De Ultieme Lunchtip: 10 mei


Wat staat er op het menu?

In TinekeShow komt er elke vrijdag een kok langs die iets heerlijks maakt en voor jou de ultieme lunchtip presenteert. Vrijdag 10 mei zijn de drie leuke zussen Aretha, Martha en Moreen te gast van SuriMAM Cooking. En ze gaan maken: broodjes met pom, bakkeljauw en saoto soep! Wil je de SuriMAM zussen live zien en dit zelf proeven? Kom dan zaterdag 25 mei om 15.00u naar Boekhandel Bilthoven op Bookstore Day voor hun hapjes en kookboeken.

Surinaamse pom

van SuriMAM Cooking

Ingrediëntenlijst

1 kilo pomtajer, geraspt
600 gram kippendijen, in stukken
4 eetlepels olie
zout en peper
2 eetlepels ketjap sedang
150 gram zoutvlees
1 grote ui, fijngesneden
2 tomaten, gesneden
1/2 bosje selderij, fijngesneden
2 theelepels suiker
2 eetlepels piccalily
1 sinaasappel, uitgeperst
250 ml melk

Eventuele toevoeging:
4 witte harde puntjes
Komkommer in zuur

Het recept

Ontdooi de pomtajer een nacht van tevoren in de koelkast. Knip het pak pomtajer open en doe de inhoud met vocht in een grote bak. Zet die in de koelkast.

Was de stukken kip onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier. Maak een marinade van 1 el olie, een snuf zout, een snuf peper en de ketjap en kruid de kip hiermee. Snijd het ontzoute zoutvlees in blokjes.

Verhit 2 eetlepels olie met de helft van de boter in een pan en laat dit smelten. Bak de kip en het vlees in 5 tot 10 minuten mooi bruin. Let op: bak niet te lang, want het gaat nog in de oven. Haal het vlees en de kip uit de pan.

Verhit de laatste eetlepel olie in de pan en fruit de ui en de tomaat. Voeg een scheutje water toe. Doe het vlees en de kip erbij en laat 5 minuten sudderen. Doe de selderij erbij en laat het geheel 20 minuten garen.

Doe ondertussen de pomtajer in een grote kom en voeg de suiker, de piccalilly, een snuf peper, de sinaasappel en de melk toe. Kneed alles goed door. Voeg een beetje jus van het vleesmengsel toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik of ovenschaal in. Vul twee derde van de schaal met het pom-mengsel. Schep daaroverheen het vleesmengsel en bewaar een flinke scheut jus. Schep de rest van de pomtajer erop en sluit af met de jus. Zet de ovenschaal met een paar klontjes boter gedurende 75 minuten in de oven.

Smeer de verse witte puntjes met pom en wat zuur. Verrukkelijk!

Broodje Bakkeljauw

Ingrediëntenlijst

1 pak bakkeljauw (ca. 500 gram)
Zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 tomaten, gesneden
Suiker
Zout en zwarte peper
2 theelepels tomatenpuree
1 Madame Jeanette (optioneel)
Paar takjes fijngesneden selderij
4 Surinaamse puntjes of pistoletjes
Zuur (optioneel)

Het recept

De gezouten en gedroogde bakkeljauw kan je kopen bij de grotere tropische supermarkten of toko.

Maak de bakkeljauw schoon en kook 15 minuten in ruim water om te ontzouten. Spoel af, laat uitlekken en knijp uit. Scheur in gepluisde stukjes. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg de knoflook toe en doe de tomaten, wat suiker, een klein beetje zout, de tomatenpuree en wat zwarte peper erbij. Bak eventueel een halve of hele Madame Jeanette mee. Voeg de stukjes bakkeljauw toe. Voeg indien nodig een beetje water (of wat citroensap) toe en laat 10 minuten stoven. Roer vlak voor serveren de fijngesneden selderij erdoor. Rooster de broodjes, snijd ze open en beleg ze met wat zuur en de bakkeljauw.

Saoto soep

Voor 4 personen

Bereidingstijd
1 ½ uur

Benodigdheden
Soeppan
Wok
Pan om eieren in te koken
Bakjes waar de ingrediënten in gepresenteerd kunnen worden
Pan om rijst in te koken

Ingrediëntenlijst

1 pak gebakken vermicelli ( gebakken vermicelli hoef je niet in een pannetje met olie te bakken anders even kort opbakken met een beetje olie)
3 liter water
1 stengel citroengras
1 salamblaadje
1 grote, witte ui
3 teentjes knoflook
300 gram taugé
4 stukjes laos (ongeveer 1 cm)
1 pak aardappelstokjes
8 takjes selderij
Een pakje gebakken uitjes
6 pimentkorrels (lontai)
4 eieren
200 gram rijst
2 salamblaadjes
4 theelepeltjes groentebouillon ( of 3 groente bouillonblokjes)
Theelepeltje zout
1 theelepeltje witte  peper
Kommetje sojasaus
1 Spaans pepertje (of Madame Jeanette)


Het recept

De knoflook, ui, en selderij  snij je eerst in kleine stukjes.1 takje selderij houdt je apart in stukje gesneden. Daarna breng je in een grote pan breng je 3 liter water tezamen met de knoflook, ui, citroengras, pimentkorrels, salamblaadje,  de in stukjes gesneden selderij die je apart hebt gehouden en de stukken laos aan de kook. De soep moet ongeveer 1 uur koken en breng je op smaak met de groentebouillon peper en zout.

In de tussen tijd kook je de eieren in de pan en de rijst apart in een pan of rijstkoker. Op de eettafel serveer je in apartje kommetjes de selderij, de gebakken vermicelli, de aardappelstokjes en een kommetje rijst.

Het pepertje in stukjes snijden en de pitjes verwijderen en fijn persen en toevoegen bij de sojasaus. Dit leg je ook in een apart kommetje. Dit is lekker als je van pittig houdt. De hardgekookte eieren snijd je in de lengte door de helft.

De soep wordt geserveerd met eerst het ei erin dan de soep erover geschonken en  dan de ingrediënten naar je smaak toevoegen die in de kommetje zijn geplaatst.


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement