De Ultieme Lunchtip: 24 mei


Wat staat er op het menu?

In TinekeShow komt er elke vrijdag een kok langs die iets heerlijks maakt en voor jou de ultieme lunchtip presenteert. Vrijdag 24 mei is dat kok Ronald Roos!

Lunchsalade van zoete aardappel en bieten

Ingredientenlijst voor 4 personen:

1 rode biet
1 Choggia biet
1 gele biet
2 zoete aardappels
Basilicum
200 gram meikaas in blokjes van 1,5 cm (of buffelmozzarella (in stukjes gescheurd)
Olie
Azijn
Zout en specerijen: Ras el Hanout, kurkuma en wat anijszaad

Bereiding

Pof de zoete aardappel in een oven van 180 graden tot ze zacht aanvoelen. Ze kunnen zo uit de zak de oven in.

Stoom of kook de bieten gaar. Indien je stoomt, gebruik drie mandjes, voor elke soort biet 1, en doe de rode biet onder, dan de gele- en bovenop de Choggia biet. Anders worden alle bieten rood. De bieten zijn goed als je er makkelijk met een vork in kunt prikken.

Snijd de nog warme bieten in eetbare stukken en doe ze in een schaaltje met olie, zout en specerijen, meng goed met je handen. Voor de rode biet gebruiken we Ras el hanout, voor de gele kurkuma en voor de Choggia wat anijs zaad. Wees voorzichtig met de specerijen, ze overheersen snel.

Snijd dan de zoete aardappel doormidden en snijd de uiteinden weg. Trek de schil van de aardappel, dit moet makkelijk gaan, anders zijn ze niet gaar genoeg. Snijd deze ook in eetbare stukken en doe er wat zout op. Snijd de kaas net zo groot als bieten en schil alles mooi op een bord. Schil de in reepjes gesneden basilicum over. Meng in klein glaasje 2/3e olijfolie met 1/3e azijn, meng dit goed met klein vorkje en dresseer over het gerecht.  

Je kunt alle soorten bieten, knollen en of wortels gebruiken, maar gebruik altijd zoete aardappel, dat geeft het gerecht een klein zoetje. Indien je de olie samen met fijngesneden peterselie ongeveer 10 minuten op 60 graden verwarmt krijg je mooie groene olie.  

Recept van Ronald Roos Kookt


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan
Social media
Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement