Vier de zomer in eigen land


Deze zomer staat het EO-radioprogramma ‘Thuis op 5’ in het teken van de twaalf Nederlandse provincies. Drie maanden lang nemen presentatoren Petra de Joode, Remco Hakkert, Joanne Brouwer en Zegert van der Linde de luisteraars mee door het land. Elke week staat een andere provincie centraal. De tocht start op 10 juni in de provincie Utrecht en eindigt op 29 augustus in Gelderland.

“We maken steeds vier uitzendingen over één provincie”, zegt Petra de Joode. “In die uitzendingen geven we onze luisteraars leuke toeristische tips, verklappen we de mooiste fiets- en wandelroutes en delen we een regionaal gerecht dat het proeven waard is. Ook staan we stil bij de actualiteit: wat speelt er op dat moment in die provincie?” De fiets- en wandelroutes worden speciaal verzorgd door Marieke Haafkens van de ANWB.

Meer dan de moeite waard

De zomerserie volgt op de ‘Europatour’ die in de zomer van 2018 te horen was in het NPO Radio 5-programma. “Nederland kent een schat aan mooie plaatsen, verborgen parels en bezienswaardigheden die een bezoek verdienen”, vinden de makers. “Ons land heeft zoveel te bieden, daar wilden we graag eens wat langer bij stilstaan. De zomer is daarvoor wat ons betreft het ideale moment. Zo kan iedereen – of ‘ie nu op de camping in Frankrijk of thuis op de bank zit – genieten van het moois dat Nederland te bieden heeft! En wie weet… even later zelf op pad om die ene bezienswaardigheid ook écht te bezoeken.”

Wie hoor je hier?

Ter gelegenheid van de provincietour spelen de presentatoren dagelijks het spel ‘Wie hoor je hier?’. De luisteraar hoort een kort fragment van een bekende man of vrouw uit de desbetreffende provincie. Wiens stem is hier te horen? Uiteraard ontbreken ook de vertrouwde ‘Thuis op 5’-rubrieken (‘Woord van de dag’ en de ‘Dagsluiter’) in de zomermaanden niet. 

(foto: ANP)


images/2019/06/6ee1bd25de.jpgWilt u meer weten over hoe we met uw gegevens omgaan, lees dan ons privacy statement