De Ultieme Lunchtip: 19 juli

Wat staat er op het menu?

Elke vrijdag wordt er een ultieme lunchtip gepresenteerd. Deze zomerweken hebben we een vaste zomerkokkin: Emina Zorlak! Emina heeft haar eigen rubriek in MAX Magazine en is de kracht achter de schermen van vele kookprogramma’s waaronder Kook mee met MAX. Deze zomer komt ze het TinekeTeam versterken en maakt ze lekkere lunchhapjes. De tip van vandaag:

Venkelsalade met witte bonen, roquefort en amandelen


Ingredienten voor 2 personen:


2 kleine venkels

1 sinaasappel

30 gram veldsla

240 gram witte bonen (pot a 340 gram)

Peper, zout

Scheutje olijfolie

30 gram roquefort

30 gram gerookte amandelen

Snijd de takjes van de venkel en bewaar deze. Halveer de venkel, snijd de kern eruit en snijd de venkel in dunne plakjes/reepjes. 

Snijd de boven -en onderkant van de schil van de sinaasappel en leg de sinaasappel op de platte kant. Snijd vervolgens met je mes langs de schil tot alle schil is weggesneden. Snijd liever iets meer van de schil, zodat er geen vliesjes overblijven. Snijd vervolgens de partjes tussen de vliezen vandaan en vang het sinaasappelsap op in een kom. Meng de sinaasappelpartjes met de venkel en de veldsla. 

Spoel de bonen uit en voeg de helft van de bonen toe aan het opgevangen sinaasappelsap. Voeg een flinke scheut olie toe en pureer met een staafmixer de bonen, zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg eventueel een scheutje water toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing over de venkel- en sinaasappel en voeg de rest van de bonen toe. Verkruimel de roquefort over de salade. Hak de amandelen en de bewaarde venkeltakjes grof en bestrooi over de salade.

Eet smakelijk! Een recept van Emina Zorlak!images/2019/07/ANP-74049350.jpg


(foto: ANP)

Lees meer over de ingredienten van Emina's salade:

Venkel

Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt. De naam venkel komt van het Latijnse woord “foenum” dat “hooi” betekent. De geur van hooi zou volgens de Romeinen op de sterk aromatische geur van venkel lijken.

De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel en noemden het 'marathron' dat 'dun worden' betekent. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan.

Amandelen

Amandelen zijn erg gezond, want ze bevatten vitamine E en dat is een belangrijke anti-oxidant die de cellen beschermt.

Daarnaast hebben ze een symbolische waarde;

100 na Chr. gaven de Romeinen al gesuikerde amandelen cadeau aan geliefden. Bij huwelijken strooide men amandelen over de bruid en bruidegom als symbool van vruchtbaarheid. Ook tegenwoordig krijgen de huwelijksgasten soms nog gesuikerde amandelen, in kant verpakt, als vruchtbaarheidssymbool, voor geluk, romance, goede gezondheid en succes.

Sinaasappel

Hoe we aan de naam ‘sinaasappel’ komen is heel makkelijk. De sinaasappel werd namelijk geïmporteerd uit China en deze heetten eerst: China-appelen, en dit werd toen: sinaasappel!

Veldsla

Veldsla werd vroeger als onkruid beschouwd, als deze voorkwam in wintergraan. Omdat de blaadjes van de veldsla al zoveel (nootachtige) smaak van zichzelf hebben, is het niet nodig koude, lauwe of warme gerechten met veldsla sterk te kruiden. Door het uiterlijk is deze sla ook super mooi als decoratie op het bord bij een gerecht.

Roquefort

De typische smaak van roquefort zou per toeval zijn ontstaan. Een herder verstopte zijn gestremde schapenmelk in een grot om achter een mooi meisje aan te gaan, maar kwam er achter dat na een paar dagen zijn kaas beschimmeld was. Door honger moest hij dit toch eten en toen bleek het meer smaak te hebben.  Vanaf dat moment zou de lokale bevolking de kaas in grotten van Roquefort laten rijpen.


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan
Social media
Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement