, geen geluid >> Zie punt 1-3

C. Wel publieke, geen commerciƫle zenders of v.v. >> Zie punt 1-3

D. Wel Radio 1, geen Radio 6 (bijvoorbeeld), kan niet, u luistert dan via FM


Online luisteren


0p deze pagina vindt u alle uitleg over het luisteren naar NPO Radio 5 via internet. Ook wel genoemd: online luisteren. Het geluid dat via de gewone radio te horen is, wordt ook via internet aangeboden. Dat noemen we de 'live stream'. Het komt ook voor dat sommige programma's of concerten nog eens via internet zijn te beluisteren, dat heet weer 'on demand'. Lees hier meer daarover.

Geen uitleg nodig? Luister via breedband (64kb WMP, stereo), smalband (32kb WMP, mono) of MP3 (128Kbit). Wanneer u via breedband luistert, kan het voorkomen dat de sessielimiet wordt overschreden; er is een maximaal aantal mensen dat via die mogelijkheid kan luisteren. Probeert u in dat geval de smalband, waarop de limiet praktisch onbeperkt is.

Online luisteren naar NPO Radio 5 kan op twee manieren: in 'smalband' en in 'breedband'. NPO Radio 5 gebruikt Windows Media Player (WMP) om het geluid aan te bieden. Heeft u een 'langzamere' modemverbinding via de telefoon? Gebruik dan smalband. Heeft u internet via de kabel of adsl? Gebruik dan breedband. Het kan voorkomen dat er te veel mensen tegelijk naar breedband luisteren. Dan is het tijdelijk 'vol'.

Klik afhankelijk van uw verbinding op:
>> breedband AAC
>> breedband mp3
>> smalband mp3


Overige vragen


Acties en prijsvragen
U kunt meedoen aan acties/prijsvragen door te luisteren naar NPO Radio 5. Vaak worden er ook prijzen weggegeven op deze site. Houd daarvoor de website goed in de gaten. Lees eerst onze algemene voorwaarden.


Verzoekplaatjes aanvragen
Na een oproep kunt u via het app'je en ons telefoonnummer inbellen. Bij het programma Arbeidsvitaminen dat van tussen 10.00 tot 12.00 uur wordt uitgezonden op NPO Radio 5 kunt u ook vooraf een plaatje aanvragen. Stuur daarvoor een mailtje naar arbeidsvitaminen@avrotros.nl.


Reageren op een uitzending
Als u wilt reageren op een programma van NPO Radio 5, bel na een oproep met 0800 3000 555, stuur een app'je of stuur ons een mail. Vermeld in het laatste geval indien mogelijk ook de naam van het programma.