De Ultieme Lunchtip: 14 juni


Wat staat er op het menu?

Elke vrijdag gaat Tineke op zoek naar de ultieme lunchhap. Dimitri Asciutto werkt in het dagelijks leven in de ICT, maar maakt ook recepten! Hij is verzot op koken, met een voorkeur voor de Italiaanse keuken. Vandaag gaat hij ons blijmaken met een recept van warme crêpes met zelfgemaakt ijs en vers fruit!

Warme crepes met zelfgemaakt ijs en vers fruit

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediëntenlijst voor 4 personen

Voor de crepes (pannenkoeken):
250 gram bloem
2 eieren
500 ml melk

Voor de vulling:
Ijs
Vers fruit zoals banaan, mango of aardbeien
Stroop
Rum
Poedersuiker
Slagroom

Voor het vanille ijs:
2x bakjes van 250 ml slagroom
250 ml melk
3 eidooiers
120 gram suiker


Bereiding van het ijs

Breng 250 ml melk en 250 ml slagroom naar 75 graden. Klop ondertussen 3 eidooiers met 120 gram suiker. Blijf net zolang kloppen totdat het er licht van kleur uitziet. Als de temperatuur van melk 75 graden is geworden, kunt u de temperatuur uitzetten. Het eimengsel bij de melk toevoegen en goed blijven doorroeren (het ei mag niet stollen en klontjes worden).

Klopt nu de andere 250 ml. Slagroom maar dit stijf, de slagroom moet een beetje lobbig worden dat het net niet stijf is geworden. Voeg dit nu bij de rest van het mengsel, er roer het rustig door elkaar. Bewaar nu dit beslag in de koelkast voor ongeveer 4 uur of langer.

Na ongeveer 4 uur kunt u de het mengsel verder verwerken in een ijsmachine, of met de hand ijs maken. Dit doet u door het mengsel in de vriezer te plaatsen, en na elk kwartier het mengsel met een spatel goed door roeren, na een aantal uren zal het ijs stevig genoeg zijn om het te kunnen opdienen.

Met de ijsmachine is het ongeveer na 35 min al een soort softijs geworden, door het nog even 15 min. In de vriezer te plaatsen is het stevig genoeg geworden om te kunnen opdienen.

Bereiding crêpe beslag en vulling:

Mix 250 gram bloem, 2 eieren en 500 ml melk tot een glad beslagje. Laat dit 30 minuten rusten.

Meng nu de stroop met wat rum en voeg dit toe bij het fijngesneden fruit.

Bak nu het beslag in flinter dunne crêpes.

Leg de versgebakken crêpe op een bord en voeg daar een paar balletjes ijs aan toe. Leg daarover de banaan met rum-stroop mengsel overheen.

Vouw de crêpe nu dubbel en garneer dit af met wat poedersuiker en slagroom.

Geniet ervan!

Een recept van Dimitri Asciutto, download hier zijn gratis kookboek!


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement