Zin in Weekend!
Muziek, verhalen en reportages die het hart raken. Het enige programma dat wekelijks écht zin geeft in het weekend! Presentatie: Annemiek Schrijver en Wilfred Kemp.

Podcasts afleveringen

Zondag 9 december 2018

Live vanuit het Catharijneconvent in Utrecht: de tekstwedstrijd van Stille Nacht. Met enkele vrouwen van het Kathedrale Koor van Utrecht, Stef Bos, Kalien Blonden -Stille Nacht Heilige Nacht-expert- en Anite Haverkamp, feestdeskundige van Museum Catharijneconvent. De uitzending eindigt met de bijbelse miniatuur van theologe Hannie van Dijk..

Zaterdag 8 december 2018

Myrna Bockhoudt vertelt over de bijzondere kerstboom op de Grote Markt in Haarlem. Voor 5 euro kun je een lampje adopteren en daarmee SOS kinderdorpen in Syrië steunen. / Reportage over de doorlopende kerkasiel-dienst in buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn Anton de Wit, hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad en publiek theoloog Janneke Stegeman o.a. over de vraag of je daklozen geld moet geven. / Roel den Dulk vertelt over de Kerststal in Museumpark Orientalis die te koop is. / Miniatuur over Dominicaans Leven door broeder Michael-Dominique Magielse..

Zondag 2 december 2018

Jacobus Treisburg vertelt over het maken van midwinterhoorn, dat officieel is bijgeschreven in het register van het Immaterieel Erfgoed. / Reportage over het behoud van waardevolle begraafplaatsen en grafmonumenten met een bezoek algemene begraafplaats Soestbergen in Utrecht. / Te gast is Fred Omvlee, de inspirator van de Top 2000-kerkdiensten. / Christian van der Heijden, filmkenner, bespreekt de Netflixserie 'Knightfall' over de zoektocht naar de Heilige Graal. / Miniatuur van theologe Hannie van Dijk over de Advent, tijd van verwachting..

Zaterdag 1 december 2018

Straatpastor Hanna Wapenaar heeft 50 sinterklaasgedichten nodig voor de vrouwengroep van het Leger des Heils, Drugspastoraat en Straatpastoraat Amsterdam. / Reportage over het behoud van waardevolle begraafplaatsen en grafmonumenten, met een bezoek aan de r.k.begraafplaats St. Barbara in Utrecht. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn journaliste Monic Slingerland en twittertheoloog Alain Verheij o.a. over geweld tegen leraren. / Rikko Voorberg vertelt over de 1000 vluchtelingen die van Lesbos naar Nederland worden gebracht. / Tot slot een miniatuur over Dominicaans Leven met Karin Bornhijm, leken-dominicaan..

Zondag 25 november

Eric Kamperman van het Leger des Heils gaat honderden pannenkoeken bij op de feestdag van Sint Pannenkoek. / Reportage over 'Theater Babel' in Rotterdam. Ze werken dit moment aan de voorstelling 'Piazza della vita'. / Psychiater Klaas-Jan Pos schreef het boek 'Leed heeft niet het laatste woord. Zonder lijden geen geluk.' Hij is te gast. / Jan de Vlieger van een boekwinkel in Middelburg bespreekt het boek 'Vrij als de vogels' van Karel Eykman. / Tot slot de miniatuur van theologe Hannie van Dijk: Op de vlucht zijn..

Zaterdag 24 november 2018

Angelien Hoppen is coördinator van het bewonersinitiatief Groene Loper in Enschede. Dit initiatief wil straten en buurten groener maken. / Reportage over 'Theater Babel' in Rotterdam, waar collega’s met en zonder beperking met elkaar samenwerken. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn Anton de Wit, hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad, en Jan Offringa, predikant en hoofdredacteur Liberaal Christendom. / Ramon Mangold, winnaar van de Zilveren Camera 2016, vertelt over de fotowedstrijd van de Actie Kerkbalans. / Miniatuur over Dominicaans Leven door Karin Bornhijm, leken-dominicaan..

Zondag 18 november 2018

Juryvoorzitter Wilfred Kemp over de prijsvraag 'Schrijf een nieuwe tekst op de melodie van Stille Nacht, Heilige Nacht'. De jury komt komende dinsdag bijeen. / Reportage over de bijbelroute langs twaalf meesterwerken in het Rijksmuseum in Amsterdam. / Hein Stufkens is te gast om te vertellen over zijn boek 'Verhalen van de rabbi, scenes uit het wonderbaarlijke leven van de Mensenzoon- verrassend anders verteld'. / Onze rubriek 'In de buurt van God' gaat naar het Coehoornpark in Arnhem, waar de glas in lood ramen van de gesloopte Kleine Eusebius een nieuwe bestemming krijgen. / Tot slot een Miniatuur van theologe Hannie van Dijk over de Dag van de Armoede..

Zaterdag 17 november 2018

Silke Schuurman vertelt over het project 'Bakburen' in Raalte en Ommen. Mensen ontmoeten elkaar rond een zelfgebakken taart. / Reportage over de bijbelroute langs 12 meesterwerken in het Rijksmuseum in Amsterdam. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn communicatiedeskundige Eric van den Berg en publiek theoloog Janneke Stegeman over o.a. de intocht van Sinterklaas. / Toon Cents van zorginstelling Brinkgreven in Deventer vertelt over de verrassende terugkeer van het verdwenen Mariabeeldje. / Miniatuur over Dominicaans Leven door Karin Bornhijm, leken-dominicaan..

Zondag 11 november 2018

De winnaar van de Smaakmaker van het Jaar is De paraplu, bekend gemaakt tijdens de Landelijke Diaconale Dag van de PKN.
/ Reportage over de opera Hildegard, over de middeleeuwse componiste en mystica Hildegard van Bingen. De vrouwengroep Wishfull Singers zingen erin mee.
/ Te gast is Els Kloek en ze vertelt over haar boek '1001 vrouwen in de 20ste eeuw'. / Onze rubriek 'In de buurt van God' bezoekt de Oude Kerk in Amsterdam. / De miniatuur van theologe Hannie van Dijk gaat over de wijze woorden van Jezus over de liefde..

Zaterdag 10 november 2018

Ramon Roks, winnaar van de Religieuzenprijs 2018, vertelt over het Franciscaans Jongerentreffen. / Reportage over de opera Hildegard, over de middeleeuwse componiste en mystica Hildegard van Bingen. De vrouwengroep Wishfull Singers zingt erin mee.
/ De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn journalist Monic Slingerland en twittertheoloog Alain Verheij o.a. over kernenergie of niet... / Ruud Fokker, directeur van reisorganisatie VNB, over de Nederlandse Dagen in Israël. Zo’n 450 pelgrims vieren er samen het geloof. / Miniatuur over Dominicaans Leven door Stefan Mangnus, dominicaan..

Zondag 4 november 2018

Anton ten Klooster vertelt over het symposium 'Willibrord: radicaal of missionair'. Was deze missionaris wel zo'n lieverdje? / Reportage over de tentoonstelling in de oude kloostergang rondom het Stadhuis van Haarlem. Alle zintuigen worden beroerd in het kunstproject 'Maak mij zelveloos en stil'. / Te gast is Huub Oosterhuis, theoloog en dichter. Hij is donderdag 85 jaar geworden. / De filmtip van filmkenner Christian van der Heijden is deze keer 'First man'. / De Miniatuur van theologe Hannie van Dijk gaat over de lastige vragen die Jezus krijgt....

Zaterdag 3 november 2018

Carla Heijtink organiseert een Diner voor Twee voor jonge, drukke stellen om een avond samen door te brengen onder het motto ‘ontdek je lief’. / Reportage over de liederen van Huub Oosterhuis op muziek gezet door Antoine Oomen. Oosterhuis is 85 jaar geworden. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn pastor Anton ten Klooster en ds. Janneke Nijboer. Zij spreken o.a. over de non-stop kerkdienst. / Dirk van den Hoven vertelt over de prijs Mantel van Sint Maarten, die vrijdag in Utrecht wordt uitgereikt. / Tot slot een Miniatuur over Dominicaans leven door Stefan Mangnus o.p..

Zaterdag 3 november 2018

Carla Heijtink organiseert een Diner voor Twee voor jonge, drukke stellen om een avond samen door te brengen onder het motto ‘ontdek je lief’. / Reportage over de liederen van Huub Oosterhuis op muziek gezet door Antoine Oomen. Oosterhuis is 85 jaar geworden. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn pastor Anton ten Klooster en ds. Janneke Nijboer. Zij spreken o.a. over de non-stop kerkdienst. / Dirk van den Hoven vertelt over de prijs Mantel van Sint Maarten, die vrijdag in Utrecht wordt uitgereikt. / Tot slot een Miniatuur over Dominicaans leven door Stefan Mangnus o.p..

Zondag 28 oktober 2018

'Allerheiligen Allerzielen Allerlevenden' is een verhalenviering in Amsterdam, Utrecht en Barneveld. Anne-Christine Girardot vertelt erover. / De Theetuin Heyligenberg bij Amersfoort is door pionier Abel Herzberger nieuw leven ingeblazen samen met veel vrijwilligers. / De Protestantenlezing wordt woensdag gegeven door Ben Tiggelaar, bestsellerauteur en spreker over leiderschap en verandering. / In onze rubriek In de Buurt van God bezoeken we de Heilig Hart Kerk in Arnhem, die omgetoverd is tot een gezondheidscentrum. / Tot slot de miniatuur van theologe Hannie van Dijk bij deze zondag..

Zaterdag 27 oktober 2018

Op Terschelling wordt dit weekend het InspiratieFestival gehouden. Volgens organisator Mathilde de Graaff een moment om geestelijk lekker uit te waaien. / Reportage over duurzaam leven in Amersfoort, waar coöperatie De Nieuwe Graanschuur een verpakkingsarme supermarkt heeft. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn Alain Verheij en Anton de Wit, zij spreken onder andere over het CBS-geloofsonderzoek. / Tom Mikkers vertelt over de achtergronden van de Nacht van de Theologie. / En tot slot een Miniatuur over Dominicaans Leven door Stefan Mangnus o.p..

Zondag 21 oktober 2018

Prior Edgar Koning van het karmelietenklooster in Zenderen vertelt over de nieuwe Stiltetuin. / Reportage over de Pilgrim Fathers in Leiden. Thrillerschrijver Jeroen Windmeijer vertelt hun geschiedenis in zijn nieuwste boek 'Het Pilgrim Fathers Complot'. / Rolf Deen is te gast om te vertellen over de Dag van de Inspirerende Film en de kracht van inspirerende films... / Jan de Vlieger bespreekt het nieuwste boek van Paul van Vliet 'Brieven aan God en andere mensen'. / Tot slot een miniatuur van theologe Hannie van Dijk: Weet jij wat je plek is?.

Zaterdag 20 oktober 2018

Adelheid Roosen vertelt over de theatervoorstelling 'Hoe kunnen we beter samenleven' over dak- en thuislozen. Erspelen ook lokale hulpverleners mee. / Reportage over de Pilgrim Fathers in Leiden. De succesvolle thriller schrijver Jeroen Windmeijer vertelt hun geschiedenis in zijn nieuwste boek 'Het Pilgrim Fathers Complot'. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn journalist Monic Slingerland en Jan Offringa, hoofdredacteur van Liberaal Christendom. / Michel Bernard vertelt over het concert '1000 stemmen' in Eindhoven met liederen van Huub Oosterhuis. / Tot slot een Miniatuur over Dominicaans Leven door Stefan Mangnus..

Zondag 14 oktober 2018

Yvette Driever vertelt over Maria van Gelre, een middeleeuwse powervrouw met een prachtig gebedenboek van 1200 pagina’s. / Reportage over Spirit of Youth in Maastricht, die jongeren meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid laten krijgen door een bijzondere samenwerking met paarden. / Anique de Kruijf van Museum Catharijneconvent in Utrecht komt vertellen over de nieuwe tentoonstelling over relieken. / Onze rubriek In de buurt van God gaat over de 90-jarige Heilig Hartkerk in Hilversum. / Tot slot en miniatuur van theologe Hannie van Dijk over waarom Jezus een rijke man adviseert om al zijn bezit op te geven....

Zaterdag 13 oktober 2018

Zuster Ruth Lageman van de Paulusabdij vertelt over de kloosternacht in Oosterhout met zo'n 60 jongeren. / Reportage over met herinneringen van Mario Coolen over aartsbisschop Oscar Romero, die heilig wordt verklaard. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn publiektheoloog Janneke Stegeman en priester Anton ten Klooster over de overwinning van Urgenda en het geld voor geestelijk verzorging aan mensen thuis. / De nieuwe bisschop van Roermond, Harry Smeets, vertelt over zijn plannen voor de Limburgse kerk. / Tot slot een miniatuur over Dominicaans Leven door Holkje van der Veer..

Zondag 7 oktober 2018

Rene Bastiaanse, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum, vertelt over de nieuwe website 'Wierook, wijwater & worstenbrood', over het Rijke Roomsche leven in Brabant. / Reportage over restaurant Beautiful Mess in de voormalige Bijlmerbajes. Vluchtelingen doen er werkervaring op en op de menukaart staan gerechten uit hun thuislanden. / Te gast is Aalt Bakker, directeur van Stichting Domincanenklooster in Huissen over het reli-ondernemerschap. Ondernemers die actief én succesvol zijn op het gebied van religie, spiritualiteit en zingeving. / Filmtip van filmkenner Christian van der Heijden. Deze keer de film The Children’s act. / Tot slot een miniatuur van theologe Hannie van Dijk over Overspel..

Zaterdag 6 oktober 2018

Pieter ter Veen vertelt over de situatie op Sulawesi. Hij heeft er gewerkt en nog steeds contact met mensen daar. / Reportage over restaurant Beautiful Mess in de voormalige Bijlmerbajes. Vluchtelingen doen er werkervaring en op de menukaart staan gerechten uit hun thuislanden. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn dominee Janneke Nijboer en communicatieadviseur Eric van den Berg. Een discussie over de toenemende armoede onder werkende mensen en over vriendschap. / Lisa van Leuken helpt als vriendencoach kinderen, die zich eenzaam voelen. / Als afsluiting een miniatuur over Dominicaans Leven door zuster Holkje van der Veer..

Zondag 30 september 2018

Harm Ruijter vertelt over KISI Nederland, een katholieke musicalbeweging die tien jaar bestaat. / Reportage over het carillon van de Grote Kerk van Alkmaar, bespeeld door stadsbeiaardier Christiaan Winter. / Rosita Steenbeek is te gast om over haar boek 'Wie is mijn naaste' vertellen. Het gaat over vluchtelingenkampen in verschillende landen, die zij heeft bezocht. / Onze rubriek 'In de buurt van God' is bij de Witte Kapel in Neer. / De Miniatuur van theologe Hannie van Dijk gaat van het padje af..

Zaterdag 29 september 2018

Straatpastor Hanna Wapenaar vertelt over de film 'The Disciples- een straatopera'. Deze film gaat over het dak-en thuislozenkoor de Straatklinkers. / Reportage over 500 jaar Grote Kerk van Alkmaar, met een klim naar de hemel: op het dak van de kerk geniet je van het weidse uitzicht. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn Anton ten Klooster, priester, en Jan Offringa, predikant en hoofdredacteur van Vrijzinnig Christendom.nl. Ze praten onder andere over de verbinding met Israël en de overbevolking van Nederland. / Lotte Ruyten is initiatiefneemster van de Thuisbus om eenzaamheid tegen te gaan. / Miniatuur over Dominicaans Leven door zuster Holkje van der Veer..

Zondag 23 september 2018

Kalien Blonden vertelt over de Zin in Weekend-prijsvraag om een nieuwe tekst voor Stille Nacht, Heilige Nacht te schrijven. / Reportage over de grote moestuin op boerderij Groot Zandbrink die produceert voor de voedselbank in Leusden. / Frank Kazenbroot vertelt over zijn boek 'Wees lief voor de Ziel', dat gaat over singer/songwriter Leonard Cohen. / Boekbespreking door Jan de Vlieger, theoloog en eigenaar van boekwinkel De Drukkerij in Middelburg. / Tot slot een miniatuur van theologe Hannie van Dijk: Hoe geef je leiding?.

Zaterdag 22 september 2018

Pastoor Eugène Jongerden vertelt over de stand van zaken rond de afgebrande Urbanuskerk in Amstelveen. Mag de kerk van het bisdom herbouwd worden? / Reportage over de grote moestuin op boerderij Groot Zandbrink die produceert voor de voedselbank in Leusden. / De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad en publiek theoloog Janneke Stegeman. Zij praten verder over de algemene beschouwingen en de burendag. / Sander Ritman ging blogs schrijven om zijn eigen eenzaamheid aan te pakken. / Miniatuur over Dominicaans Leven door Arjan Broers, theoloog, journalist en leken-dominicaan..

Zondag 16 september 2018

Marian Timmerman vertelt over haar plannen om de wereld van de Bijbel te zien via een Virtual Reality-bril. Reportage over de tentoonstelling 'Het leven van Boeddha'. Gids is Paul van der Velde, hoogleraar Hindoeisme en Boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Madelon Grant is coördinator bij de vredesorganisatie PAX. In aanloop naar de 50ste Vredesweek een gesprek over oorlogen en de mensen die oorlog aan den lijve hebben meegemaakt. Onze rubriek 'In de buurt van God' bezoekt de kapel in het bos in het Brabantse Oirschot. En de miniatuur van theologe Hannie van Dijk gaat over het raadsel van het kwaad..

Zaterdag 15 september 2018

Laurens Umans vertelt over de voorstelling De Omzieners, geïnspireerd op de levenservaring van mensen in armoede in Nederland. Reportage over de tentoonstelling 'Het leven van Boeddha'. Gids is Paul van der Velde, hoogleraar Hindoeisme en Boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn journaliste Monic Slingerland en twittertheoloog Alain Verheij. Zij spreken over de Kerkproeverij en hun wensen op Prinsjesdag. Ruben Verzijl vertelt over zijn initiatief De Vriendelijke Transformatie, om eenzaamheid aan te pakken. Miniatuur over Dominicaans Leven door Arjan Broers, theoloog, journalist en leken-dominicaan..

Zondag 9 september 2018

Aan de telefoon Rosa Leijdekkers; zij vertelt over het initiatief Afvalopruimdate. Reportage over 1250-jarig bestaan van Deventer. Bekend van de 14e eeuwse geleerde en kerkhervormer Geert Grote. Te gast is Thomas Quartier, monnik en hoogleraar in Leuven, over zijn boek 'Heilige Woede'. Christian van der Heijden, theoloog, Vaticaan- en filmkenner, geeft zijn maandelijks een filmtip. De miniatuur van theologe Hannie van Dijk gaat over het leiderschap van Jezus..

Zaterdag 8 september 2018

Annabel Dijkema, conservator van museum Catharijneconvent, vertelt over de nieuwe aanwinst: een laat-middeleeuws sculptuur van Jezus en de Samaritaanse vrouw. Een reportage over 1250-jarig bestaan van Deventer. De stad dankt haar bestaan aan missionaris Lebuïnus, die er een houten kerkje stichtte. De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn predikant Janneke Nijboer en Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Onderwerp van gesprek zijn Mein Kampf en de kinderen Lili en Howick. Esther Weisman van kookstudio Esther’s cookery vertelt over de speciale gerechten bij de aankomende joodse feest-en gedenkdagen. Tot slot een miniatuur over Dominicaans Leven door Arjan Broers, theoloog en journalist..

Zondag 2 september 2018

Henk Huisman vertelt over het initiatief om het verdwenen klooster Sibculo weer zichtbaar te maken. Reportage over de Stichting Vaarwens. Deze Stichting vaart gratis dagtochten met mensen die ernstig ziek zijn. Klaas van der Kamp, tot voor kort algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, over zijn afscheid en zijn werk als classispredikant van Overijssel en Flevoland. De rubriek In de Buurt van God neemt je mee naar het St. Elisabethpoortje in Haarlem. Tot slot de miniatuur van theologe Hannie van Dijk: Hoe kijk je? Wat zie je?.

Zaterdag 1 september 2018

Broeder Michael-Dominique Magielse liep met een aantal dominicanen van Nijmegen naar Rotterdam. Daar beginnen ze een nieuwe communiteit. Een reportage over Stichting Vaarwens. Deze Stichting vaart gratis dagtochten met mensen die ernstig ziek zijn. De Beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws zijn Eric van den Berg, communicatieadviseur en Jan Offringa, predikant. Zij spreken over o.a. de oproep van oud-nuntius Viganò aan het adres van paus Franciscus om af te treden. Dr. Jurjen Zeilstra promoveert op zijn biografie van grondlegger Willem Visser ’t Hooft van de Wereldraad van Kerken. Tot slot een miniatuur door Arjan Broers, theoloog, journalist en leken-dominicaan..