Zondag 20 september 1977

Astrid Nijgh trouwt & Groningen wordt autovrij

Zondag openen wij onze deuren in 1977. Sesamstraat is op televisie. Soldaat van Oranje, de film, gaat deze maand in première. Vrouwen dragen tweedjasjes deze herfst en Astrid Nijgh gaat trouwen! Vandaag! Met een man!

Daar willen wij meer over weten. Astrid Nijgh is zondag te gast, zij gaat met ons mee terug naar haar trouwdag in 1977. Vertelt ons over haar aanstaande; Ad van Besouw de eigenaar van het bekende homocafé De Amstel Taveerne. Imca Marina, die haar getuige was en natuurlijk het feest.

En in Groningen gebeurt ook iets bijzonders. De binnenstad wordt autovrij!

Auto's die dwars door de Herestraat rijden, parkeren op de Vismarkt of het Martinikerkhof. Grote drukte op de Grote Markt. Dat is er allemaal niet meer bij! 

Het nieuwe Verkeers Circulatie Plan moet er voor zorgen dat je je in de stad weer alleen te voet en per fiets verplaatsen. 

Er is een grote Ringweg gebouwd om de automobilisten om de stad heen te leiden. Maar of dat gelijk goed gaat, dat is de vraag die we zondag gaan stellen aan Jacques Wallage, verkeerswethouder in Groningen in 1977.

Verkeerswethouder Jacques Wallage buitgt zich over het nieuwe verkeerscirculatieplan. (1977)

Een hulpvaardige agent wijst een automobilist op de Vismarkt de weg, een dag na de invoering van het Verkeersciculatieplan. (1977)
Foto is van: Foto Bureau Voorlichting gemeente Groningen, Groninger Archieven.