De Ultieme Lunchtip: 25 januari


De Ultieme Lunchtip van vrijdag 25 januari wordt gemaakt door Dimitri Asciutto: Sushi!

INGREDIËNTENLIJST SUSHI:


Voor de sushirijst :

3 mokken premium sushirijst

200ml rijstazijn

5 eetlepels mirin

2 eetlepels suiker

1 theelepel zout

(een scheutje sake’ Japanse rijstwijn)

Maki sushi / nigiri sushi:         

stuk verse zalm  250 gram

Stuk verse tonijn  250 gram

1 komkommer

1 avocado

5 nori vellen

Kikkoman sojasaus

Wasabi

Bakje tobiko  (eitjes van de Japanse vliegende zeevis) deze zijn verkrijgbaar in oranje, rood, zwart en groen (bij de Japanse toko’s).


Voor de tamago omelet:

3 eieren

2 eetlepels mirin

Een halve theelepel zout

1 eetlepel sojasaus    


Recept:
Het is belangrijk dat voor dat de sushirijst gekookt wordt, dat deze eerst goed gewassen wordt. De rijst goed spoelen met koud water. Net zolang blijven spoelen totdat het water weer goed doorzichtig is. Nu de rijst goed laten uitlekken in een vergiet.

Doe de rijst in een rijstkoker, voeg per mok rijst een mok water aan toe. Zet de rijstkoker nu aan. Na ongeveer 15 min slaat de rijstkoker af en is de sushirijst klaar.
Maak nu de rijstazijn mengsel:
Doe in een pan 200ml rijstazijn,  5 eetlepes mirin, 2 eetlepels suiker en 1 thelepel zout. Breng dit mensel zachtjes aan de kook en laat het suiker goed oplossen. Nu is het mengsel klaar.      
                                    
Als de rijst gaar is, plaats deze dan in de houten hangiri, of grote bak om in te koelen.
Sprenkel nu over de rijst het rijstazijn mengsel, en schep de rijst voorzichtig om. Niet snel roeren de korrels moeten mooi heel blijven. Herhaal dit elke 15 minuten. Je kunt ook voor de smaak een beetje Japanse sake’ erover sprenkelen, dit geeft de sushirijst een extra lekkere smaak.
Klopt de rijst zachtjes los en schep het rustig om, probeer om de korrels zo los mogelijk te krijgen bij het omscheppen. Dit zorgt voor extra lucht tussen de rijstkorrels, en zal later bij het dippen in de sojasaus beter het sojasaus dieper in de sushi absorberen.

Japanse Tamago nigiri omelet:
 Meng 3 eieren, 2 eetlepels mirin,  Een halve theelepel zout,  1 eetlepel sojasaus en 2 theelepels suiker
Roer dit mengsel zachtjes tot het suiker is opgelost (niet kloppen anders gaat het schuimen en dan lukt het bakken van de omelet niet meer).
 
Doe een laagje olie in de Tamago koekenpan (verkrijgbaar bij de Japanse toko)
Als de olie heet is, doe dan een dun laagje olie erop, let op dat het eigeel van kleur blijft, zodra het gaat stollen, probeer het ei op te rollen in drie slagen van de ene naar de andere kant van de pan. Nu is een derde bedekt met het omelet en twee derde van de pan is nu weer leeg. Pak een papieren servet en maak daar een prop van, doe dit in de olie en smeer het nu over de bodem van de pan, schuif nu de omelet naar de andere kant van de pan en maak de rest van de bodem ook weer vochtig met olie. Doe nu weer een dun laagje van het eimengsel in de pan, en til de omelet een beetje op zodat het eimengsel ook onder de omelet kan komen.
Blijf dit herhalen net zolang tot de omelet net zo hoog is als de pan. Zorg ervoor dat het ei niet bruin kan bakken, de truc is om elk laagje zo geel mogelijk te houden. Dit lukt pas echt goed als je het al vaker hebt gedaan.
 
Als de omelet klaar is, rol dit in een bamboe matje op, zo blijft de vorm behouden.
Als de omelet is afgekoeld, kan men er schuin plakjes van snijden van ongeveer een halve centimeter dik. Pak nu een beetje sushirijst en maak daar en cilinder achtige bal van. Leg daarover heen een laagje omelet. Snij nu een reepje nori (zeewier) van een stook van 1 cm breed. Maak de nori een beetje vochtig met water, en rol deze om de suhirijst en omelet heen. De Tamago nigiri sushi omelet is nu klaar.

Zalm nigiri
Snij de zalm in gelijke plakjes, probeer om alle plakjes even groot en dik te krijgen. Maak je hand een beetje vochtig met rijsazijn (dit zorgt ervoor dat de rijst niet erg blijft plakken) Pak nu een beetje rijst en rol dat zachtjes een cilinder achtige vorm van. Pak nu een plakje zalm en leg deze op de rijst, en druk het zachtjes aan (niet te hard anders gaat de lucht tussen de rijst eruit) Probeer om dit zo te vormen dat de rijst aan de onderkant eruitziet als een bootje met daaroverheen de zalm.

 
Tonijn nigiri :
Snij de tonijn in gelijke plakjes, probeer om alle plakjes even groot en dik te krijgen. Maak je hand een beetje vochtig met rijsazijn (dit zorgt ervoor dat de rijst niet erg blijft plakken) Pak nu een beetje rijst en rol dat zachtjes een cilinder achtige vorm van. Pak nu een plakje tonijn en leg deze op de rijst, en druk het zachtjes aan (niet te hard anders gaat de lucht tussen de rijst eruit) Probeer om dit zo te vormen dat de rijst aan de onderkant eruitziet als een bootje met daaroverheen de tonijn.

Maki:
Leg op een bamboematje een halve nori vel (zeewier vel) Doe hier wat sushirijst op en vul het nori vel voor twee derde met rijst. Leg aan de zijkant reepjes zalm, tonijn of reepjes avocado, of reepjes komkommer. Maar niet meer als een derde van het oppervlak anders gaat het oprollen niet goed en de truc is om te proberen alles in het midden te krijgen als het opgerold is.
 
Haal de sushi rol nu uit het bamboematje
Snij de sushi rol nu in 6 gelijke stukken.

Tempura sushi:
Leg op een bamboe matje een nori vel en vul de gehele oppervlakte met rijst. Draai nu de nori vel om met de rijst laag naar beneden toe. Leg nu op de nori reepjes zalm avocado en reepjes tamago omelet. En rol de nori vel op zoals op de foto hierboven. De rijst zit nu aan de buitenkant.

Maak nu een tempura beslagje van Tempura bloem en ijskoud water (het liefst met ijsblokjes erin) Doop hierin de sushi rol en doe de sushi rol op een bord met panko broodkruimels
 
Doe nu in een pan zonnebloemolie en een paar eetlepels sesamolie.
Zorg ervoor dat de olie goed heet is 180 graden. Leg hierin de tempura sushi rollen, deze snel omdraaien tot alle kanten goed bruin zijn. En haal ze er meteen uit.  De sushi moet namelijk van binnen in de kern nog koel zijn en de vis nog rauw. Alleen de buitenkant moet lekker gebakken en knapperig zijn.
Snij nu ook deze rollen in 6 gelijke stukken

Tempura sushi smaakt het lekkerst als de buitenkant nog warm is!

Gemaakt door Dimitri Asciutto


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan
Social media
Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement