Soundcheck
KRO-NCRV

#2 - Abba (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Soundcheckchevron right
  3. #2 - Abba (S02)

do 29 oktober 2020

Wie had dat ooit achter Abba gezocht? Die band die zonnige liedjes? Vaten olie opkopen en die doorverkopen op de Rotterdamse Stockmarket. Een zakelijk gesprek met de inmiddels overleden manager van Abba, Stig Anderson. Optreden in tunieken van galeislaven en ook ongeveer zo’n bestaan leiden. ’s Nachts naar de tandarts omdat er overdag geen gaatje in de agenda over is.

Abba The Movie gezien? Waarin een radiomedewerker per ongeluk in een lift stapt waarin hij heel even eenzame opsluiting geniet met Agnetha, Björn, Benny en Annifrid? Mij overkwam exact hetzelfde, in een lift in de wolkenkrabber Atlantic aan Rockefeller Plaza New York.

Abba gezien vanuit Agnetha. “Het is moeilijk een scheiding te verwerken als je niet kunt uithuilen bij je ex, die wel dag en nacht in je buurt is, als je geconfronteerd wordt met een Annifrid en Benny die net getrouwd en smoorverliefd zijn. Maar je kunt niet wegvluchten uit wat ooit een vriendenkring was want je bent contractueel aan hen gebonden. Maandenlang op toernee had ze heimwee. Ze miste haar kinderen. Die blonde van Abba, ze kreeg te maken met scheiding, zelfmoord en stalking. Tegenwoordig woont Agnetha op het Zweedse eiland Ekerö. In de keuken zingt ze nooit meer Abba-liedjes, en ook in de verhalen die ze haar kleinkinderen vertelt komt het Mamma Mia-sprookje nooit meer voor...