Zout!

#21 - Toen we begonnen werden we uitgelachen

EO
  1. Podcastschevron right
  2. Zout!chevron right
  3. #21 - Toen we begonnen werden we uitgelachen

vr 9 juli 2021

Bijen zoemen, kuikens scharrelen vrolijk rond, en de d’Aquitaine-runderen grazen rustig in de polder. Presentator Chris Seger neemt deze keer een kijkje bij de Eemlandhoeve, een boerderij waar alles duurzaamheid ademt.

Toen Maaike en haar man Jan Huijgen in 1993 de biologische boerderij de ‘Eemlandhoeve’ in Bunschoten begonnen werden ze gezien als ‘gekkies’. Maaike: “Dat was pijnlijk, het gevoel dat je uitgelachen, en niet serieus genomen werd. Maar we gingen wel door!”. Achteraf blijkt dat de ideeen van Jan en Maaike hun tijd ver vooruit zijn, en is de Eemlandhoeve een begrip als het gaat om biologisch boeren.

Voor Maaike Huijgen gaan de passie voor duurzaamheid en haar persoonlijk geloof hand in hand: “Ik heb een heel diep respect gekregen voor de natuur en de schepping. Jezus liep door de korenvelden en vertelde allerlei verhalen die te maken hadden met de schepping en de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het verhalen van de graankorrel en het mosterdzaadje”. Voor Maaike is er een specifieke plant die het geloof in het bijzonder symboliseert; de Parnassia; ‘Dat is een heel mooi teer plantje.  We werden overvallen door een donderbui en moesten schuilen. Nadat de wolkbreuk voorbij was liepen we weer langs die Parnassia. Die stond nog even teer en ongeschonden overeind. Toen dacht ik; dit is het beeld van Jezus. Alle stormen komen over hem heen en toch blijft hij in alle kwetsbaarheid overeind staan”.

Maaike Huijgen is de 5e gast in een serie over groene smaakmakers in Christelijk Nederland.