De Ultieme Lunchtip: 17 mei


Wat staat er op het menu?

In TinekeShow komt er elke vrijdag een kok langs die iets heerlijks maakt en voor jou de ultieme lunchtip presenteert. Vrijdag 17 mei is het een suggestie van Stephen de Ruyter van de Indonesische cateraar Suara Gembira. Hij maakt Indonesische streetfood hapjes met Gado Gado en Sateh Maranggi! Stephen de Ruyter heeft jarenlange ervaring in de Indonesische keuken. Van kinds af aan stond hij boven de pannen van zijn ouders mee te proeven en interesse te kweken voor de Indonesische keuken. Experimenteren én fijnproeven.

Gado Gado

Ingrediëntenlijst

½ Spitskool gesneden in kleine blokjes
250 gram spercieboontjes
1 komkommer
300 gram taugé
250 gram gekookte schijfjes vastgekookte aardappelen
½ tahu
½ tempeh
2 hardgekookte eieren

Pindasaus
300 gram gebrande pinda’s
4 gesnipperde sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 eetlepel Ketoembar
3 eetlepels bruine suiker / gelijk aan 2 schijfjes gesmolten Gula Jawa
Citroensap
2-3 daon (blaadjes) jeruk purut
1-2 gehakte lombok
Zoete kecap
Lontong (kleefrijst blokjes)
Gebakken uitjes
Krupuk
Gebakken emping 

Bereiding

1. Blancheer alle groentes behalve de komkommer. Zonodig de steeltjes van de taugé verwijderen.
2. Bak de tahu en tempeh in kleine blokjes in zonnebloem goudbruin.
3. Kook de eieren hard en snij ze in plakjes of in parten.
4. Was de lontong en kook ze in ruim water met een beetje zout in 25 minuten gaar. Laat de lontong goed afkoelen en snijd daarna de lontong in blokjes. 

Bereiding van de pindasaus

1. Vermaal de pinda’s tot een glad pasta. Er mogen kleine stukjes pinda’s door de pasta overblijven.
2. Verhit een wadjan met een laagje zonnebloem olie en fruit de pinda’s met de sjalojtes, fijngehakte knoflook, ketoembar, suiker, citroensap, daon jeroek purut en lombok. Het geheel moet een smeuïge saus worden. Zo nodig wat water toevoegen.
Als laatste de saus op smaak brengen met wat zoete kecap en zout.
Er mag een laagje olie overblijven op de saus. Denk erom dat de saus niet te dik wordt. Vermeng de geblancheerde groentes, aardappelschijfjes met lontong, gebakken tahu en tempeh en decoreer de salade met wat schijfjes ei.
​Giet de pindasaus erover en strooi tot slot wat gebakken uitjes, krupuk en emping over de Gado Gado. 

Saté Maranggi

Ingrediëntenlijst

Vlees:
300 g rundvlees
300 g rundervet
5 blad van Papaya bladeren

Zoete Kecapsaus Bumbu / Kruiden
5 Sjalotten
1 1/2 knoflook
1/2 stukje Gember
1/2 stukje Laos
1 eetlepel Ketoembar
1/2 theelepel zout
1 eetlepel bruine suiker
2 eetlepels Asem / Tamarinde Sambal Kecap
1 Tomaat
5 Chili Rawit
1 eetlepel Azijn
5 eetlepels zoete sojasaus 

Bereiding

1. Wikkel het gesneden vlees in Papaya bladeren om het vlees te verzachten, laat het 30 minuten staan.
2. Meng de sjalotten, knoflook, ketoembar, gember en laos en vermaal het. Bak vervolgens tot de kruiden gaar zijn in een laagje zonnebloemolie.
3. Meng het vlees met de gebakken kruiden, tamarinde, peper, zout, een beetje olie en bruine suiker. Alles moet goed vermengd zijn.
4. Rijg het vlees aan de satéstokjes.
5. Saté grillen met behulp van een barbecue of grilmachine, af en toe besmeren met zoete kecapsaus.
​Rooster de saté tot het gaar is. 


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement