Nog Even Zondag Podcast

Presentatie: Marleen Stelling

Podcasts afleveringen

Uitzending van 19 januari 2020

In deze uitzending van 'Nog even zondag' spreekt Petra de Joode met Stefan Francke. Vroeger was hij dominee in een normale gemeente, maar tegenwoordig is hij ‘baggerdominee’. Hij legt uit hoe het is om pastor te zijn voor mensen in de waterbouw. Aan de zondag houden ze zich niet zo strikt. Op ieder moment kan er een dienst gehouden worden, bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze of midden in de nacht. "Dan maken we er gewoon een zondag van." Stefan vertelt over zijn belevenissen in de baggerwereld en heeft bovendien nog een muzikale verrassing..

Uitzending van 12 januari 2020

Deze week raakt Petra de Joode in 'Nog even zondag' onder de indruk van het fanatisme van Dorine Sommer. Op zondagmorgen zit zij zelden rustig in de kerkbanken. Geregeld is ze in de weer als dienstleider, pianist in de band of oppas bij de crèche. En ’s middags speelt ze fanatiek spelletjes met haar man Steven. Mocht de spanning daarbij hoog oplopen, dan is er geen nood aan de man, want in het dagelijks leven werkt Dorine bij Alpha Nederland voor de (pre)marriage course. Stellen worden daarbij aangemoedigd om hun relatie eens goed onder de loep te nemen. De belangrijkste tip? Maak tijd voor elkaar..

Uitzending van 5 januari 2020

Deze week gaat Petra de Joode in 'Nog even zondag' in gesprek met Marleen Schoonderwoerd. Wat vindt zij op zondag in de kerk? "Voeding en inspiratie", is het antwoord. Op haar beurt geeft ze die ook weer door aan gemeenten. Onder de naam ‘Geestkracht.nu’ geeft de Utrechtse allerlei trainingen op het gebied van kerkelijk werk en ook begeleid ze gemeenten. Daarnaast begeleid ze workshops in ‘soulfulness’. Via een vertaalklus kwam ze zelf met dit fenomeen in aanraking en werd er zo door gegrepen dat ze besloot het ook met anderen te willen delen. Welke verlangens en talenten heeft God in ons gelegd en hoe kunnen wij die inzetten? Dat is de vraag..

Uitzending van 29 december 2019

"Als het meezit, klinkt er op zondag een goed verhaal in de kerk." Gottfrid van Eck leeft op van mooie verhalen. Hij vertelt ze zelf ook graag. Daar heeft hij zelfs zijn werk van gemaakt. Onder de naam ‘Wilde Eend Producties’ trek hij het hele land door en neemt hij mensen mee in Joodse parabels, die hij graag zelf omlijst met passende muziek. Deze avond trakteert hij Petra de Joode en de luisteraars van ‘Nog even zondag’ op het verhaal over Rabbi Waarheid en Rabbi Sprookje. Toch zijn de verhalen voor Gottfrid niet het hoogtepunt van de kerkdienst; dat is het zingen. Samen ademen, samen mooie klanken voortbrengen – "daar word ik innerlijk blij van"..

Uitzending van 22 december 2019

Deze zondagavond voert Petra de Joode in 'Nog even zondag' een diepgaand gesprek met Pieter Lootsma. Zijn functie als voorganger bij De Woudkapel in Bilthoven en zijn werkzaamheden als zzp-dominee maken dat de zondag vaak het karakter van een werkdag heeft. Het leiden van diensten ziet hij niettemin als een groot voorrecht: "Ik heb een publiek dat luistert naar wat mij bezighoudt." Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het allemaal om hemzelf draait. Zijn voornaamste doel is juist om zijn gehoor uit te nodigen te worden wie ze eigenlijk en uiteindelijk zijn. Pieter neemt ons mee in de zoektocht die dit ook in zijn eigen leven is geweest. Een zoektocht waardoor hij ook God op het spoor is gekomen. God bleek bovendien op een bijzondere manier aanwezig tijdens de ziekte en het overlijden van Pieters man Marcel..

Uitzending van 15 december 2019

Martijn van Geilswijk gaat niet naar de kerk omdat dat nu eenmaal moet. "Ik kom met de verwachting dat God iets gaat doen", vertelt hij deze week in 'Nog even zondag'. En zelfs wanneer hij niet met die verwachting komt, wordt hij nog weleens positief verrast. Met Petra de Joode praat Martijn door over de weg die hij heeft af moeten leggen voor hij dergelijke uitspraken kon doen. Een weg met hoge toppen, diepe dalen en radicale keuzes, waarbij vooral zijn vrouw Sarie een belangrijke rol heeft gespeeld. Ondanks de worstelingen die hij zelf heeft doorgemaakt, is Martijn niet in zichzelf gekeerd geraakt. In tegendeel, zijn ervaringen hebben eraan bijgedragen dat hij graag andere mensen helpt in de dingen waar zij mee zitten. Dit doet hij als zelfstandig jurist en als spreker en coach bij LivinChrist..

Uitzending van 8 december 2019

Martin Jans, deze week te gast in ‘Nog even zondag’ heeft twee verschillende soorten zondagen. Wanneer hij in kerkdiensten voorgaat, is het wel een werkdag. Maar op de zondagen dat hij vrij is, zit hij heerlijk ontspannen achterin de kerk een beetje te mijmeren. In het dagelijks leven is Martin studentenpastor in Zwolle. "Ik wil ruimte creëren voor de dingen die onder de oppervlakte in hen omgaan", vertelt hij Petra de Joode. Dat doet hij op vrij traditionele manieren, zoals gesprekken en kloosterweekenden, maar ook op meer creatieve wijze door middel van ‘pop-up zingeving’ en een ‘Death Café’..

Uitzending van 1 december 2019

De zondag is voor Erica Euving niet altijd een dag om zich op te verheugen, vertelt ze deze week in ‘Nog even zondag’. Als er dingen moeten, is dat nooit leuk. Maar waar ze wel altijd naar uit-kijkt, zijn de vieringen van Blossom030. Deze pioniersgemeenschap, die ze liefkozend ‘mijn kerkje’ noemt, komt eens in de twee weken bij elkaar om het leven te vieren en samen te eten. Eten – en vooral het klaarmaken ervan – speelt een belangrijke rol in Erica’s leven. Ze vertelt Petra de Joode over de ‘soepsessies’ die ze houdt en over haar zolderrestaurant Bastet, waar ze de verhalen van mensen probeert te koken..

Uitzending van 24 november 2019

Deze week in ‘Nog even zondag’ gaat Petra de Joode in gesprek met Martijn Junte. Zijn opvoeding in de Gereformeerde Gemeente beschrijft hijzelf als beknellend, maar toch bleven de kerk en het geloof altijd trekken. Na een flinke geloofsreis is hij tegenwoordig geestelijk verzorger in een verzorgingstehuis en predikant in de Remonstrantse kerk. In zijn werk zoekt hij naar de persoonlijke verhalen van individuele mensen. Het lijden schrikt hem daarbij niet af. In tegendeel, hij loopt juist warm voor mensen voor wie het leven niet vanzelf gaat: "Mensen aan de rand van de samenleving liggen mij na aan het hart.".

Uitzending van 17 november 2019

Met elkaar samenleven, daar draait het evangelie om volgens Marie Schroevers, die deze week te gast is in 'Nog even zondag'. Dat samenleven gebeurt bij uitstek op zondagmorgen in de kerk, waar mensen het leven delen en vieren. Marie is kerkelijk werker in de de Keyserkerk in Middenbeemster en trekkend pionier van Z-inn, de pioniersplek die aan de gemeente verbonden is. Als zodanig vindt ze zichzelf een echte regeltante, die constant in de weer is. Maar er is ook ruimte voor ontspanning. Ze vertelt Petra de Joode over haar passie voor muziek en over haar fietsvakanties, die haar helpen alles even los te laten: "Je trapt alles wat je in je hoofd hebt de pedalen in." Maar ze moet er niet aan denken om weg te blijven. Daarvoor houdt ze teveel van de mensen met wie ze mag werken: "Ik heb het mooiste beroep van het leven.".

Uitzending van 10 november 2019

"Ik geloof in de kracht van goede gewoontes." Woorden van Martine van Wolfswinkel, die deze week in te gast is in 'Nog even zondag'. De kerkgang is bij uitstek zo’n goede gewoonte voor haar. Dat markeert de zondag. Tegelijkertijd zit ze soms wel met vragen in de kerk, zo vertelt ze aan Petra de Joode. Door de ervaringen die ze op heeft gedaan toen ze in het buitenland woonde en door haar studie theologie zijn veel vanzelfsprekendheden weggevallen. Haar beeld van God is waziger geworden. Wat wel overeind is blijven staan, is de overtuiging dat God de schepper is van deze wereld. Vanuit die overtuiging zet ze zich in voor A Rocha, een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor schepping – met hart, hoofd en handen..

Uitzending van 3 november 2019

Deze week is Carmen Melissant te gast in ‘Nog even zondag’. Voor deze kersverse dominee uit Boven-Hardinxveld is het ultieme rustmoment op de zondag haar ‘post-liturgical nap’. Als ze ’s morgens een intensieve kerkdienst achter de rug heeft, hoeft ze van zichzelf en van God de rest van de dag niets meer te doen. Ze neemt Petra de Joode mee in de kronkelige weg die er uiteindelijk toe heeft geleid dat ze predikant is geworden – een weg die er voor een belangrijk deel uit bestond zichzelf, met al haar eigenaardigheden, te accepteren. Dat dit gelukt is, blijkt wanneer ze enthousiast vertelt over haar liefde voor ‘midnight snacks’, Harry Potter en haar neiging om nesten te maken..

Uitzending van 27 oktober 2019

“Zondag kan ook op maandag of dinsdag zijn.” Jorn den Hertog hecht niet aan de zondag als vaste dag, zo laat hij deze week in ‘Nog even zondag’ weten. Maar een rustdag vindt hij wel erg fijn. Daar zou hij er gerust honderd van in een jaar willen hebben. Omdat dat niet lukt, gaat hij twee keer per jaar naar het klooster om weer tot zichzelf te komen en te focussen op de tijd die voor hem ligt. Dat dit heel belangrijk is, ondervond hij toen hij op zijn 21steeen flinke burn-out kreeg. Met Petra de Joode praat hij over deze moeilijke periode. Hoe het zo ver kon komen, maar ook hij weer uit de put kwam. Ook hebben ze het over het project waar Jorn de kartrekker van is: ‘De Leven’ in Utrecht. Hier worden zinzoekende twintigers en dertigers eens per maand uitgenodigd om door middel van gezellige activiteiten goede gesprekken te voeren over de dingen die er echt toe doen..

Uitzending van 20 oktober 2019

Deze week is Elisa Homan te gast in ‘Nog even zondag’. In gesprek met Marleen Stelling onthult ze haar ultieme droom: de bergen ingaan om zich daar in haar eentje terug te trekken in een knusse berghut. Op zondag neemt ze hier vaak al een voorschot op door met een kleedje en een pot thee op de bank te kruipen. Maar niet voor ze ‘s ochtends naar de kerk is geweest; naar de gemeenschap die ze zelf heeft helpen oprichten. De vieringen daar zijn afwisselend en dynamisch. Iedereen krijgt de kans om iets van God te delen. “Zo kom je tot het echte, pure leven.” In haar werkzame leven probeert Elisa anderen te helpen ook tot dat leven te komen. Zo zet ze zich in voor vrouwen in de prostitutie. En ze heeft haar eigen praktijk als creatief therapeut opgezet: “Het is zo mooi om te zien hoe mensen iets kunnen creëren en zich zo ontplooien!”.

Uitzending van 13 oktober 2019

“Geloven is aanmodderen”, stelt Henk-Jan Maanen deze week in ‘Nog even zondag’. “Het blijft een telkens vinden, kwijtraken, opnieuw zoeken en weer vinden.” Daarom is het voor hem ook zo belangrijk om op zondagmorgen in de kerk te zitten. Aan Marleen Stelling legt hij uit hoe dat hem helpt om weer bij het verhaal van God betrokken te worden. Verder vertelt hij over zijn werk als regisseur en producer bij ‘Living Image’, waarbij hij precies dat verhaal van God en mensen in beeld probeert te brengen. Henk-Jans duistere kanten blijven ook niet onbesproken, bijvoorbeeld zijn ‘dictator-neigingen’, die worden aangewakkerd door het spelletje Risk..

Uitzending van 6 oktober 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 29 september 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 22 september 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 15 september 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 8 september 2019

“Ik ben mijn hele leven bezig met de vraag: ‘Hoe kan ik met het Evangelie in de wereld staan en dienstbaar zijn?’, vertelt Peter Visser. Deze vraag heeft ertoe geleid dat Visser zich tegenwoordig inzet als missionair predikant bij ‘De Poster’ in Veenendaal en als missionair consulent in de Christelijk Gereformeerde Kerk. In ‘Nog even zondag’ praat hij met Petra de Joode over wat deze taken precies inhouden en hoe die werkzaamheden een flink beslag leggen op zijn zondagsrust..