Nog Even Zondag Podcast

Presentatie: Marleen Stelling

Podcasts afleveringen

Uitzending van 5 april 2020

Marije Vermaas schuift in ‘Nog even zondag’ aan voor een goed gesprek met Petra de Joode. De zondag is voor haar een dag van zowel rust als onrust, van verbondenheid met elkaar en verwachting van wat God gaat doen. Haar eigen verwachtingen heeft Marije op een gegeven moment flink bij moeten stellen. Ze hoopte ooit de zending in te gaan, maar dat ging niet door. Vervolgens ontdekte ze echter dat ze de idealen die ze voor het buitenland had, ook bij haar in de wijk waar kon maken. Gewoon door beschikbaar te zijn. Met liefdevolle vriendelijkheid – ‘chesed’ – is ze geestelijk verzorger, trainer, schrijfster én koffieondernemer..

Uitzending van 29 maart 2020

Deze week in ‘Nog even zondag’ is Petra de Joode in gesprek met Jaap Bönker. Op zondag gaat hij geregeld voor. Niet zelden brengt hij dan een voorwerp mee naar de kerk om zijn verhaal te illustreren. In de loop der jaren heeft hij meer dan vierhonderd verschillende objecten uit de wereld van de Bijbel verzameld. Hiermee wil hij Westerse mensen helpen om de Bijbel beter te begrijpen. Die zit namelijk vol ‘verbonden en verbanden’, die voor de moderne lezer vaak niet direct opvallen. Door die grote lijnen op te speuren, wordt Jaaps blik op God telkens verbreed. Maar naast Bijbelstudie zorgt ook de ziekte waar hij recent mee te maken kreeg dat Jaap steeds meer op God gaat vertrouwen. Op God, ‘die nooit laat varen het werk van zijn handen.’.

Uitzending van 22 maart 2020

‘Ik heb grote bewondering voor mensen die een opleiding af kunnen maken.’ Leren in een schoolklasje is aan Bert Noteboom niet besteed. Hij is deze week te gast in Nog even zondag. Als een echte man van de praktijk begon hij met missionair werk bij De Wegwijzer, een jonge, enthousiaste gemeente in Almere. Hij had niet het goede papiertje, maar wel een glasheldere roeping: mensen helpen God beter te leren kennen en naar hem toe te groeien. Ook op zondag is Bert daar druk mee in de weer. De meeste weekenden mag hij voorgaan en probeert hij mensen te bereiken met het evangelie. En hoewel hij veel waarde hecht aan het Woord, speelt ook muziek een belangrijke rol in zijn leven. Als dirigent begeleid hij ‘Psalmen, gezangen en geestige liederen.’.

Uitzending van 15 maart 2020

Deze week is de kleurrijke pastor Gert Zomer te gast in ‘Nog even zondag’. Voor hem is de zondag allereerst een dag om te kijken. Net zoals de Schepper op de rustdag keek naar het werk dat hij gemaakt had. Wanneer Gert voorgaat in een kerkdienst, hoopt hij dat mensen de kerk verlaten met het idee dat ze gezien zijn. Zelf heeft hij die ervaring helaas niet altijd gehad. Hij zat vast in het keurslijf van de kerk en had daarin te weinig ruimte om zichzelf te kunnen zijn. Daardoor kwam hij in een zware burn-out terecht. In een schilderij verbeeldde hij deze moeilijke periode: donker en vol tranen, met een levenshuis dat is ingestort. Maar toch bleef de kleur. Hij heeft de weg naar het licht weer gevonden. Tegenwoordig werkt hij vol enthousiasme bij Stichting Ont-moet in Kampen. Zijn kerk buiten de kerkmuren, waar hij ruimte kan geven én vinden..

Uitzending van 8 maart 2020

Even tot rust komen, dat is voor Jolanda Tuma het ultieme zondagsgevoel. In ‘Nog even zondag’ trakteert ze ons op een weide blik op het Groninger landschap, waar ze met veel plezier woont en werkt. Ze vertelt over de eeuwenoude dorpskerken die zich er tegen de uitgestrekte horizon aftekenen. Kerken waar al generaties lang mensen samenkomen en waar je wordt opgeno-men in de wolk van gebeden. Het is de missie van Jolanda om meer mensen de waarde te laten zien van die oude gebouwen en de gemeenschappen die er nog steeds hun onderdak vinden. Met het project ‘Kerk in het dorp’ en als dorpskerkambassadeur van de PKN probeert ze de wereld binnen en buiten de kerk met elkaar in verbinding te brengen..

Uitzending van 1 maart 2020

Deze week gaat Petra de Joode in ‘Nog even zondag’ het gesprek aan met Florida de Kok. Vroeger had zij een grote hekel aan de zondag. Het was vooral een heel saaie dag. Gelukkig was er wel de kerk. Daar naartoe gaan voelde als een uitje. Het is dus niet gek dat Florida uiteindelijk ook zelf in de kerk aan het werk is gegaan. Eerst als voorganger in een gewone gemeente. Maar tegenwoordig is ze predikant bij Stichting Ruimzicht, waar ze zich onder meer bekommert om de studenten die leven in de woongemeenschappen van de stichting. Ze ziet erop toe dat alles in goede orde verloopt. Toch is ze zelf ook niet altijd de braafste. ‘Ik heb,’ zo zegt ze, ‘wel een duiveltje op m’n schouder.’.

Uitzending van 23 februari 2020

Een verhalenmens, zo noemt Wija van der Kaaden zichzelf. Ze is geestelijk verzorger bij Bartiméus en deelt deze week in Nog even zondag een aantal verhalen over het mooie werk dat ze mag doen. Ze vertelt hoe ze samen de cliënten zoekt naar de weg in dit leven en welke hobbels daarbij – letterlijk en figuurlijk – genomen moeten worden. En ze neemt Petra de Joode mee in de vieringen die ’s zondags in de kapel worden gehouden. Vieringen waarin de liefde van God voor alle bezoekers centraal staat en waarin alle bezoekers dan ook voluit mogen meedoen..

Uitzending van 16 februari 2020

Frans van Dam schuift deze week aan in 'Nog even zondag'. De zondag is voor hem steeds minder het centrum van zijn geloofsleven geworden. De kerkdienst is niet meer de vanzelfsprekende plek waar hij zijn geloof beleeft. Toch heeft hij meer passie voor de kerk dan ooit tevoren. “Ik kom er tot leven,” zegt hij. Want of het nu op zondag is of doordeweeks, in de kerk ontmoet hij mensen. Mensen die hij zelf nooit als vrienden zou hebben uitgekozen. En in hen wordt Christus zichtbaar. De gemeente waar Frans bij betrokken is, is de KLEURkerk in Den Haag. Een mooie en kleurrijke groep mensen, die er niet voor terugschrikken om buiten de lijntjes te kleuren en zo kleur willen geven aan hun omgeving..

Uitzending van 9 februari 2020

“Geloven zonder daden is voor mij wel heel moeilijk,” stelt Henk-Jos van Leeuwen deze week in Nog even zondag. De Dordtenaar vertelt Petra de Joode over de verschillende buurt-initiatieven waar hij bij betrokken is. Van de missionaire kerkplant Kruispunt Reeland tot het pop-up buurthuis Stekkie voor de Buurt – als er maar ruimte is voor koffie en een goed gesprek. Op die manier hoopt hij mensen met elkaar in contact te brengen en iets van Gods liefde zicht-baar te maken. Naast de concrete daden gebruikt Henk-Jos ook geregeld woorden. Bijna iedere zondag gaat hij wel voor in een kerkdienst. En dat allemaal om mensen een beetje dichter bij God te brengen..

Uitzending van 2 februari 2020

Als ex-marinier is Willem Hoogenraad niet van de halfhartige beslissingen. In ‘Nog even zondag’ neemt hij Petra de Joode deze week mee in het verhaal van zijn radicale bekering. Dat gebeurde in de Christengemeente in Tholen. Daar is hij sindsdien iedere zondag te vinden en geniet hij vooral van de aanbidding. Ook daarbij gaat hij er vol voor. Niet stijfjes met de handen in de zakken, maar met de armen in de lucht of geknield op de grond. Verder vertelt hij over het missionaire werk dat hij tegenwoordig bij defensie doet en over de bijzondere manier waarop op hij St. Maarten terechtkwam om na orkaan Irma het eiland weer mee op te bouwen..

Uitzending van 26 januari 2020

‘Voor mij is geen idee te gek om uit te voeren.’ Dat is de manier waarop Esther de Hek in het leven staat. Deze week is ze te gast in ‘Nog even zondag.’ Ze vertelt aan Petra de Joode hoe ze besloot haar vaste baan op te zeggen en haar droom na te jagen om een eigen tekstbureau op te zetten. Een tekstbureau dat sinds 2016 ook een eigen appelmoesmerk heeft: Maximoes. Gemaakt van eigenhandig geraapte, geschilde en gekookte appels uit het Utrechtse Màximapark. Uiteraard komt ook de zondag van Esther aan bod. Een dag waarop ze zich in het bijzonder kan richten op God, die haar in de kerk als op een presenteerblaadje wordt aangeboden..

Uitzending van 19 januari 2020

In deze uitzending van 'Nog even zondag' spreekt Petra de Joode met Stefan Francke. Vroeger was hij dominee in een normale gemeente, maar tegenwoordig is hij ‘baggerdominee’. Hij legt uit hoe het is om pastor te zijn voor mensen in de waterbouw. Aan de zondag houden ze zich niet zo strikt. Op ieder moment kan er een dienst gehouden worden, bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze of midden in de nacht. "Dan maken we er gewoon een zondag van." Stefan vertelt over zijn belevenissen in de baggerwereld en heeft bovendien nog een muzikale verrassing..

Uitzending van 12 januari 2020

Deze week raakt Petra de Joode in 'Nog even zondag' onder de indruk van het fanatisme van Dorine Sommer. Op zondagmorgen zit zij zelden rustig in de kerkbanken. Geregeld is ze in de weer als dienstleider, pianist in de band of oppas bij de crèche. En ’s middags speelt ze fanatiek spelletjes met haar man Steven. Mocht de spanning daarbij hoog oplopen, dan is er geen nood aan de man, want in het dagelijks leven werkt Dorine bij Alpha Nederland voor de (pre)marriage course. Stellen worden daarbij aangemoedigd om hun relatie eens goed onder de loep te nemen. De belangrijkste tip? Maak tijd voor elkaar..

Uitzending van 5 januari 2020

Deze week gaat Petra de Joode in 'Nog even zondag' in gesprek met Marleen Schoonderwoerd. Wat vindt zij op zondag in de kerk? "Voeding en inspiratie", is het antwoord. Op haar beurt geeft ze die ook weer door aan gemeenten. Onder de naam ‘Geestkracht.nu’ geeft de Utrechtse allerlei trainingen op het gebied van kerkelijk werk en ook begeleid ze gemeenten. Daarnaast begeleid ze workshops in ‘soulfulness’. Via een vertaalklus kwam ze zelf met dit fenomeen in aanraking en werd er zo door gegrepen dat ze besloot het ook met anderen te willen delen. Welke verlangens en talenten heeft God in ons gelegd en hoe kunnen wij die inzetten? Dat is de vraag..

Uitzending van 29 december 2019

"Als het meezit, klinkt er op zondag een goed verhaal in de kerk." Gottfrid van Eck leeft op van mooie verhalen. Hij vertelt ze zelf ook graag. Daar heeft hij zelfs zijn werk van gemaakt. Onder de naam ‘Wilde Eend Producties’ trek hij het hele land door en neemt hij mensen mee in Joodse parabels, die hij graag zelf omlijst met passende muziek. Deze avond trakteert hij Petra de Joode en de luisteraars van ‘Nog even zondag’ op het verhaal over Rabbi Waarheid en Rabbi Sprookje. Toch zijn de verhalen voor Gottfrid niet het hoogtepunt van de kerkdienst; dat is het zingen. Samen ademen, samen mooie klanken voortbrengen – "daar word ik innerlijk blij van"..

