Zaterdag 16 mei 1972

Ine Veen & Bodemdaling

In 1972 is Ine Veen de meest gevraagde actrice voor Nederlandse televisie stukken. Sinds haar rol in Blue Movie staat zij bekend als de mooiste actrice die Nederland ooit heeft voortgebracht. 

De kranten staan bol van foto's van haar. Maar zij is niet alleen maar mooi, ze is ballerina, mannequin, zangeres en een geweldig actrice.

Wie is Ine Veen? En wat vond zij zelf van die focus op haar uiterlijk? Zaterdag vertelt haar verloofde en grootste fan Jean Thomassen over zijn Ine. 

De bodemverzakking als gevolg van de gaswinning in Groningen zal al dit jaar zichtbaar zijn!
In 1972 waarschuwt het Dagblad van het Noorden; nu naar gasgeboord wordt in de provincie zal de bodem dalen. De schade loopt nu al op tot enkele honderden miljoenen guldens. 

Toch gebeurde er niets. De NAM zou de schade wel betalen én de schade zou ook wel mee vallen. Het gas zat immers niet zo diep.
Hoe werd er op dit nieuws geageerd? Wat vonden de Groningers van de 'gasbel' toen die gevonden werd? En waarom greep de overheid niet gelijk in toen de bodem bleek te dalen?

Margriet Brandsma schreef samen met Heleen Ekker het boek 'De Gaskolonie: van nationale bodemschat tot Groningse tragedie'. Zaterdag is Margriet te gast in Theater van het Sentiment en gaat met ons mee terug naar het Groningen van 1972.