De Ultieme Lunchtip: 21 juni


Wat staat er op het menu?

Elke vrijdag wordt er een ultieme lunchtip gepresenteerd. Kok Toine Mulder is eigenaar van groentespeciaalzaak Delicious in Bussum en Blaricum waar hij heerlijke maaltijden en hapjes maakt. Zo ook in TinekeShow. Vandaag maakt hij mini quiches met onder andere ham, kaas en prei.

Mini quiches met ham, kaas en prei

Ingredientenlijst voor 10 mini quiches

300 gram geraspte kaas (liefst belegen)
2 kleine prei of 1 grote
200 gram beenham in reepjes gesneden
3 eieren
50 ml koksroom
En een snufje witte peper
Bladerdeeg of bladerdeegbakjes

Bereidingswijze

Warm de oven voor op 190 graden.

De prei mooi fijn snijden en wassen. Daarna even een minuut of 5 in de stoomoven of even koken in de pan kan ook. Als je hem heel goed fijn snijd mag het er ook rauw in om een sterkere smaak van de prei in de quiche te krijgen en dat is bovendien nog gezonder ook. Stop in de tussentijd de kaas, de koksroom en de peper in een wat grotere bak zodat  je straks alles goed kan mengen.

Pak er een klein kommetje bij zodat je de eieren kan scheiden. Er gaat 1 heel ei in het mengsel en 2 eiwitten. Bewaar het eigeel van de andere 2 eieren. In de tussentijd is de prei wel klaar en laat deze even uitlekken in een vergiet. Het beste is het om het een beetje aan te duwen zodat het meeste vocht eruit is. Voeg de prei toe aan het mengsel als die nog warm is zodat het mengsel een klein beetje smeuïg wordt. Dit doe ik altijd omdat je dan later de quiches mooier gevormd krijgt.

Snijd de ham in reepjes en voeg deze ook toe aan het mengsel. Het lekkerste is om de bladerdeegbakjes zelf te maken. Daar heb je alleen maar bladerdeegplakken, een mini quichevorm en bakpapier voor nodig. Maar je kunt het ze ook kant en klaar kopen als je minder tijd heb.

Bij bladerdeegbakjes: Schep het mengsel goed door elkaar en vul de quichebakjes met een eetlepel goed vol.

Beetje aandrukken zodat het een beetje stevig wordt. Als alle quichebakjes gevuld zijn even de bovenkant insmeren met het overgebleven eigeel met een keukenkwastje Zet de quiches in de oven voor 15 minuten op 190 graden.

Als je de bladerdeegbakjes zelf maakt: Laat uw bladerdeeg even ontdooien maar laat het ook niet helemaal slap worden want dan is het lastiger vormen. Pak de quichevormpjes erbij en knip het bakpapier op maat dat in ieder geval de bodempjes ermee bedekt zijn om ze later makkelijker uit de vorm te krijgen. Maak het bladerdeeg in model zodat je de bodem en de randen met bladerdeeg bedekt zijn. Doe uw mengsel erin en druk het aan. Deze hoeft minder hoog op te vullen omdat op deze manier het mooiste is als je een stukje van rand over het mengsel heen kan vouwen.

Eigeel erover en 20 minuten in de oven op 190 graden.

Even laten afkoelen en eet smakelijk!
Een recept van Toine Mulder.Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan
Social media
Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement