Het Kan Je... Podcast

In ‘Het Kan Je Buurman Zijn’ praten Zegert en Martine elke maand met een heel gewoon persoon met een bijzonder verhaal; mensen die je niet zo vaak spreekt, maar waar je wel nieuwsgierig naar bent.

Podcasts afleveringen

#28 - Lilian is psychiater in het Pieter Baan Centrum

Het gebeurt weleens dat Lilian 's middags tegenover een verdachte zit, die ze 's avonds terugziet op televisie. Niet dat ze dat mag vertellen, want geheimhouding is een belangrijk onderdeel van haar werk als forensisch psychiater bij het Pieter Baan Centrum. Ze spreekt en analyseert verdachten van een ernstig delict en geeft vervolgens advies aan de rechtbank. Dankzij Lilians verhaal krijgen we een kijkje achter gesloten deuren..

#27 - Martien was bijna dood

Na haar afstuderen gaat Martien een paar maanden naar Zuid-Afrika. Ze wil vrijwilligerswerk doen en daarna door het land reizen. Het loopt allemaal heel anders. Als ze nog maar net aan het werk is, wordt ze aangereden door een dronken bestuurder. Martien belandt in het ziekenhuis en is in levensgevaar. Ze herstelt. Maar in plaats van solliciteren, moet ze revalideren.
Wil je reageren of zelf je verhaal vertellen: buurman@eo.nl.

#26 - Tuğrul is trauma-reiniger

Tuğrul Çirakoğlu werkt op plekken waar jij en ik niet graag komen. Hij reinigt kamers waar wekenlang een dood persoon lag, ruimt de sporen op van een zelfdoding en helpt mensen die hun huis al jarenlang niet meer hebben schoongemaakt. Hij noemt het zelf 'trauma and bio hazard cleaning'. Dat klinkt stoer, maar het werk is in veel gevallen heel heftig en verdrietig. Daarom is Tuğrul een man met een missie: "Mensen mogen wel wakker worden."

Volg Tuğrul via www.frissekater.nl..

#25 - Liza is dik

Liza is dik. Dat kun je gewoon zeggen wat haar betreft, want we moet dik zijn niet meer als iets negatiefs zien. Toch doen veel mensen dat nog wel en daar heeft Liza vaak mee te maken. Samen met haar vrienden van Dikke Vinger probeert ze dit beeld te veranderen. Zodat we ooit gewoon dikke mensen in een tijdschrift zonder dat het Body Positivity Maand is..

#24 - Mathia is professioneel gamer

Het klinkt als een droomberoep: professioneel gamer. Voor Mathia Koolhout kwam die droom uit. Nu zit ze gerust 10 uur achter elkaar te streamen via Twitch. Geen idee wat die zin betekent? Daar kom je achter in deze nieuwe aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn..

#23 - Toine is ex-gedetineerde

Toine Bakermans bracht 20 jaar van zijn leven door in de gevangenis. Wat begon met een gestolen brommertje eindigde met een aantal bankovervallen. Maar 17 jaar geleden gooide hij het roer om. Aan Martine en Zegert vertelt hij over de keuzes die hem in de gevangenis lieten belanden, hoe hij op het rechte pad is gekomen en wat hij doet om anderen ook op dat pad te houden.
Deze podcast kwam tot stand in samenwerking met The Human Library. Wil je meer weten over hun levende boeken, kijk dan op www.thehumanlibrary.nl..

#22 - Jamila verloor jong haar vader

Als Jamila 17 is hoort haar vader dat hij ongeneeslijk ziek is. Anderhalf jaar leven Jamila en haar familie toe naar dat ene moment: het overlijden van Cees.
Aan Zegert en Martine vertelt ze over deze tijd, hoe het is om verder te moeten leven zonder vader en over het applaus waarmee ze deze zware periode afsloot..

#21 - Michiel is plastisch chirurg

Waarschijnlijk denk je als eerste aan borsten, lippen en oogleden, maar dat beeld is te beperkt als het gaat om het beroep van Michiel Zuidam. Hij is plastisch chirurg, wordt heel blij van een probleem (want die kan hij oplossen) en is trots op zijn vak. Het gekste wat hij heeft gedaan? Misschien wel die teen op die duim!
Hosts: Zegert van der Linde en Martine ten Klooster.

#20 - Jasper heeft autisme

Jasper heeft autisme. En nee, hij is dus geen Rain Man, hij kent ook niet het hele telefoonboek uit zijn hoofd en je hoeft hem ook niet te complimenteren als hij op tijd is voor een afspraak. Maar wat zijn autisme dan wel inhoudt? Dat vertelt hij aan Zegert en Martine..

#19 - Jos is stormchaser

Als het stormt, trekt Jos eropuit. Terwijl jij lekker warm binnen op de bank zit, gaat hij achter de storm aan. Jos zijn grote hobby is stormchasen. Dat kan natuurlijk in Nederland, maar dat is het allermooist in Amerika.

In de nieuwe aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn vertelt Jos over zijn fascinatie voor zwaar weer, de eerste keer dat hij een tornado zag én het weerfenomeen dat hij nog eens wil zien: een dubbele tornado!.

#18 - Leon is ovenist

Martine en Zegert hadden er nog nooit van gehoord: een ovenist. Leon Verkerk werkt bij Uitvaartstichting Hilversum en bedient de crematieoven. Hoe werkt dat, kun je in de oven kijken en waarover hoe voorkom je dat je verkeerde as meegeeft? In de nieuwe aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn krijg je antwoord op deze vragen..

#17 - Cathelijn heeft vitiligo

Toen ze een jaar of 12 was, ontdekte Cathelijn Luijten een vreemd plekje op haar bovenbeen. “Dat is vitiligo, moet je mee leren leven, rot voor je,” waren de weinig empathische woorden van de dermatoloog. Inmiddels heeft Cathelijn leren leven met vitiligo, maar dat is nog steeds geen makkelijk proces. “Je weet niet of je morgen opstaat met misschien een vlek rond je mond. Dat maakt deze ziekte zo naar, je weet niet wanneer het klaar is.”.

#16 - Leendert is preparateur

Als je Leenderts werkkamer binnenstapt komt een onbekende geur je tegemoet. Leendert Houweling is preparateur en dat betekent in het kort dat hij dode dieren opzet. Maar natuurlijk komt daar meer bij kijken en dat ontdek je in deze aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn. Wat is het gekste dier dat hij heeft opgezet, vindt hij dode of levende dieren mooier, schiet hij weleens iets af om het vervolgens op te zetten? Hij geeft antwoord op alles..

#15 - Rianne was Roberto

Als 3-jarig jongetje stond Roberto al in een jurkje op de familiefoto. Wat hij toen nog niet wist, was dat dit verlangen voortkwam uit genderdysforie: het gevoel dat je niet thuishoort in het geslacht waarin je geboren bent. Na een lange weg volgde in november 2016 de geslachtsveranderende operatie. Sindsdien is Roberto Rianne. Een grote verandering, maar toch bleven sommige dingen ook hetzelfde: “Mijn oudste kinderen zeggen gewoon papa.”.

#14 - Jory beveiligt alles

Als je denkt dat supermarktbeveiliger maar een saai baantje is, moet je eens met Jory Brenders praten. Hij houdt regelmatig winkeldieven aan en wie niet meewerkt, gaat tegen de grond.
Als hij niet bij de Tilburgse supermarkt staat, is hij beveiliger op grote evenementen, zoals de Gay Pride. Het evenement staat hoog op de lijst van mogelijke doelen voor een terroristische aanslag, maar daar is Jory niet bang voor: “Bij de Gay Pride legt de politie extra focus op terrorisme, dan kun je beter een ander evenement kiezen.”
En daarbij, het beveiligen van een supermarkt is ook niet zonder risico: “Voordat ik kon reageren had ik een mes in m’n bovenbeen hangen.”

Jory is één van de zes beveiligers die gevolgd worden in de nieuwe documentaire De Beveiligers. In de film krijg je een kijkje achter de schermen bij de beveiliging van kerncentrale Borssele, loop je mee met de persoonsbeveiliger van Geert Wilders en zie je hoe camera’s toezicht houden op de Rotterdamse metro.
Kijk voor meer informatie op www.debeveiligersfilm.nl..

#13 - Didi is eenzaam

De kans was klein dat ze naast Zegert en Martine nog iemand anders zou spreken deze dag. Didi is drieëndertig jaar en schaamt zich niet om te zeggen: ik ben eenzaam. Ze wil juist haar verhaal delen om meer openheid te creëren en om het beeld te doorbreken dat alleen ouderen eenzaam zijn. Haar moeilijke verleden maakt het voor haar niet makkelijk om vrienden te maken. Ze hoopt op een betere toekomst, maar maakt zich eigenlijk nu al zorgen: ‘hoe moet ik oud worden op deze manier?’

Deze podcast komt online tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid: www.samentegeneenzaamheid.nl..

#12 - Moniek heeft dementie

Een van de dingen waar Moniek een hekel aan heeft is betutteld worden. Sinds ze dementie heeft overkomt dat haar. Ze is begin vijftig en heeft net als haar vader en opa de diagnose Alzheimer gekregen. Dankzij dit open gesprek met Moniek krijg je een inkijkje in het leven van een alzheimerpatiënt, wat verder gaat dan ‘soms wat vergeten’. Deze podcast is gemaakt met behulp van Stichting Alzheimer. Bij het interview was begeleiding voor Moniek aanwezig.

#11 - Daphne was laaggeletterd

Daphne Schal was laaggeletterd. Dat betekent dat ze altijd problemen had met schrijven. Meestal kon ze het verbergen, en anders vroeg ze haar partner om hulp. Maar toen ze haar baan én haar partner kwijtraakte, had ze een probleem. Wie hielp haar nu met het schrijven van een goede sollicitatiebrief?

Van 3-9 september staan analfabetisme en laaggeletterdheid centraal in de Week van de alfabetisering. Wil je hier meer over weten of heb je zelf hulp nodig, kijk dan op https://www.weekvandealfabetisering.nl.

#10 - Ria is missionaris

Volgens haar paspoort is Ria Fennema missionaris, maar dat betekent niet dat ze langs Keniaanse stammen trekt om het geloof te verkondigen. Ria is directeur van Blessed Generation, een stichting die 700 kinderen in Kenia opvang en onderwijs biedt. In deze aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn vertelt Ria over haar werk, de kritiek die er is op weeshuizen en hoe het is om altijd van giften te moeten leven.

Wil je meer weten over Blessed Generation, kijk dan op www.blessedgeneration.nl..

#9 - Hans is CliniClown

Als Hans Koops zijn rode neus op doet, verandert hij voor je ogen in Flip. In die rol laat hij kinderen in het ziekenhuis weer even lachen. Dat is meer dan alleen grapjes maken, de kinderen vergeten voor even dat ze ziek zijn.
In deze aflevering van Het Kan Je Buurman ZIjn vertelt Hans over zijn werk als CliniClown. En dan gaat het dus over imaginaire skippyballen, koprollende knuffelkonijnen en behaarde onderarmen. Én Flip zelf komt ook nog even langs..

#8 - Martine is ongeneeslijk ziek

"Ik ben niet bang voor de dood." Martine Vonk zegt het stellig. Ze is moeder, echtgenoot, milieustrijder en kankerpatiënt. "Mijn identiteit is meer dan alleen mijn ziekte. Dus ik ben liever bezig met het nu en met de mooie dingen die ik kan doorgeven. Maar natuurlijk doordenk ik wel hoe de dood zal zijn. Rouwadvertenties lees ik nu anders." Ook heeft ze heel praktisch al haar documenten en bankzaken in een map gedaan voor haar nabestaanden. "En misschien maak ik voor mijn dochter nog een herinneringsdoos. Maar daar ben ik nu nog niet aan toe".

#7 - Rob is veteraan

Rob Moerman draagt met trots de titel Veteraan. In de winter van ’81-’82 was hij op missie in Libanon. Zou hij nog een keer gaan? Hij denkt van wel. Maar zou hij het leuk vinden als zijn kinderen nu gaan? Dat antwoord is anders. Ineens begrijpt hij zijn moeder.

In deze podcast vertelt Rob over zijn leven als militair, hoe het is om geïntimideerd te worden, een geweer op je buik te krijgen en welke impact de missie op hem had..

#6 - Jolanda is gescheiden

"Dat staat niet goed op m'n cv." Dat grapje maakte Jolanda regelmatig toen ze midden in haar scheiding zat. Maar in werkelijkheid viel er weinig te lachen. In deze podcast vertelt ze hoe je besluit om te gaan scheiden, wat het met je doet als je hartje winter met je kind op een camping woont en wat er aan je leven verandert als je weer een nieuwe liefde vindt.

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met het tijdschrift Eva. Hun meest recente nummer gaat over scheiding. Meer lezen? Kijk op eva.eo.nl..

#5 - Wilbert is schipbreukeling

De allereerste vakantie met zijn vriendin Marjan pakte anders uit dan gedacht. Wereldreiziger Wilbert van Haneghem stapte in Indonesië aan boord van een schip, maar op open zee begon de boot te zinken. Veertig uur lang vocht hij voor zijn leven. Gelukkig kan hij het navertellen.

In deze podcast vertelt hij hoe de dood er van dichtbij uit ziet, voor welke onmogelijke dilemma's hij stond en hoe het kon dat hun laatste eten ineens verdwenen was.

Wilbert schreef ook een boek over zijn ervaringen, Schipbreuk in het Paradijs. Kijk voor meer informatie op www.wilbertvanhaneghem.nl..

#4 - Pieter is ambulanceverpleegkundige

Stiekem geniet ambulanceverpleegkundige Pieter Dekkers wel van een groot ongeval. Een weg afzetten, hard werken, levens redden, daar krijgt hij nog altijd een stoot adrenaline van. Pieter houdt van zijn werk, behalve misschien op vrijdagnacht: “De derde of vierde dronkenlap die je op gaat rapen, heeft het slechter dan de eerste.”.

#3 - Marjolein is blind

Sinds drie jaar is Marjolein van den Broek blind. Stekeblind, zoals ze zelf zegt. Vroeger was Marjolein bang in het donker, maar nu leeft ze erin. Toch staat ze er positief in. Hoewel, áls ze ooit weer kan zien, gaat ze gelijk kijken of Paul de Leeuw écht blond en slank is.

Wil jij meer weten over audiodescriptie, kijk dan op http://www.ikwilaudiodescriptie.nl en teken de petitie.

Wil je reageren of misschien zelf een keer je verhaal vertellen, stuur dan eens een mail naar buurman@eo.nl..

#2 - Roland is alcoholverslaafd

Als je hem ziet, zou het niet zeggen, maar Roland den Haan is al 25 jaar verslaafd aan alcohol. In de tweede aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn vertelt hij aan Martine en Zegert hoe hij verslaafd raakte, hoe afkicken werkt en wat zijn lievelingsdrankje is.

Roland is afgekickt bij De Hoop. Wil je meer weten over hun werk, kijk dan op www.dehoop.org.

Wil je reageren of misschien zelf een keer je verhaal vertellen, stuur dan eens een mail naar buurman@eo.nl..

#1 - Anton is priester

Anton is 33, doet een promotieonderzoek maar is bovenal priester. Zegert en Martine praten met hem over het celibaat, de biecht en de overeenkomsten tussen het priesterschap en scheidsrechter zijn..