De Jodcast Podcast

Jodcast is de podcast voor iedereen met interesse voor de Joodse wereld en het land Israël. In de Jodcast maken Margje Fikse en David Kamsteeg een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders.

Podcasts afleveringen

#4 - Marc de Hond: ‘probeer mensen te interviewen voordat ze dood zijn want daarna wordt het lastig’

In de vierde aflevering van de Jodcast vertelt Marc de Hond openhartig aan Margje Fikse over zijn Joodse roots en zijn bijzondere nalatenschap voor zijn kinderen. Marc de Hond (42) is dit jaar in het theater te zien met een bijzondere show waar hij zich op het toneel laat interviewen door 29 BN'ers. De voorstelling heet 'Voortschrijdend Inzicht’ en alle avonden worden gefilmd, zodat Livia en James ooit alles over Marc te weten kunnen komen..

#3 - Natascha van Weezel grootste levensdoel is mensen verbinden

Als dochter van Max van Weezel en Anet Bleich kreeg Natascha journalistiek met de paplepel ingegoten. Natascha van Weezel (33) studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ze schrijft columns voor het Parool en wordt regelmatig gevraagd voor debatten over radicalisering en polarisatie. In maart verschijnt haar boek 'Nooit meer Fanta, Het jaar dat mijn vader overleed'. In de derde aflevering van de Jodcast vertelt Natascha van Weezel openhartig aan Petra de Joode over haar Joodse roots en de zoektocht naar verbinding tussen groepen in de samenleving!.

#2 - Flip de Liema: ‘de verbinding met mensen is de sleutel'

Voormalig leraar Flip de Liema (69) is nu theatermaker. Hij schreef de voorstelling ‘Nesjomme’, een Jiddisch woord dat letterlijk ziel betekent! Met ‘Nesjomme' reizen Joden uit Oost Europa eind 1800 uit hun armoedige kleine dorpjes naar het futuristische New York, een smeltkroes van culturen en nieuwe muziek. In de tweede aflevering van de Jodcast vertelt Flip de Liema aan Margje Fikse over Joodse humor en hoe muziek mensen verbindt..

#1 - Israël is thuiskomen voor Frits Barend

Waarom heet Frits Jelle Barend niet Abraham of Samuël Barend? De naam ‘Frits' heeft hij te danken aan zijn moeder, dat was veiliger zo na de oorlog! In de eerste aflevering van de Jodcast vertelt hij aan Margje Fikse waar zijn tweede naam ‘Jelle' voor staat..