Nederland en de Apartheid

#5 - De Nederlandse strijd tegen Apartheid

  1. Podcastschevron right
  2. Nederland en de ...chevron right
  3. #5 - De Nederlandse strijd tegen Apartheid

ma 4 december 2023

Terug in Nederland onderzoeken Remco en Joya hoe het land omging met apartheid vanaf de jaren ‘70. Er ontstonden talrijke anti-apartheidsbewegingen, met Shell als belangrijk doelwit. Over een grote protestactie tegen het Zuid-Afrikaanse fruitbedrijf Outspan en ander activisme spreken Remco en Joya met journalist en onderzoeker Roeland Muskens. Ook interviewt het duo voormalige KZA-leden Trineke Weijdema, Corrie Roeper, en Kees de Pater. Archivist Kier Schuringa neemt Remco en Joya mee naar de archieven van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, waar duizenden objecten uit Nederlandse anti-apartheidsbewegingen bewaard worden. En in deze aflevering ook een bijzonder gesprek met voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking: Jan Pronk. 

In Zuid-Afrika worden de protesten heviger, in 1976 vindt er een scholierenopstand plaats waarbij honderden jongeren worden doodgeschoten. Na dit protest gaat de vader van Joya in het gewapende verzet van ANC.

Luister naar "Nederland en de Apartheid" op de vernieuwde NPO Luister app en binge alvast de hele serie.

Nederland en de apartheid is mede tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl). 

🎧      Actuele podcasts van MAX

ℹ️          Meer info over podcasts

🔗      NPO Luister

📧      Reageren? Mail naar podcast@omroepmax.nl

📷      Volg Omroep MAX op Instagram