De Ultieme Lunchtip: 22 februari


In TinekeShow gaan we met de Ultieme Lunchtip de wereld rond, want deze keer is het Grieks! Kok Stefanos Theofanakis van Mezebar Het Griekse Eiland maakt Griekse Courgettekroketjes met zelfgemaakte Tzatziki.

Griekse Courgettekroketjes 

Ingedriëntenlijst

2 middelgrote courgettes (voorkeur voor de kleine lichtgroene variant, is deze niet beschikbaar dan vervangen door 1 donkergroene grote courgette)
100 tot 150 gram feta
1 ei
1 fijngesneden witte ui
1-2 verse bosui of lente-ui
½ bosje gehakte munt (of 1 doosje als het in een supermarkt verpakking komt)
½ bosje peterselie (zelf fijn snijden)
½ bosje dille fijngesneden (zelf fijn snijden)
4-5  eetlepels zelfrijzend bakmeel
4-5  eetlepels paneermeel
Zout en peper|
Olie om in te bakken


Bereiding

Rasp als eerst de courgettes en de ui. Wikkel de geraspte groenten vervolgens  in een schone theedoek en knijp al het vocht eruit. Doe de groenten daarna in een grote mengkom.
Snij de munt, peterselie, dille en bosui fijn. Voeg de kruiden daarna bij het courgette-ui mengsel in de bak. Voeg vervolgens ei, bloem, paneermeel, feta, peper en zout toe en roer alles goed.

Maak ten slotte met je handen kleine schijven van het mengsel. Voor het bakken de kroketjes licht in het meel rollen. Verwarm een laagje olie in de pan, maar zet het vuur niet te hoog, anders bakken de kroketten te snel. Bak de courgette kroketjes goudbruin aan elke kant. Laat ze daarna uitlekken op wat keukenpapier. Let erop dat de kroketjes van binnen ook goed gaar zijn!

De courgette kroketjes zijn het allerlekkerst met zelfgemaakte tzatziki, de heerlijke saus gemaakt van komkommer, yoghurt en veel knoflook. Dat recept vind je hieronder.

Verse tzatziki

Ingedriëntenlijst

Halve liter Griekse yoghurt (10% vet)
0,5 tot 1 teentje knoflook
2 eetlepels azijn
6 eetlepels olijfolie
Halve komkommer geraspt
1 eetlepel dille fijngehakt en wat verse munt (of één van beide)
Een beetje zout en peper


Bereiding

Was de komkommer, snijd het kontje er af en rasp (in grove reepjes) boven een zeef of fijn vergiet. Voor een stevige tzatziki eerst het zachte binnenste gedeelte met de pitjes er met een lepel uitscheppen, hierin zit veel vocht. Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je er het beste wat zout over strooien en na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het meeste vocht eruit te drukken. Het zout brengt je tzatziki ook meteen mooi op smaak (mits met mate gebruikt natuurlijk).

Doe terwijl de komkommer aan het uitlekken is, de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom, en knijp de knoflook boven de yoghurt uit. Gebruik Griekse yoghurt, want deze is uitgelekt waardoor er het minste vocht in zit. Heb je geen knoflookpers? Je kunt gepelde teentjes knoflook ook heel goed met een fijne rasp tot pulp maken en er dan bijvoegen.

Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe en strooi de dille en munt over het mengsel. De munt geeft het een heerlijk frisse, maar subtiele smaak.

Voeg tot slot de azijn toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Voor een optimale smaak kun je de tzatziki een avond van te voren maken.


Eet smakelijk! 


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement