De Ultieme Lunchtip: 5 april


Wat staat er op het menu?

In TinekeShow komt er elke vrijdag een kok langs die iets heerlijks maakt en voor jou de ultieme lunchtip presenteert. Dit keer is dat een tip van kok Michiel Sloff. Zijn grootste passie ligt op het gebied van smaak. Hij werkt al 11 jaar in de kruiden en specerijen. Deze vrijdag heeft hij vegetarische rijkgevulde soep met een bladerdeeg hapje gemaakt.

Vegetarische rijkgevulde soep met een bladerdeeg hapje

Ingrediëntenlijst voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd

3 tot 4 eetlepes olie
1 witte ui in halve ringen gesneden
1 winterpeen in 10 cm plakken gesneden
1 prei in 20 cm witte ringen gesneden
2 bleekselderij stengels in stukjes gesneden
2 knoflooktenen in 4 stukken gesneden
2 liter water (per liter 1 theelepel zeezout, meer of minder mag ook)
3 blaadjes laurier
2 stuks hele foelie
1 eetlepel korianderzaadjes
4 stuks kruidnagel
1 theelepel venkelzaadjes
1 eetlepel zwarte peperkorrels
Een paar takjes lavas of selderij
Een paar takjes tijm

Verhit een soeppan. Voeg de olie toe, en laat goed heet worden. Bak de uien, knoflook, peen, prei en bleekselderij op hoog vuur en houd af en toe in beweging.
Op de bodem van de pan krijg je wat aanbaksels, dan weet je dat het goed gaat ;-). Zet het vuur laag wanneer alles mooi goud bruin begint te worden en blus af met gekookt water.
Voeg de specerijen, laurier en het zout toe. Kook 10 minuten op laag vuur met deksel op de pan. Voeg de groene kruiden toe en kook nog 5 minuten. Je kunt de bouillon direct gebruiken als ingrediënt of als opkikker!

Je hebt nu de basis van deze simpele manier van bouillon maken te pakken. Op dezelfde manier maak je een onwijs lekkere soep.

Serveer de soep met  een gekookt ei, verse kruiden, taugé, gefrituurde uitjes, gekookte rijst en eventueel sambal naar smaak. Vul ze zo vol als je wil!

Eet smakelijk namens Michiel!

Auteur van het boek Smaakmakers, koken met specerijen
Instagram: michielsloff



Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement