Deze Week
EO

#18 - 'Misleidend verhaal bij nieuwe Embryowet' (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #18 - 'Misleidend verhaal bij nieuwe Embryowet' (S03)

vr 12 mei 2023

D66 en de VVD hebben deze week een uitbreiding op de bestaande Embryowet ingediend. Deze initiatiefwet maakt het mogelijk om embryo’s te kweken voor wetenschappelijke doeleinden om daarmee onder andere erfelijke ziektes te kunnen voorkomen en IVF-behandelingen te verbeteren.

In de studio zijn de meningen sterk verdeeld over deze initiatiefwet. Waar Joram het een goede ontwikkeling vindt, is Talitha van mening dat beginnend leven niet wetenschappelijk nuttig gebruikt mag worden. ‘In de manier waarop hierover wordt gesproken mist de hele morele invalshoek. […] Ik vind het kwalijk als het eerlijke verhaal niet verteld wordt’, vindt ze. 
Wanneer is iets leven, hoe ver mag de maakbaarheid van het leven gaan en hoe rekbaar is de Embryowet?


Terwijl de stressvolle periode van examens voor veel leerlingen deze week zijn begonnen, wil minister Dijkgraaf de norm van het bindend studieadvies verlagen van 60 studiepunten naar maximaal 30. Dit zou de (prestatie)druk onder studenten moeten verminderen.
In hoeverre durven we nog dingen van elkaar te eisen of is dit de enige druk verminderende knop waar de minister aan kan draaien?

Volgens het Nederlands Dagblad ziet 86 procent van 400 docenten op reformatorische scholen een toenemende gedragsverandering onder hun leerlingen. De reformatorische jongeren zouden vaker rebels gedrag vertonen. 
Komt de opvoeding op gespannen voet te staan met de rest van de wereld? En moeten reformatorische jongeren ook niet gewoon kunnen puberen?