Uitzending van 22 december 2019

Deze zondagavond voert Petra de Joode in 'Nog even zondag' een diepgaand gesprek met Pieter Lootsma. Zijn functie als voorganger bij De Woudkapel in Bilthoven en zijn werkzaamheden als zzp-dominee maken dat de zondag vaak het karakter van een werkdag heeft. Het leiden van diensten ziet hij niettemin als een groot voorrecht: "Ik heb een publiek dat luistert naar wat mij bezighoudt." Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het allemaal om hemzelf draait. Zijn voornaamste doel is juist om zijn gehoor uit te nodigen te worden wie ze eigenlijk en uiteindelijk zijn. Pieter neemt ons mee in de zoektocht die dit ook in zijn eigen leven is geweest. Een zoektocht waardoor hij ook God op het spoor is gekomen. God bleek bovendien op een bijzondere manier aanwezig tijdens de ziekte en het overlijden van Pieters man Marcel..

Uitzending van 15 december 2019

Martijn van Geilswijk gaat niet naar de kerk omdat dat nu eenmaal moet. "Ik kom met de verwachting dat God iets gaat doen", vertelt hij deze week in 'Nog even zondag'. En zelfs wanneer hij niet met die verwachting komt, wordt hij nog weleens positief verrast. Met Petra de Joode praat Martijn door over de weg die hij heeft af moeten leggen voor hij dergelijke uitspraken kon doen. Een weg met hoge toppen, diepe dalen en radicale keuzes, waarbij vooral zijn vrouw Sarie een belangrijke rol heeft gespeeld. Ondanks de worstelingen die hij zelf heeft doorgemaakt, is Martijn niet in zichzelf gekeerd geraakt. In tegendeel, zijn ervaringen hebben eraan bijgedragen dat hij graag andere mensen helpt in de dingen waar zij mee zitten. Dit doet hij als zelfstandig jurist en als spreker en coach bij LivinChrist..

Uitzending van 8 december 2019

Martin Jans, deze week te gast in ‘Nog even zondag’ heeft twee verschillende soorten zondagen. Wanneer hij in kerkdiensten voorgaat, is het wel een werkdag. Maar op de zondagen dat hij vrij is, zit hij heerlijk ontspannen achterin de kerk een beetje te mijmeren. In het dagelijks leven is Martin studentenpastor in Zwolle. "Ik wil ruimte creëren voor de dingen die onder de oppervlakte in hen omgaan", vertelt hij Petra de Joode. Dat doet hij op vrij traditionele manieren, zoals gesprekken en kloosterweekenden, maar ook op meer creatieve wijze door middel van ‘pop-up zingeving’ en een ‘Death Café’..

Uitzending van 1 december 2019

De zondag is voor Erica Euving niet altijd een dag om zich op te verheugen, vertelt ze deze week in ‘Nog even zondag’. Als er dingen moeten, is dat nooit leuk. Maar waar ze wel altijd naar uit-kijkt, zijn de vieringen van Blossom030. Deze pioniersgemeenschap, die ze liefkozend ‘mijn kerkje’ noemt, komt eens in de twee weken bij elkaar om het leven te vieren en samen te eten. Eten – en vooral het klaarmaken ervan – speelt een belangrijke rol in Erica’s leven. Ze vertelt Petra de Joode over de ‘soepsessies’ die ze houdt en over haar zolderrestaurant Bastet, waar ze de verhalen van mensen probeert te koken..

Uitzending van 24 november 2019

Deze week in ‘Nog even zondag’ gaat Petra de Joode in gesprek met Martijn Junte. Zijn opvoeding in de Gereformeerde Gemeente beschrijft hijzelf als beknellend, maar toch bleven de kerk en het geloof altijd trekken. Na een flinke geloofsreis is hij tegenwoordig geestelijk verzorger in een verzorgingstehuis en predikant in de Remonstrantse kerk. In zijn werk zoekt hij naar de persoonlijke verhalen van individuele mensen. Het lijden schrikt hem daarbij niet af. In tegendeel, hij loopt juist warm voor mensen voor wie het leven niet vanzelf gaat: "Mensen aan de rand van de samenleving liggen mij na aan het hart.".