De Ultieme Lunchtip: 11 januari


De Ultieme Lunchtip van vrijdag 11 januari wordt gemaakt door Merijn Tol van 24Kitchen: Beiroet mezze brunch met labne en manouche en hummus balila. Laat je verrassen door de Arabische keuken!

Flatbread met za’atar en oregano

Ingrediënten
300 gram (spelt)bloem van goede kwaliteit plus wat extra
1/2 zakje gist of 2 el desem
Een paar takjes oregano, blaadjes gerist
Water
½ theelepel zout
4 eetlepels Libanese za’atar
Olijfolie

Doe de bloem in een wijde kom. Voeg in het kuiltje 1 zakje gist toe en wat warm water. Roer even door en laat even staan tot het een beetje bubbelt. Als je desem gebruikt voeg dat dan toe. Meng nu zoveel lauwwarm water erdoor tot je een soepel deeg krijgt. Als het deeg plakkerig wordt voeg je wat extra bloem toe. Kneed het zout en de oreganoblaadjes toe en kneed het deeg zo’n 5 min. goed door. Laat het dan onder een doek een kwartiertje rijzen op een warme plek.
Verdeel het deeg in bolletjes, rol de deegbolletjes dun uit op een bebloemd werkvlak. Verhit een ijzeren grilplaat of (gietijzeren) koekenpan op hoog vuur, zonder olie!
Bak de broodjes 1-2 min. aan elke kant op hoog vuur tot ze bruine plekjes krijgen. Draai ze snel om met een tang. Bak zo alle flatbread. Meng de za’atar met de olijfolie en bestrijk de broodjes ermee. Bij voorkeur doe je dit als ze nog even op de hete plaat of in de koekenpan liggen.

Labne met granaatappelmelasse, za’atar en granaatappel

Ingrediënten
500 gram Turkse yoghurt
Zout
Pitjes van ½ granaatappel
3 eetlepels Libanese za’ata
evt. nog extra Sumak

Doe de yoghurt in een schone theedoek in een zeef en roer er wat grof zout doorheen. Laat de labne een uur of paar uur uitlekken. Doe op een schaal, spreid mooi uit. Besprenkel met de granaatappelmelasse, bestrooi met de granaatappel, za’atar, extra sumak en besprenkel met olijfolie.  

Hummus balila

Ingrediënten
400 gram kikkererwten, geweekt met wat bakpoeder
1 teentje knoflook
Sap van 1 citroen
Olijfolie
½ eetlepel komijn
½ eetlepel paprikapoeder
100 gram pijnboompitjes
1 eetlepel fijngesneden peterselie
150 ml witte tahina

Kook de kikkererwten helemaal gaar. Verdeel ze in 3 porties. Pureer portie 1 in de keukenmachine met 1/8 van het teentje knoflook, de helft van de tahina, zout, wat citroensap, een scheutje water tot een gladde vloeibare hummus. Snijd de rest van de knoflook fijn en bak in wat olijfolie met de komijn 2-3 min. Stamp 1/3 van de rest van de kikkererwten grof met het knoflookkomijnmengsel, wat zout en wat olijfolie. Bak de pijnboompitjes goudbruin in wat olijfolie. Roer de gladde soepige hummus met de grove hummus en de hele hummus door elkaar en breng op smaak met zout. Doe in een half diepe schaal in een cirkel, besprenkel met de rest van de tahina, bestrooi met nog wat komijn, paprikapoeder, de peterselie en besprenkel met olijfolie. Eet met flatbread!


Eet smakelijk! Meer informatie over Merijn Tol en haar recepten vind je hier.


Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement