Soundcheck
KRO-NCRV

#5 - Nina Simone (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Soundcheckchevron right
  3. #5 - Nina Simone (S02)

do 19 november 2020

Alle artiesten in Soundcheck ken ik persoonlijk. Behalve Nina Simone. Toch levert dat in dit geval een nog beter verhaal op. Want ik heb twee mannen gesproken die met haar hebben samengewoond. En die haar konden beschrijven tot in haar diepste wezen.

Nina Simone…belastingproblemen in Zwitserland, op de vlucht voor zware jongens in Liberia, gearresteerd na het schieten met een buks op twee luidruchtige kinderen in Frankrijk…

Nina Simone, de Hogepriesteres van de Soul, vluchtte van land naar land en sleet haar laatste jaren in Zuid-Frankrijk. Zij vluchtte naar Europa voor het racisme in Amerika. Nina Simone was bepaald geen makkelijk mens. Eerlijk gezegd had het omgaan met haar veel weg van het laveren tussen prikkeldraadversperringen. Wat je ook voor haar deed, een uur later kon ze zich danig over je zitten beklagen tegenover iemand. Altijd verongelijkt, altijd woedend. Het is een eeuwige kwaadheid die me doet denken aan de eeuwige driftkikker Van Morrison. Zou het toeval zijn dat hij mijn favoriete zanger is, en zij mijn favoriete zangeres? En dat ze me allebei recht in mijn hart kunnen raken?