De Ultieme Lunchtip: 3 mei


Wat staat er op het menu?

In TinekeShow komt er elke vrijdag een kok langs die iets heerlijks maakt en voor jou de ultieme lunchtip presenteert. Dit keer is het een recept van Anne Fleur Sanders die net haar kookboek 'Proef de Zee' uit heeft. Zij kookt namelijk met het ingrediënt van de toekomst: zeewier! En hoe lekker dat is, laat ze ons proeven bij Tineke in de uitzending. Ze maakt als lunchgerecht een lekkere zalmsandwich met zeesla en radijs maar ook chlorellameringues!

Zalmsandwich met zeesla en radijs

De traditionele Engelse zalmsandwich met mieriks­ wortelroom is over de hele wereld bekend. Dit is een eigentijdse variant, met zeewier en kleurrijke radijs. Vraag de bakker of hij een casinobrood in de lengte in plakken wil snijden. Zelf verwijder je dan de korstjes. Of koop tramezzinibrood, kant­en­klaar sandwichbrood zonder korst, verkrijgbaar bij een aantal supermarkten.

Ingrediëntenlijst

150 gram
50 g roomkaas

 el vers geraspte mierikswortel

1 tl fijngehakte kappertjes

1 el citroensap

1 el fijngehakte
Verse dille

1 el fijngehakte bieslook
sandwichbrood in plakken

200 g gerookte zalm

1⁄4 komkommer in dunne plakjes

20 g verse zeesla, uitgespoeld en drooggedept verschillende soorten radijs, bijvoorbeeld watermeloenradijs of groene radijs, in dunne plakjes


Het recept

Roer de 150 gram roomkaas met de mierikswortel, kappertjes, citroensap, dille en bieslook tot een smeerbaar beleg. Besmeer hiermee de plakken brood. Beleg de helft van het aantal plakken brood met de zalm en komkommer. Bedek met het overgebleven brood.

Besmeer de bovenkanten van de (lange) sandwiches met de 50 gram overgebleven roomkaas en bedek met zeesla en radijs. Druk goed aan en snijd met een scherp mes in stukken van het gewenste formaat.

Tip: gebruik een mandoline om flinterdunne plakjes radijs te snijden. Pas wel op je vingers ;-)!

Nog een tip: je kunt deze sandwich prima een paar uur van tevoren klaarmaken, wanneer je ze goed afgedekt in de koelkast zet.


Chlorellameringues

Ingredientenlijst voor ca. 25 stuks:

3 eiwitten (ca. 100 g)

1 tl chlorellapoeder

150 g fijne kristalsuiker

100 g poedersuiker

1 tl vanille­extract of het merg uit een 1⁄2 vanillepeul snufje zout

optioneel: wat norivlokken

Het recept

Verwarm de oven tot 100 graden.
 Roer 1 eetlepel eiwit met de chlorella en 1 theelepel poedersuiker tot een klontvrije pasta. Zet apart. Klop het overige eiwit met een snufje zout in een standmixer tot dit wit en stijf is en voeg dan beetje bij beetje de kristalsuiker toe. Blijf kloppen tot de suiker helemaal is opgelost en het mengsel dik is en glanst. Dit duurt soms wel 10 min. Zet de mixer even uit en voeg de poedersuiker toe. Dek de machine en de kom af met een schone theedoek en zet dan de machine pas weer aan. Dit voorkomt dat de poedersuiker overal heen stuift. Mix goed tot alle suiker is opgenomen en voeg de vanille toe. Meng goed.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hierop hoopjes schuim. Druppel wat chlorellapasta op de meringues en maak een mooi gemarmerd patroon door een satéprikker door de pasta te trekken.

Ook kun je er voor kiezen om de pasta al eerder in zijn geheel door het schuim te mengen; dan krijg je egaal lichtgroene meringues. Bestrooi deze eventueel met wat norivlokken zoals op de foto.

Schuif de bakplaat in de oven en bak ongeveer 90 min. tot je de meringues makkelijk van het bakpapier kunt pakken en de bodem stevig is. De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte van de meringues.


Fotograaf: Bella Thewes

Voor meer recepten en informatie: www.annefleursanders.nl of klik hier voor haar Facebook-pagina.


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement