De Ultieme Lunchtip: 7 juni


Wat staat er op het menu?

Herma Niekoop van Emmertje Soep heeft voor jou de ultieme lunchtip bedacht. En dat is: soep! Herma is zolang ze zich kan herinneren dol op een kop soep. Een voedzaam gerecht, genoeg voor velen, troostrijk en gezellig! Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten en smaak.

Kippensoep met bloemkool en gegrilde aubergine

Maar ook: asperge, rode uit en witlof! Een Emmertje Soep bevat altijd 5 soorten groente.

Benodigdheden

Staafmixer

Ingredientenlijst voor de soep

500 gr kippendij
2 ltr water
1 kleine bloemkool
2 middelgrote aubergines
2 stronken witlof
5 asperges
1 mok rode linzen
1 rode ui
1 limoen
1 blikje kokosmelk
½ bosje selderij
1 tak sereh (citroengras)
3 eetlepels kurkuma
1 eetlepel pimentkorrels (het is handig om die in een thee-ei te doen, dan hoef je ze later niet uit de soep te vissen;)
4 blokjes (Thaise) kippenbouillon
Zwarte peper
Olijfolie

Ingredientenlijst voor de topping

1 bos lente-ui
1 zakje gebakken sehoen (toko)
1 zakje Kentang (toko)

Bereiding

1 Maak de aubergines schoon, snijd ze in plakken en leg ze in een ovenschaal. Schenk er wat olijfolie over en bestrooi met knoflookpoeder en peper. Plaats de schaal in de oven onder de voorverwarmde grill (200 graden).

2. Maak de rest van de groente schoon en snijd in grove stukken. (denk eraan om het hart uit de witlof te halen en de asperges heel goed te schillen)

3. Zet de linzen in de mok onder water

4. Doe een flinke scheut olijfolie in de soeppan, voeg de kurkuma toe en de gemalen zwarte peper. Fruit hierin de rode ui.

5. Knijp de limoen uit over de ui en het kruidenmengsel en voeg 1 bouillonblokje, het thee-ei met piment, de tak sereh en een flinke scheut water toe. Doe vervolgens de kippendijen erbij en laat het een kwartiertje zachtjes smoren. (Let ondertussen ook op je aubergines in de oven; draai de plakken ook even een keer om!)

6. Voeg alle andere groente, de selderij, de rest van de bouillonblokjes en het water toe, tot alles net onder water staat. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur zachtjes doorkoken.

7. Voeg de aubergines uit de oven toe.

8. Spoel de linzen af en doe ze ook in de soep.

9. Als de kippendijen uit elkaar beginnen te vallen, haal je ze uit de soep en legt ze op een plank of bord. Met een vork of met je handen trek je de kip in kleine stukken.

10. Tegen deze tijd zijn de groenten en de linzen gaar om gepureerd te worden. Haal eerst de piment, selderij en de sereh uit de soep.

11. Voeg de kokosmelk toe en pureer de soep tot hij helemaal glad is.

12. Doe de geplukte kippendijen terug in de soep en ….. Klaaaarrrr!

Opdienen

Voor je de soep serveert doe je er in het midden een schepje vers gesneden lente-ui op, en daar overheen een klein beetje gebakken sehoen, met wat kentang (friet-sticks).

Een recept van Hemma Niekoop en haar Emmertje Soep! Eet smakelijk!


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement