Nog Even Zondag
Presentatie: Marleen Stelling

Podcasts afleveringen

Uitzending van 21 juli 2019

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met Miranda Middag over haar kijk op de zondag en over haar boek Dichter bij Jezus – Mattheüs gedicht. In dit boek presenteert ze het gehele Mattheüs-evangelie op rijm. “In het begin dacht ik: ik ga het voor kinderen doen”, vertelt ze. “Maar ik ontdekte dat ik dan zou moeten censureren, omdat delen uit de Bijbel niet toegankelijk zijn voor jonge mensen. En zo ontstond het idee: het Evangelie op rijm. Het wordt omarmd door heel verschillende mensen. ‘Je kunt er op rappen’, zei iemand uit de Bijlmer tegen me.”

Ook schreef Middag de methode Zeg ’t Eens, Nederlands voor jonge buitenlanders én is ze docent Nederlandse taal voor expats.

Deze aflevering was eerder te horen op 3 maart 2019..

Uitzending van 14 juli 2019

De waarde van verstilling en meditatie, daarover gaat het deze week in ‘Nog even zondag’. Lex Boot, voorganger van de Protestantse Gemeente in Zeewolde, is te gast. Hij is ervan overtuigd dat we in deze overprikkelde en rationele tijd weer moeten leren om stil te worden om zo God te kunnen verstaan. “We leren God niet kennen door hem te begrijpen, maar door hem te beminnen.” Met Petra de Joode praat Lex hier uitgebreid over door. Zo vertelt hij over zijn ochtendritueel, waarin hij ontvankelijk wil zijn voor ‘het ritselen van de Geest’ en over de meditatieve kracht van het hardlopen.

Deze aflevering was eerder te horen op 3 februari 2019..

Uitzending van 7 juli 2019

Een goede balans tussen zijn innerlijke Marta en Maria, daar is Jan van Keulen naar op zoek. Dat blijkt nog best een uitdaging. De Rotterdammer heeft naar eigen zeggen op geestelijk gebied nog weleens een schop onder z’n kont nodig. Op praktisch gebied is hij echter druk in de weer. Hij vertelt Petra de Joode over de vele taken die hij in zijn kerk op zich neemt, over christelijke filmavonden die hij organiseert en over het werk dat hij doet bij Gaarkeuken Rotterdam. Tussen alle bezigheden door vindt hij ook nog ruimte om tijd door te brengen met Gerbert, zijn grote liefde. Met zo’n druk leven is het niet vreemd dat de zondag voor Jan vooral een dag is om bij te komen en eens uitgebreid een middagdutje te doen.

Deze aflevering is eerder uitgezonden op 20 januari 2019..

Uitzending van 30 juni 2019

Deze week is Ingeborg Janssen te gast in ‘Nog even zondag’. Geregeld gaat ze op zondagmorgen voor in Baptistengemeenten door het hele land. Ze geniet van de gemeenschapszin, maar mist soms de stilte en rust. Die vindt ze wél in het Arnhemse stadsklooster, waarvan ze medeoprichter is. Met Petra de Joode praat ze door over de spiritualiteit van de Northumbria community, die in aan het klooster ten grondslag ligt. Het is een spiritualiteit van ‘beschikbaar-zijn en kwetsbaar-zijn'. Dat betekent veel ruimte voor gastvrijheid en creativiteit, maar ook voor lastige vragen en zelfs een 'ketterse opdracht'..

Uitzending van 23 juni 2019

Alida Groeneveld wordt gedreven door het wenkende perspectief van het Koninkrijk van vrede, recht en gerechtigheid voor de hele wereld. Hoe ze hier zelf een bijdrage aan levert, vertelt ze deze week in ‘Nog even zondag’. Met Petra de Joode praat ze over haar werkzaamheden als voorganger, geestelijk verzorger en interim-predikant, waarin ze telkens weer met mensen op zoek is naar bronnen van hoop..

Uitzending van 16 juni 2019

Op 21 juni start de landelijke Kerkennacht. Tijdens dit evenement openen kerken in heel Nederland hun deuren om te laten zien dat je in hun kerk verrassende dingen kunt beleven. Zo organiseert Bas Meisters in Nijmegen een speciale fietstocht. Meisters is Oud Katholiek, studeerde theologie en gaat zelf ook voor in diensten. Dat geeft hem veel voldoening.  Petra de Joode gaat met hem in gesprek over de Kerkennacht en invulling van zijn zondag..

Uitzending van 9 juni 2019

Op deze Pinksterzondag spreekt Petra de Joode in ‘Nog even zondag’ met Hans Alblas. Deze ‘christelijke duizendpoot’ ervoer al vroeg in zijn leven de roeping van God om over Hem te vertellen. Dat doet hij tegenwoordig met veel toewijding. Hij preekt, spreekt, coacht en schreef onlangs een boek over de brief aan de Kolossenzen. Hans’ boodschap is dat mensen moeten leren om radicaal voor Jezus te kiezen. Waarom en hoe? Daarover praat Petra met hem door. En ook over de zondag, natuurlijk. In zijn drukke bestaan blijkt het voor Hans soms nog lastig om op die dag ontspanning te vinden..

Uitzending van 2 juni 2019

In ‘Nog even Zondag’ spreekt Petra de Joode deze week met Guido de Bruin. Hij is verhalenverteller en werkt als adviseur identiteit bij de christelijke onderwijskoepel ‘Verus’ (de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs). Op donderdag 6 juni organiseert deze organisatie de ‘Dag van de Hoop’ voor christelijke scholen. Ook Guido levert een inhoudelijke bijdrage aan deze dag. Aan Petra vertelt hij wat hem hoop geeft én het tweetal spreekt over de zondag. Als het even kan, vertelt Guido dan een verhaal in de kerk..

Uitzending van 26 mei 2019

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaan we met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Uitzending van 19 mei 2019

In deze aflevering van ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met Marieta van Driel, de vrouw achter de website lazarus.nl. De site is bedoeld voor mensen die geloven, maar ook vragen hebben. “Toen ik zelf vragen kreeg, heb ik me heel eenzaam gevoeld”, zegt Marieta. “Ik kwam erachter dat mensen vaak geen antwoord hebben. Soms worden die geloofsvragen ook als vervelend ervaren of is er een taboe. Ik zat op een Bijbelstudiegroep en ik dacht ‘Laat ik dat maar niet meer zeggen, want dan gaan ze allemaal twijfelen’. Ik hoop dat Lazarus de eenzaamheid van mensen met geloofsvragen voorkomt. En als je vragen hebt, betekent dat niet direct dat je je geloof verliest.”

Over de zondag vertelt ze: “Voor mezelf vind ik in de kerk een moment om stil te staan in de drukte van de week. Ik word bepaald bij wat belangrijk is. Wat is mijn verhouding tot God?”.

Uitzending van 12 mei 2019

Elianne Schultz is coördinator van ‘Kerkproeverij 2019’. Tijdens deze zondag in september zetten kerken hun deuren wagenwijd open voor nieuwkomers. Schultz praat met Petra de Joode over haar zondag. “Ik ga zondags altijd naar de kerk, maar ik wissel soms van kerk. Ook ben ik betrokken als vrijwilliger bij de gevangenis. We komen daar met een boodschap van hoop. Ik hoor eigenlijk bij heel veel kerken. Ik werk voor de Luthers kerk (diaconie) in Amsterdam. Dan ga ik soms naar de kerk in de gevangenis en je vindt mij ook nog wel eens in een Pinksterkerk.” Wat is kerkproeverij en waarom proeft Elianne in haar eigen leven aan verschillende kerken?.

Uitzending van 5 mei 2019

In deze uitzending van ‘Nog even zondag’ praat Petra de Joode met Evan Bogerd. Evan was van jongs af aan al muzikaal en inmiddels speelt hij al heel wat jaren orgel. Hij is als kerkmusicus verbonden aan de Waterstaatskerk in Hengelo. Met de officiële opleiding tot organist – aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag - is hij echter pas een paar jaar bezig. Hier volgt hij de master ‘orgel’ bij Jos van der Kooy, de organist van de Westerkerk in Amsterdam. Ook Evan zelf speelt daar af en toe op het orgel.

Tijdens zijn kerkelijke opvoeding in de Gereformeerde Bond kreeg Evan mee dat het goed is om in de kerk te zijn. Bovendien wordt hij altijd ‘getriggerd’ wanneer een Bijbelgedeelte echt wordt uitgediept. In ‘Nog even zondag’ vertelt de jonge organist hier meer over.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Uitzending van 28 april 2019

In deze aflevering van ‘Nog even zondag’ praat Petra de Joode met Corine Zonnenberg. Zonnenberg werkt als trainer en programma-ontwikkelaar bij Youth for Christ en studeert voor gemeentepredikant aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ook is ze het brein achter BijbelBorrels. Deze site ontstond toen ze voor haar studie (pabo) onderzoek deed naar geloofsoverdracht bij kinderen. Uit het onderzoek bleek dat het vooral belangrijk is om kinderen de Bijbelverhalen te vertellen. Zonnenberg ontwikkelde daarom allerlei werkvormen die ze breder wilde delen en zo kwam bijbelborrels.nl tot stand.

Zonnenberg vindt de zondag een leuke dag, meer dan vroeger. Toen ze nog thuis woonde, was het een dag met een vast patroon (waaronder twee keer naar de kerk gaan) waar niet van mocht worden afgeweken. Sinds ze getrouwd is, probeert ze het een relaxtere dag te laten zijn. Op zondag zoekt ze nu bewust de ontspanning, bijvoorbeeld door te gaan wandelen of een spelletje te doen..

Uitzending van 21 april 2019

Max Cikido woont sinds zijn kindertijd in Nederland. Oorspronkelijk komt hij uit Zuid-Afrika. Het geloof is voor hem een belangrijk anker in zijn leven, zegt hij in ‘Nog even zondag’. Aan Petra de Joode vertelt hij dat zondagen er bij hem altijd hetzelfde uitzien: “Het staat in het teken van God. We maken ons eerst klaar voor de kerkdienst en daar gaan we dan naar toe. Mijn verlangen is om van de zondag een feestelijke dag te maken. Ook voor de kinderen. Dus alles is net iets leuker en lekkerder. Zondag is een dag met de Heer.”.

Uitzending van 14 april 2019

Bert Meijberg is majoor bij het Leger des Heils. Sinds 2011 is hij verbonden aan het korps in Leeuwarden. De majoor is voorganger in de kerkdienst die op Eerste Paasdag (zondag 21 april) door de EO wordt uitgezonden. In ‘Nog even zondag’ vraagt Petra de Joode hem wat voor dag de zondag voor hem is. En wat drijft Meijberg in zijn geloof? Meestal is de zondag voor Bert een werkdag, aangezien hij bijna elke week bij zijn korps in Leeuwarden voorgaat. Dat vindt hij mooi om te doen, maar hij ziet het ook wel als een verantwoordelijkheid. Het voorgaan gaat dan ook altijd gepaard met gezonde spanning. Inmiddels heeft hij een eigen aanpak ontwikkeld om het allemaal goed te laten verlopen..

Uitzending van 7 april 2019

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode deze week met Tom van Straten. De afgelopen maanden staan voor hem in het teken van ‘een nieuw begin’. Hij studeerde onlangs af als communicatiewetenschapper, trouwde met Louise, ruilde zijn studentenhuis in Ede in voor een woning in Arnhem én hij is geswitcht van kerk. Van Straten – die van huis uit Evangelisch is – kerkt nu in een Gereformeerd Vrijgemaakt gemeente. Wat voor dag is zondag voor hem?

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Uitzending van 31 maart 2019

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode deze week met Otto Grevink. Grevink heeft drie kerkelijke banen. Zo is hij de man achter mijnkerk.nl; een site van de PKN die met behulp van alledaagse vlogs en blogs op een toegankelijke manier het geloof ter sprake brengt. Ook is Grevink onlangs begonnen als predikant in Tilburg én is hij pionier-predikant op een basisschool. Bij het pionieren ligt zijn hart. Hij wil vernieuwen met behoud van traditie. Petra praat met Otto over zijn kijk op de zondag en over pionieren in de kerk. Hoe betrek je mensen die niets met kerk en geloof hebben, bij de kerk?.

Uitzending van 24 maart 2019

Wietske Noordzij is opgevoed als humanist met een overtuigd atheïstische kijk op het leven. Toch zit ze tegenwoordig iedere zondag trouw in de kerk; zelfs als ze daardoor niet meer lekker kan uitslapen of uitgebreid ontbijten. Wat is er gebeurd? Ze vertelt het deze week in ‘Nog even zondag’. Het heeft alles te maken met de ontdekking dat de Bijbel eigenlijk een heel logisch boek is. “Ik ben enorm onder de indruk van hoe alles klopt.”

Verder vertelt Noordzij over haar passie voor kinderen en jongeren en over haar werk bij de organisatie ‘Raise Up’, waar ze de praktische lessen uit de Bijbel toepast op de levens van jonge mensen. Ook het peetmoederschap, waar Noordzij min of meer per ongeluk in is gerold, komt in de uitzending ter sprake.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Uitzending van 17 maart 2019

“In de kerk word ik opgetild uit de waan van de dag”, vertelt Leonie van Straaten in ‘Nog even Zondag’. Zondag is voor Leonie een dag om met aandacht te beleven. Vooral de kerk speelt daarbij een grote rol. Ze is verbonden aan de Oud-Katholieke Kerk, waarin ze ook priester is – een ambt waarin ze zich intens verbonden weet met de gemeenschap en de traditie. Naast priester is Leonie ook ‘danstheoloog’. Ze legt uit hoe dansen zorgt voor verbinding met de ander en met jezelf, en daardoor ook met God: “Alles wat je dichter bij jezelf brengt, brengt je dichter bij het geheim van God.” Petra de Joode praat er uitgebreid met haar over door en krijgt zelfs een lesje ‘ochtenddansen’..

Uitzending van 10 maart 2019

Deze week staat het thema ‘verbinding’ centraal in ‘Nog even zondag’. Te gast is Jan Willem Janse. Als relatiemanager bij MissieNederland is het verbinden van kerken één van zijn taken. Dat is nogal eens lastig, want verschillende kerken zitten vaak niet op dezelfde lijn. “Maar”, stelt Jan Willem, “we kunnen één zijn zonder het eens te zijn.” Dat het niet alleen belangrijk is om in verbinding te staan met anderen, maar ook met jezelf, ondervond Jan Willem aan den lijve. Openhartig spreekt hij met Petra de Joode over zijn burn-out en de steun die hij vond bij zijn gemeenteleden en bij God. Ook vertelt hij over zijn doop, die als een doortocht door de Jordaan het eind van die woestijnperiode markeerde.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Uitzending van 3 maart 2019

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met Miranda Middag over haar kijk op de zondag en over haar boek 'Dichter bij Jezus – Mattheüs gedicht'. In dit boek presenteert ze het gehele Mattheüs-evangelie op rijm. “In het begin dacht ik: ik ga het voor kinderen doen”, vertelt ze. “Maar ik ontdekte dat ik dan zou moeten censureren, omdat delen uit de Bijbel niet toegankelijk zijn voor jonge mensen. En zo ontstond het idee: het Evangelie op rijm. Het wordt omarmd door heel verschillende mensen. ‘Je kunt er op rappen’, zei iemand uit de Bijlmer tegen me.”

Ook schreef Middag de methode 'Zeg ’t Eens, Nederlands voor jonge buitenlanders' én is ze docent Nederlandse taal voor expats.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Nog Even Zondag

- Tjaard Barnard (1968) is remonstrants predikant in Rotterdam. Zijn kerk, de Remonstrantse Broederschap, bestaat dit jaar vierhonderd jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum zal Barnard over een week voorgaan in een speciale kerkdienst.

Barnard komt uit een oude remonstrantse familie. “Een verre voorvader van me is negentiende-eeuwse predikant Nicolaas van Teutem. Hij was ook predikant in Rotterdam. En nog verder terug in de zeventiende eeuw ben ik familie van Episcopius, de allereerste hoogleraar van de remonstranten en een van de belangrijke woordvoerders tijdens de Synode van Dordrecht.”

Petra de Joode gaat met Tjaard Barnard in gesprek over het naderende feest en over zijn zondagsbeleving.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Nog Even Zondag

- Miranda Terpstra-Van de Kerk is de drijvende kracht achter de website wijdekerk.nl. Deze stichting stelt zich ten doel om te laten zien dat lhbt’ers deel uitmaken van de kerk en brengt in kaart welke kerken homo’s verwelkomen. Het werk van de stichting kwam in een stroomversnelling na de Nashville-verklaring.

Terpstra ervaart het werk als een roeping. In ‘Nog even zondag’ gaat ze in gesprek met Petra de Joode. “Ik ga niet elke zondag naar de kerk”, vertelt ze. “Als ik ga tegenwoordig, dan houdt dat verband met mijn inzet voor Wijdekerk.  Ik ga met iemand naar de kerk die een kerk zoekt. Ik help dan echt bij het nemen van die eerste drempel. Zondag is voor mij ook de dag van samen ontbijten met lekkere broodjes. Ik help de kinderen met hun huiswerk; we gaan op bezoek bij vrienden of familie. Meestal is het een rustige dag. Ik vind het een dag van rust. Zondag dwingt mij dat ik niet door ga racen.”.

Nog Even Zondag

- “Doe wat je hand vindt om te doen”, dat is het motto van Ineke Baron. Wie haar verhaal hoort, merkt al snel dat ze er zelf ook naar leeft. Ze is gevangenispastor, psychosociaal therapeut, voorganger en schrijfster. Toch klopt ze zichzelf niet op de borst: “Ik leef uit verwondering over alles wat ik mag doen en tegenkom.” In 'Nog even zondag' gaat Petra de Joode met Ineke in gesprek over de eerste keer dat ze voorging, over haar werk met gevangenen en over de zorg van haar man, die voorkomt dat ze – ondanks alle bezigheden – volledig uitgeput raakt.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Nog Even Zondag

- De waarde van verstilling en meditatie, daarover gaat het deze week in ‘Nog even zondag’. Lex Boot, voorganger van de Protestantse Gemeente in Zeewolde, is te gast. Hij is ervan overtuigd dat we in deze overprikkelde en rationele tijd weer moeten leren om stil te worden om zo God te kunnen verstaan. We leren God niet kennen door hem te begrijpen, maar door hem te beminnen. Met Petra de Joode praat Lex hier uitgebreid over door. Zo vertelt hij over zijn ochtendritueel, waarin hij ontvankelijk wil zijn voor ‘het ritselen van de Geest’ en over de meditatieve kracht van het hardlopen..

Nog Even Zondag

- “Ik houd erg van verhalen”, vertelt Jaap-Harm de Jong deze week in ‘Nog even zondag’. Dat blijkt ook uit het gesprek met Petra de Joode. Zo heeft hij naar eigen zeggen nooit een beter verhaal gevonden dan dat van het christendom. Hoewel hij niet heel positief terugkijkt op de kerk en de zondagen van zijn jeugd, heeft zijn fascinatie met dat verhaal ervoor gezorgd dat hij het geloof niet vaarwel wilde zeggen. Tegenwoordig mag hij ook zelf het verhaal van het geloof vertolken, wanneer hij spreekt in zijn gemeente. Een mooie taak, maar soms ook een worsteling. Dat blijkt wanneer hij vertelt over wat hij ‘de meest ellendige week uit mijn preekcarrière’ noemt. Verhalen zijn ook de kern in Jaap-Harms werk als filmrecensent. Hij geniet ervan om in een paar uur helemaal in een verhaal gezogen te worden, maar loopt niet weg met de confronterende vragen die dat op kan roepen..

Nog Even Zondag

- Een goede balans tussen zijn innerlijke Marta en Maria, daar is Jan van Keulen naar op zoek. Dat blijkt nog best een uitdaging. De Rotterdammer heeft naar eigen zeggen op geestelijk gebied nog weleens een schop onder z’n kont nodig. Op praktisch gebied is hij echter druk in de weer. Hij vertelt Petra de Joode over de vele taken die hij in zijn kerk op zich neemt, over christelijke filmavonden die hij organiseert en over het werk dat hij doet bij Gaarkeuken Rotterdam. Tussen alle bezigheden door vindt hij ook nog ruimte om tijd door te brengen met Gerbert, zijn grote liefde. Met zo’n druk leven is het niet vreemd dat de zondag voor Jan vooral een dag is om bij te komen en eens uitgebreid een middagdutje te doen.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Nog Even Zondag

- Tijdens haar eerste week op de opleiding tot dramadocent werd aan Anneke Doest gevraagd wat haar droom was: “Ik wil schrijven, lesgeven, spelen, en ik wil iets met Bijbelverhalen”, was het antwoord. Deze week vertelt ze in ‘Nog even zondag’ hoe haar droom is uitgekomen. Bij de theatercollectieven ‘Over schapen enzo’ en ‘De vliegende speeldoos’ kan ze al haar creativiteit kwijt. Vaak met de Bijbel – of in ieder geval de Bijbelse boodschap – als uitgangspunt. Petra de Joode praat er uitgebreid met Anneke over door. Uiteraard komt ook de zondag ter sprake. Voor Anneke is het in bepaald opzicht een dag als alle anderen, maar ze maakt ‘m ook wel bijzonder door met haar gezin ‘kerkje te doen’.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Nog Even Zondag

- In ‘Nog even zondag’ is Willem Jan de Hek (39) te gast. De zondag is voor hem een dag waarop hij zich (méér nog dan de andere dagen) mag richten op God en de mensen om hem heen.

Willem Jan studeerde vijftien jaar geleden af als architect en werkte sindsdien aan vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. In 2010 verhuisde hij vrouw Adrienne naar Azië, waar hij vijf jaar lang werkte: eerst in Shanghai en later in Hong Kong. Willem Jan raakte onder de indruk van de manier waarop de kerken in China groeide. Voor hem was dat een duidelijk teken dat God aan het werk was. Daar wilde hij op zijn eigen manier in meedoen. Zo kwam hij uiteindelijk terecht bij de opleiding Theologie, die hij onlangs succesvol heeft afgerond.

Inmiddels is Willem Jan kandidaat-voorganger in de PKN. Ook is hij onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit, kerkelijk medewerker in de Jacobikerk én doet hij diverse klussen voor zijn eigen ontwerpstudio. Zo werkt hij aan de nieuwbouw van een kantoor voor een zendingsorganisatie, was hij betrokken bij de uitbreiding van een kinderziekenhuis in Cambodja en denkt hij regelmatig mee met kerken die iets met hun kerkgebouw willen. Zijn droom is dat kerkgebouwen veel vaker open zouden zijn; maar dat blijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening..

Nog even zondag

- Ze is radioredacteur bij Trans World Radio, interkerkelijk spreker en zit in de gemeenteraad voor de ChristenUnie in Renswoude. In ‘Nog even zondag’ deze week een openhartig gesprek met Carola Veldhuizen, wiens leven er ooit heel anders uitzag: “Ik ben een lange tijd ernstig ziek geweest. Op mijn sterfbed kwam er een man en die ging voor mij bidden. Hij vroeg het aan me: ‘Mag ik voor je bidden?’ En geloof het niet of niet; toen hij ‘amen’ zei, waren al mijn klachten van het ene op het andere moment verdwenen. Toen besloot ik om theologie te studeren. Want die God die mij beter had gemaakt, die wilde ik dienen.” Marleen Stelling gaat met Carola Veldhuizen in gesprek over haar leven en haar kijk op zondag. Wat hoopt Carola voor het nieuwe jaar?.

Nog Even Zondag

- In ‘Nog even zondag’ schuift Michiel de Leeuw aan om met Marleen Stelling te praten over de zondag en over kerst. De Leeuw is predikant in de Oude Kerk in Rijswijk en gaat op Eerste Kerstdag voor in de kerkdienst die de EO uitzendt op NPO 2. Voordat De Leeuw predikant werd, werkte hij als geestelijk verzorger in het ziekenhuis. Stelling praat met hem over zijn kijk op zondag, kerst en de tv-dienst waarin hij voorgaat. “Je bent niet alleen is het thema van kerst dit jaar. Het gaat over het kerstfeest dat we samen kunnen vieren. En er is een kerstspel voor de kinderen.”.

Nog Even Zondag

- Fred Omvlee is ‘Hoofd Geestelijke Verzorging’ bij de Koninklijke Marine. Zijn werk speelt zich zowel in Nederland als in het buitenland af. Zo heeft hij 26 geestelijk verzorgers onder zijn hoede. Ook reist hij zelf mee met militaire missies. In december organiseert Omvlee speciale ‘Top 2000-kerkdiensten’. In 2013 begon Fred met zeven diensten. Inmiddels zijn er bijna tweehonderd Top 2000-diensten. De meeste daarvan zijn op zondag 30 december. “Dit jaar gaan we een reli top drie uitroepen. Er kan gestemd worden. Kerken die meedoen, kunnen zich aansluiten met hun eigen stemlijst.” Marleen Stelling praat met Omvlee over zijn werk, de Top 2000-kerkdiensten en natuurlijk over de zondag. In marinetermen is de zondag voor hem een ‘low operations’ dag..

Nog even zondag

- In deze uitzending gaat Marleen Stelling in gesprek met Hadassa Stehouwer. Hadassa was één van de zeven kandidaten voor de titel ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’ en eindigde bij de laatste drie. Hoe ziet haar zondag eruit en hoe beleeft zij deze dag?

Stehouwer studeerde hbo-theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en verdiepte zich voor haar afstudeeronderzoek in de aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging in Nederland. Sinds september volgt ze een premaster Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en werkt ze als kerkelijk werker in de kerk van de Nazarener. De theologe zoekt naar een weg om haar leven te heiligen. Zo kocht ze een jaar lang geen nieuwe kleren. “Uit de bubbel”, is haar motto. Ook op zondag..

Nog even zondag

- In ‘Nog even zondag’ is Suzan Doodeman te gast bij Marleen Stelling. Ze studeerde religiewetenschap en literatuurwetenschap en is een idealiste. Met haar firma ‘Hoe dan wel’ geeft ze haar idealen concreet vorm. Of het nu gaat om de actie ‘We gaan ze halen’ voor vluchtelingen of het organiseren van ‘De staat van God’ (een avondvullend programma over de stand van geloof in Nederland). Met Marleen Stelling praat ze over haar zondagsgevoel, haar zoektocht naar een kerk en haar voorliefde voor piraten. ‘Break a rule’ was hun motto en is het motto van Suzan..

Nog Even Zondag

- Addy van der Woerd heeft net zijn opleiding Theologie afgerond. Hij komt uit een gereformeerd vrijgemaakt gezin en wilde eigenlijk predikant worden. Maar tijdens zijn studie ontdekte hij dat dit niets voor hem was. “Zondag was een fijne dag. We ontbeten samen en dan gingen we naar de kerk. Ik heb drie broers en drie zusters. Dat zondagse gevoel ging de hele dag door toen ik thuis woonde.” Addy praat met Marleen Stelling over de wijze waarop hij nu zijn zondag invult, over zijn tekentalent en zijn voorliefde voor schaatsen. En wat wil hij gaan doen met theologie?.

Nog Even Zondag

- Tijdens de ‘Nacht van de Theologie’ werd Rik Zweers de allereerste Jonge Theoloog des Vaderlands. In deze uitzending spreekt Marleen Stelling met hem over zijn kijk op de zondag. “Ik vind de kerk op zondag een hele fijne plek. Als ’s ochtends het licht door de glas-in-loodramen komt, word ik daardoor ontroerd.” De zondag staat voor Rik in het teken van kunst. Kunst kijken op tv en zelf kunst maken. Zondag is voor Rik echt een andere dag. “Ik weet niet waar het ‘m inzit. Ik heb voor mijn studie een jaar gewerkt op een veerboot naar Vlieland, in de catering. Daar op die boot voelde ik het ook, dat de zondag anders is. De wind waait anders, de zon is wat mooier, het is net iets stiller. Dat heeft niets te maken met niets mogen doen op zondag. Het gebeurt gewoon, op zondag”..

Nog even zondag

- “Elke zondagavond ben ik weer blij: ‘Yes, het wordt weer maandag!’” In tegenstelling tot veel andere mensen, vindt Tanja Blokland zondag niet de mooiste dag van de week. Deze week legt ze in ‘Nog even zondag’ uit waarom ze de zondag ingewikkeld vindt. Ze vertelt Marleen Stelling over haar ervaringen in de kerk en het gevoel dat ze daar haar passie voor God niet kwijt kan. Ze heeft niet zoveel met clubjes mensen die op vaste tijden bij elkaar komen en hun eigen regeltjes maken. Volgens Tanja hoort de kerk midden in de gebrokenheid van de wereld te staan. Zelf doet ze dat in haar werk bij de organisatie ‘Bright Fame’ - die hulp wil bieden aan vrouwen in de prostitutie - en haar eigen bedrijf ‘Power in Purity’, waarmee ze onderwijs geeft over gezonde seksualiteit..

Nog even zondag

- “Ik heb de onhebbelijkheid om mijn kinderen veelvuldig lastig te vallen met verhalen”, bekent Erik Renkema deze week in ‘Nog even zondag’ aan Marleen Stelling. Als docent Levensbeschouwelijke Educatie en Diversiteit is hij er namelijk van overtuigd dat verhalen ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Maar Erik legt ook uit waarom hij zichzelf graag verliest in een goed boek of een meeslepende serie. “Ik ben van nature een zorgelijk mens”, geeft hij toe. Verhalen helpen hem even te weg te dromen uit de werkelijkheid en zijn hoofd stil te laten worden. En juist de zondag is bij uitstek geschikt om daar eens goed de tijd voor te nemen – maar niet voor de voetbalbijlage van de krant van A tot Z is uitgeplozen..

Nog even zondag

- “Wakker worden, heerlijk samen met m’n vrouw bidden en dan een lekker knuffeltje.” Zo ziet het zondagmorgen-ritueel van Gerard Vrooland eruit. In ‘Nog even zondag’ vertelt de Sliedrechtse dominee-op-straat deze week aan Marleen Stelling over zijn liefde voor God en zijn ‘Carolientje’ – en ook hoezeer hij zich van hen afhankelijk voelt. Hij doet uit de doeken welke rol zij speelden in de bijzondere totstandkoming van ‘Kerk op Straat’; de kerk voor ‘kerkelijk daklozen’ die hij oprichtte. Dat was nogal een stap, want daarvoor moest hij zijn baan als gewone gemeentepredikant opgeven. Maar hij was ervan overtuigd dat hij hiertoe door God geroepen werd. En, zoals hij zelf zegt: “Als God dingen doet, ga dan maar.”.

Nog even zondag

- Veronique Lindenburg is predikant in de Grote Kerk in Naarden. Marleen Stelling praat met haar over haar zondagsgevoel. Zondagochtend is het één al kerkdienst voor Veronique. “Ik hoop dat de mensen na de dienst blij weglopen, iets meer open zijn en erkennen dat God beschikbaar is voor hen. Voor God is er geen verschil in waardering van mensen. Vanuit de kerk mogen we dat laten merken. Daardoor kunnen we in de kerk ook met andere religies bezig zijn. Dat vind ik spannend om zo menselijk mogelijk naast elkaar te leggen. Ik zeg er altijd bij: ‘We gaan geen boeken vergelijken, we gaan ervaringen vergelijken’.” Dit keer gaat het om de ervaring van Veronique: haar favoriete muziek, de ontmoetingen die ze organiseert met andersgelovigen en wat haar raakt staan centraal in deze aflevering van ‘Nog even zondag’..

