Deze Week
EO

#19 - ‘Ik word moe van hippe kerken’ (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #19 - ‘Ik word moe van hippe kerken’ (S03)

vr 19 mei 2023

Deze week schuift Esther van Fenema aan bij Joram en Jurjen in de studio. Naar aanleiding van de video van politieke partij Denk waarin Tweede Kamerlid Stephan van Baarle zich uitlaat over de verschillende initiatieven van de afgelopen tijd op het gebied van gender, en de reactie van Tim Hofman, ziet Esther een bredere ontwikkeling in de maatschappij. Waar het voor Jurjen overkomt als een lobby, ziet Esther een verharding in de samenleving ontstaan. Wat merkt zij als psychiater van die verharding, welke problematische gevolgen ziet zij ontstaan en hoe zorg je ervoor dat je met elkaar in gesprek blijft?

De stijging van het aantal vrijwilligers in de palliatieve zorg stemt Jurjen hoopvol. Merkt hij als predikant dat mensen meer bezig zijn met de dood? En voldoen we aan de behoefte van de samenleving of stoppen we alle moeilijkheden weg in instituten?

Ook de open brief van BEAM aan kerkleiders, geschreven met en door christelijke jongeren, heeft jong en oud aan het denken gezet. In de brief doen jongeren een beroep op de kerk om thema’s die hen bezighoudt bespreekbaar te maken. De kerk zou te weinig aansluiten op de leefwereld van jongeren. In hoeverre is het belangrijk dat de kerk zich aansluit op deze behoefte of moet de kerk in haar waarden gaan staan? En welke rol speelt zelfontplooiing hierin?