Nog Even Zondag Podcast

Presentatie: Marleen Stelling

Podcasts afleveringen

Uitzending van 15 september 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 8 september 2019

“Ik ben mijn hele leven bezig met de vraag: ‘Hoe kan ik met het Evangelie in de wereld staan en dienstbaar zijn?’, vertelt Peter Visser. Deze vraag heeft ertoe geleid dat Visser zich tegenwoordig inzet als missionair predikant bij ‘De Poster’ in Veenendaal en als missionair consulent in de Christelijk Gereformeerde Kerk. In ‘Nog even zondag’ praat hij met Petra de Joode over wat deze taken precies inhouden en hoe die werkzaamheden een flink beslag leggen op zijn zondagsrust..

Uitzending van 1 september 2019

De kerkelijke omzwervingen van Karin Timmerman vormen deze week het onderwerp van gesprek in ‘Nog even zondag’. Ze begon ooit in de Gereformeerd Synodale kerk, maar maakte de overstap naar de evangelische wereld. Moe van de hoge verwachtingen waar ze daar tegenaan liep, keerde ze echter weer terug naar haar wortels. Een illusie armer, maar ook een levensles wijzer: “God is er altijd voor je, ook als je niet kunt rennen.” Daarnaast heeft ze als kerkelijk werker een uitstap gemaakt naar de Lutherse Kerk. Daar is ze de grote waarde gaan inzien van liturgie als een weg naar God – een weg die al duizenden jaren door mensen wordt bewandeld..

Uitzending van 25 augustus 2019

God is op alle terreinen van het leven betrokken. Niet alleen de kerk, maar net zo goed de politiek of het onderwijs. Dat is de overtuiging van Sven Leeuwestein, die deze week te gast is in ‘Nog even zondag’. Als entrepreneur de Dieu, ondernemer voor God, helpt hij mensen en organisaties om hun omgeving op zo’n manier te beïnvloeden dat er iets van Gods Koninkrijk zichtbaar wordt. Zelf doet hij dat ook; vooral wanneer hij op zondag mag spreken in kerkdiensten. Dan maakt hij het zijn gehoor niet gemakkelijk. “Mijn preken prikkelen en schuren. Ze dagen mensen uit om een keuze te maken.”.

Uitzending van 18 augustus 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 11 augustus 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 4 augustus 2019

“In de kerk word ik opgetild uit de waan van de dag”, vertelt Leonie van Straaten in ‘Nog even zondag’. Zondag is voor Leonie een dag om met aandacht te beleven. Vooral de kerk speelt daarbij een grote rol. Leonie is verbonden aan de Oud-Katholieke Kerk, waarin ze ook priester is – een ambt waarin ze zich intens verbonden weet met de gemeenschap en de traditie. Naast priester is ze ook ‘danstheoloog’. Ze legt uit hoe dansen zorgt voor verbinding met de ander en met jezelf, en daardoor ook met God: “Alles wat je dichter bij jezelf brengt, brengt je dichter bij het geheim van God.” Petra de Joode praat er uitgebreid met haar over door en krijgt zelfs een lesje ‘ochtenddansen’.

Deze uitzending was eerder te horen op 17 maart 2019..

Uitzending van 28 juli 2019

Elianne Schultz is coördinator van ‘Kerkproeverij 2019’. Tijdens deze zondag in september zetten kerken hun deuren wagenwijd open voor nieuwkomers. Schultz praat met Petra de Joode over haar zondag. “Ik ga zondags altijd naar de kerk, maar ik wissel soms van kerk. Ook ben ik betrokken als vrijwilliger bij de gevangenis. We komen daar met een boodschap van hoop. Ik hoor eigenlijk bij heel veel kerken. Ik werk voor de Luthers kerk (diaconie) in Amsterdam. Dan ga ik soms naar de kerk in de gevangenis en je vindt mij ook nog wel eens in een Pinksterkerk.” Wat is kerkproeverij en waarom proeft Elianne in haar eigen leven aan verschillende kerken?

Deze aflevering was eerder te horen op 12 mei 2019..

Uitzending van 21 juli 2019

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met Miranda Middag over haar kijk op de zondag en over haar boek Dichter bij Jezus – Mattheüs gedicht. In dit boek presenteert ze het gehele Mattheüs-evangelie op rijm. “In het begin dacht ik: ik ga het voor kinderen doen”, vertelt ze. “Maar ik ontdekte dat ik dan zou moeten censureren, omdat delen uit de Bijbel niet toegankelijk zijn voor jonge mensen. En zo ontstond het idee: het Evangelie op rijm. Het wordt omarmd door heel verschillende mensen. ‘Je kunt er op rappen’, zei iemand uit de Bijlmer tegen me.”

Ook schreef Middag de methode Zeg ’t Eens, Nederlands voor jonge buitenlanders én is ze docent Nederlandse taal voor expats.

Deze aflevering was eerder te horen op 3 maart 2019..

Uitzending van 14 juli 2019

De waarde van verstilling en meditatie, daarover gaat het deze week in ‘Nog even zondag’. Lex Boot, voorganger van de Protestantse Gemeente in Zeewolde, is te gast. Hij is ervan overtuigd dat we in deze overprikkelde en rationele tijd weer moeten leren om stil te worden om zo God te kunnen verstaan. “We leren God niet kennen door hem te begrijpen, maar door hem te beminnen.” Met Petra de Joode praat Lex hier uitgebreid over door. Zo vertelt hij over zijn ochtendritueel, waarin hij ontvankelijk wil zijn voor ‘het ritselen van de Geest’ en over de meditatieve kracht van het hardlopen.

Deze aflevering was eerder te horen op 3 februari 2019..

Uitzending van 7 juli 2019

Een goede balans tussen zijn innerlijke Marta en Maria, daar is Jan van Keulen naar op zoek. Dat blijkt nog best een uitdaging. De Rotterdammer heeft naar eigen zeggen op geestelijk gebied nog weleens een schop onder z’n kont nodig. Op praktisch gebied is hij echter druk in de weer. Hij vertelt Petra de Joode over de vele taken die hij in zijn kerk op zich neemt, over christelijke filmavonden die hij organiseert en over het werk dat hij doet bij Gaarkeuken Rotterdam. Tussen alle bezigheden door vindt hij ook nog ruimte om tijd door te brengen met Gerbert, zijn grote liefde. Met zo’n druk leven is het niet vreemd dat de zondag voor Jan vooral een dag is om bij te komen en eens uitgebreid een middagdutje te doen.

Deze aflevering is eerder uitgezonden op 20 januari 2019..

Uitzending van 30 juni 2019

Deze week is Ingeborg Janssen te gast in ‘Nog even zondag’. Geregeld gaat ze op zondagmorgen voor in Baptistengemeenten door het hele land. Ze geniet van de gemeenschapszin, maar mist soms de stilte en rust. Die vindt ze wél in het Arnhemse stadsklooster, waarvan ze medeoprichter is. Met Petra de Joode praat ze door over de spiritualiteit van de Northumbria community, die in aan het klooster ten grondslag ligt. Het is een spiritualiteit van ‘beschikbaar-zijn en kwetsbaar-zijn'. Dat betekent veel ruimte voor gastvrijheid en creativiteit, maar ook voor lastige vragen en zelfs een 'ketterse opdracht'..

Uitzending van 23 juni 2019

Alida Groeneveld wordt gedreven door het wenkende perspectief van het Koninkrijk van vrede, recht en gerechtigheid voor de hele wereld. Hoe ze hier zelf een bijdrage aan levert, vertelt ze deze week in ‘Nog even zondag’. Met Petra de Joode praat ze over haar werkzaamheden als voorganger, geestelijk verzorger en interim-predikant, waarin ze telkens weer met mensen op zoek is naar bronnen van hoop..

Uitzending van 16 juni 2019

Op 21 juni start de landelijke Kerkennacht. Tijdens dit evenement openen kerken in heel Nederland hun deuren om te laten zien dat je in hun kerk verrassende dingen kunt beleven. Zo organiseert Bas Meisters in Nijmegen een speciale fietstocht. Meisters is Oud Katholiek, studeerde theologie en gaat zelf ook voor in diensten. Dat geeft hem veel voldoening.  Petra de Joode gaat met hem in gesprek over de Kerkennacht en invulling van zijn zondag..

Uitzending van 9 juni 2019

Op deze Pinksterzondag spreekt Petra de Joode in ‘Nog even zondag’ met Hans Alblas. Deze ‘christelijke duizendpoot’ ervoer al vroeg in zijn leven de roeping van God om over Hem te vertellen. Dat doet hij tegenwoordig met veel toewijding. Hij preekt, spreekt, coacht en schreef onlangs een boek over de brief aan de Kolossenzen. Hans’ boodschap is dat mensen moeten leren om radicaal voor Jezus te kiezen. Waarom en hoe? Daarover praat Petra met hem door. En ook over de zondag, natuurlijk. In zijn drukke bestaan blijkt het voor Hans soms nog lastig om op die dag ontspanning te vinden..

Uitzending van 2 juni 2019

In ‘Nog even Zondag’ spreekt Petra de Joode deze week met Guido de Bruin. Hij is verhalenverteller en werkt als adviseur identiteit bij de christelijke onderwijskoepel ‘Verus’ (de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs). Op donderdag 6 juni organiseert deze organisatie de ‘Dag van de Hoop’ voor christelijke scholen. Ook Guido levert een inhoudelijke bijdrage aan deze dag. Aan Petra vertelt hij wat hem hoop geeft én het tweetal spreekt over de zondag. Als het even kan, vertelt Guido dan een verhaal in de kerk..

Uitzending van 26 mei 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 19 mei 2019

In deze aflevering van ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met Marieta van Driel, de vrouw achter de website lazarus.nl. De site is bedoeld voor mensen die geloven, maar ook vragen hebben. “Toen ik zelf vragen kreeg, heb ik me heel eenzaam gevoeld”, zegt Marieta. “Ik kwam erachter dat mensen vaak geen antwoord hebben. Soms worden die geloofsvragen ook als vervelend ervaren of is er een taboe. Ik zat op een Bijbelstudiegroep en ik dacht ‘Laat ik dat maar niet meer zeggen, want dan gaan ze allemaal twijfelen’. Ik hoop dat Lazarus de eenzaamheid van mensen met geloofsvragen voorkomt. En als je vragen hebt, betekent dat niet direct dat je je geloof verliest.”

Over de zondag vertelt ze: “Voor mezelf vind ik in de kerk een moment om stil te staan in de drukte van de week. Ik word bepaald bij wat belangrijk is. Wat is mijn verhouding tot God?”.

Uitzending van 12 mei 2019

Elianne Schultz is coördinator van ‘Kerkproeverij 2019’. Tijdens deze zondag in september zetten kerken hun deuren wagenwijd open voor nieuwkomers. Schultz praat met Petra de Joode over haar zondag. “Ik ga zondags altijd naar de kerk, maar ik wissel soms van kerk. Ook ben ik betrokken als vrijwilliger bij de gevangenis. We komen daar met een boodschap van hoop. Ik hoor eigenlijk bij heel veel kerken. Ik werk voor de Luthers kerk (diaconie) in Amsterdam. Dan ga ik soms naar de kerk in de gevangenis en je vindt mij ook nog wel eens in een Pinksterkerk.” Wat is kerkproeverij en waarom proeft Elianne in haar eigen leven aan verschillende kerken?.

Uitzending van 5 mei 2019

In deze uitzending van ‘Nog even zondag’ praat Petra de Joode met Evan Bogerd. Evan was van jongs af aan al muzikaal en inmiddels speelt hij al heel wat jaren orgel. Hij is als kerkmusicus verbonden aan de Waterstaatskerk in Hengelo. Met de officiële opleiding tot organist – aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag - is hij echter pas een paar jaar bezig. Hier volgt hij de master ‘orgel’ bij Jos van der Kooy, de organist van de Westerkerk in Amsterdam. Ook Evan zelf speelt daar af en toe op het orgel.

Tijdens zijn kerkelijke opvoeding in de Gereformeerde Bond kreeg Evan mee dat het goed is om in de kerk te zijn. Bovendien wordt hij altijd ‘getriggerd’ wanneer een Bijbelgedeelte echt wordt uitgediept. In ‘Nog even zondag’ vertelt de jonge organist hier meer over.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..