Nog even zondag

- Marleen Stelling spreekt in deze aflevering met Ruben Vlot (29). Hij is werkzaam bij International Justice Mission (IJM); een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij. Sinds twee jaar werkt Ruben als church mobiliser van IJM. Hij studeerde theologie en gaat ook voor op zondag: “Ik ga bijna elke zondag preken en ik kom in allerlei kerken. Ik verenig in mij verschillende richtingen. Bij Hillsong hoor ik wat ik concreet met mijn geloof kan doen; hoe we als christenen een verschil kunnen maken. Maar bij Huub Oosterhuis ervaar ik het mysterie van het geloof. Met Marleen Stelling praat Ruben over de kerk, zijn geloof en zijn grote liefde Maria die hij al kent sinds zijn jeugd..

Nog even zondag

- Cors Visser is directeur van Forum C, een organisatie die zich inzet voor zichtbaarheid van christenen in de samenleving.  “Zondag is voor mij een plezierige, ontspannen dag waarop je even niets hoeft. Je wordt weer opgeladen voor de rest van de week. Écht geestelijk opgeladen; ook voor het werk dat ik door de week doe.” Marleen Stelling spreekt met Cors Visser over zijn zondagsgevoel. Hij en zijn vrouw zijn een bijzonder initiatief gestart: “Eens in de veertien dagen organiseren we de kinderclub bij ons thuis. Dat is een eigen initiatief. De kinderen uit de buurt komen dan bij ons en luisteren naar een Bijbelverhaal dat we vertellen. Kinderen uit onze buurt wilden graag de Bijbelverhalen leren kennen. Wij wilden dat sowieso doen voor onze kinderen. En zo zijn we begonnen.”.

Nog even zondag

- Julia van Rijn is de allereerste classispredikant van de regio Zuid-Holland Noord. “Een classispredikant is een soort bisschop voor de protestantse kerk. Het woord classis betekent vloot. De kerk is voor mij een vloot van schepen met diverse mensen. Die probeer ik bij elkaar te houden.” Met Marleen Stelling praat Julia van Rijn over haar nieuwe baan, haar gevoel bij zondag en waarom het woord ‘genade’ haar raakt. Ook vertelt Van Rijn welk boek er op haar nachtkastje ligt: “Ik lees 'Night en Day' van Virginia Woolf. Het is een traag boek met lange verhalen en beschrijving van interieurs. Dat boek is een heerlijk contrast met het snelle leven. Mijn ideale samenleving is er één waar mensen prettig met elkaar omgaan, minder hyperig. Genadevoller omgaan met elkaar, ja daar gaat het mij om.”.

Nog even zondag

- Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het nieuwe EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaat Marleen Stelling met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.

Nog even zondag

- Wanneer hij thuis is, zijn de zondagen van Thijs Jansen lekker relaxed. Tijdens de karakterweekenden van 'De 4e musketier' is dat wel anders. Al verschillende keren is Thijs als deelnemer en spreker mee geweest tijdens deze zware weekenden, waarin mannen eens flink uit hun comfortzone worden gehaald. Slapen in een tentje in de blubber, tegen een snelstromende rivier in worstelen, uren in de stromende regen wandelen – en dat allemaal om hun geloof te verdiepen. Thijs vertelt deze week in Nog even zondag over de veranderingen die hij heeft gezien bij zowel de andere deelnemers als bij zichzelf en hij deelt de lessen die hij leerde over het vertrouwen op God en het loslaten van de controle. Ook de geboorte van zijn oudste zoon heeft hem in dat opzicht veel geleerd. Die bracht namelijk een hoop onzekerheid met zich mee, “maar”, zegt Thijs, “we ervoeren dat God erbij was.”.

Nog even zondag

- “Zondag is voor mij de ultieme rustdag, waarop ik echt helemaal niets hoef – zelfs geen kerk.” In 'Nog even zondag' legt theaterdominee David Heek deze week aan Marleen Stelling uit hoe dat zo gekomen is. Dat hij zich als gewone dominee opgesloten voelde in de kerk en dat hij daar zijn creatieve ei niet kwijt kon. Hij vertelt over de bijna-dood ervaring en burn-out die dat tot gevolg had en over de manier waarop hij nu verder gaat. Hij jaagt nu – letterlijk – zijn droom na door geloof en theater op een creatieve manier bij elkaar te brengen. Al met al leert David om het leven los te laten waarin hij zich moeten aanpassen aan andere mensen. “Ik ben nu op de weg aan het gaan die bij mij past.”.

Nog even zondag

- In deze uitzending van ‘Nog even zondag’ spreekt Marleen Stelling met theoloog, hoogleraar en schrijver Maarten Wisse. De hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) vertelt hoe hij de zondag invult..

Nog even zondag

- Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In het nieuwe EO-radioprogramma ’Nog even zondag’ gaat Marleen Stelling met een gast uit de wereld van kerk en geloof in gesprek over het gevoel van zondag. We staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit naar de komende week: wat neem jij van zondag mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg verlaat je niet?.