Deze Week

#45 - Week 50: Eindelijk een Regeerakkoord!

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #45 - Week 50: Eindelijk een Regeerakkoord!

vr 17 december 2021

Tussen Goede Vrijdag en Kerst kan een hoop gebeuren. Nooit meer zou Gert Jan Segers van de ChristenUnie met Mark Rutte in een kabinet gaan zitten. En zie negen maanden later de blijde geboorte van – in de woorden van Wopke Hoekstra - een moeizame tangverlossing.

Sjirk moet nog maar zien wat er van terecht gaat komen. Er wordt een hoop geld uitgegeven. Maar zijn er ook werknemers om bijvoorbeeld de problemen in de zorg en onderwijs op te lossen? Hij wenst de komende ministers veel wijsheid. Joram lacht zich een breuk om de uitglijders van D66, Christenunie, CDA en VVD van de afgelopen maanden.

Schuld en schaamte
Cocky staat stil bij het verlies van schuldbesef in onze samenleving. Hoewel vroeger vooral werd gedreigd en gemanipuleerd met hel en verdoemenis, was er ook een positieve kant van het schuldbesef. Het inlossen van ervan en genade krijgen. 

Volgens de relatietherapeut zijn we ons steeds meer druk gaan maken om wat andere mensen van ons vinden. Schuld is vervangen door schaamte. En dat levert allerlei problemen op. Bijvoorbeeld dat mensen die iets verkeerds hebben gedaan, hun mond niet opendoen zolang anderen het niet weten.

Cocky's advies om op een gezonde manier met schuld om te gaan komt uit psalm 139: 
'Toets mijn hart Heer en leidt mij op de eeuwige weg.’