Het Ene Moment

#10 - Gerko Tempelman; Stroominee met een missie (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #10 - Gerko Tempelman; Stroominee met een missie (S02)

vr 2 april 2021

In Levensbepalend is theoloog en filosoof Gerko Tempelman in gesprek met Elsbeth Gruteke. Gerko is Stroominee, dat wil zeggen dat hij voorganger is van de Amsterdamse christelijke gemeenschap ‘Stroom’. Het woord dominee omzeild hij het liefst omdat daar allerlei associaties aan vastzitten waar hij zich niet comfortabel bij voelt. Ook schreef hij het boek ‘Ongeneselijk Religieus’ waarin hij vertelt hoe hij zijn geloof verloor en toch christen bleef. 
Gerko vertelt in dit interview hoe zijn wereld groter werd toen hij zijn gereformeerde woonplaats Hardenberg verliet. Ook verbrede zijn horizon toen hij met zijn gezin in een Timonhuis ging wonen waar jonge moeders met hun kinderen worden opgevangen. 
Gerko zit vol creatieve ideeën. Zo is hij mede-initiatiefnemer van een petitie die pleit voor het opofferen van een christelijke feestdag in ruil voor een speciale coronafeestdag. De jonge theoloog ziet wel voor zich dat we in de toekomst jaarlijks vieren dat we niet meer in lockdown zitten; een soort alternatief Pasen.