De Ultieme Lunchtip: 23 november


De Ultieme Lunchtip van vrijdag 23 november: Appelbollen met rode kool.

Appelbollen met rode kool

Appelbollen vind ik ontzettend lekker. Krokant bladerdeeg met een zoete, warme appel erin. Voor dit gerecht vul ik een ovenvast bakje (ramequin) met zelfgemaakte rode kool. Daarbovenop gaat een halve appel onder een knapperig bladerdeegdakje. Erg lekker! En alvast een leuke tip voor het kerstdiner.


Recept voor 4 personen


Ingrediƫnten

0,5 rode kool

1 sjalot, fijngesneden

1 theel. kaneelpoeder

3 kruidnagels

1 laurierblaadje

1 kleine pot appelmoes

Sap van 1 citroen

Snuf zout

Klontje boter

2 appels (elstar)

4 roomboter bladerdeegplakjes

2 eetl. suiker


Benodigdheden

Kwast

Bakpapier

Appelboor

4 ramequinbakjes


Bereiding

Haal het buitenste blad van de kool. Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kern van een helft. Bewaar de andere helft in de groente la van je koelkast. Rasp de kool

op de blokrasp of met behulp van een keukenmachine.

Doe een klontje boter in de pan en bak hierin de sjalot glazig. Voeg de rode kool toe met kaneel, laurierblad, kruidnagels, een snuf zout en een bodempje water. Breng aan de kook. Laat 20 minuten op laag vuur, met deksel op de pan pruttelen.

Voeg de laatste 10 minuten appelmoes en citroensap toe. Proef of de rode kool op smaak is.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de appels en snijd ze dwars doormidden. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Vul de ramequinbakjes met de rode kool. Leg er een halve appel op. Bestrijk de bladerdeegplakjes met water en drapeer over de appel. Laat de randen overhangen. Bestrijk ook de bovenkant met water en bestrooi met suiker. Bak in 15-20 minuten goudbruin.

Recept door Sandra Ysbrandy.

Delen

Nieuwsbrief


Wilt u op de hoogte blijven van onze programma's? Wij versturen wekelijks de nieuwsbrief MAX op NPO Radio 5!
Meld u aan




Social media




Wil je informatie over hoe we met je gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement