Onderweg Podcast

In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie.

Podcasts afleveringen

Uitzending van 30 november 2019

In Onderweg is Lotte Pen te gast. Ze is 36 jaar en heeft er al een flinke carrière als klassiek saxofonist opzitten. Ze brengt momenteel eigen composities uit die een mix zijn van klassiek en pop. Ze wint op haar 19e het Prinses Christina Concours, studeert aan het Conservatorium in Amsterdam. Haar opleiding noemt ze inspirerend maar ook beperkend. Ze houdt namelijk erg van popmuziek. Lotte speelt in talloze orkesten en gezelschappen in binnen en buitenland. Ze speelt zelfs in Carnegie Hall in New York. Lotte is ambitieus en legt de lat hoog voor zichzelf, ze is alleen maar bezig met repeteren en optreden. ‘Ik zat in een sneltrein, er was geen tijd om te denken’, vertelt ze.

Net als ze moeder wordt komt haar leven stil te staan. Lotte krijgt last van spanningsaanvallen, mede het gevolg van de hoge eisen die ze aan zichzelf stelt. Ze komt thuis te zitten. Een periode waarin ze alles in haar leven bevraagt volgt. ‘Als je stilstaat kom je dingen tegen die je niet zo leuk vindt’, vertelt ze. Vragen en twijfels over het geloof waarmee ze is opgegroeid zijn er ook. Ze gaat een tijd niet naar de kerk. Een andere verandering is de verhuizing van het drukke Amsterdam naar het rustigere Deventer.
In deze tijd komt ook haar moeder te overlijden. Voor de begrafenis componeert ze het stuk ‘Tabernacle’. Het blijkt een nieuw begin voor haar leven als muzikant. De nieuwe muziek geeft haar ook de kans om ‘uit te breken uit het klassieke jasje’ dat ze zichzelf heeft aangemeten.
Inmiddels gaat het weer beter en is er ook weer ruimte en energie voor muziek. Muziek waarin ze de ervaringen uit haar leven verwerkt. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek..

Uitzending van 23 november 2019

In ‘Onderweg’ is Carola Veldhuizen te gast. Ze heeft haar eigen bijbelstudieprogramma op Groot Nieuws Radio, ze is raadslid voor de Christen Unie in Renswoude en ze gaat ook voor in kerkdiensten. Een goed gevulde agenda dus. Maar ooit was dat anders. Zeven jaar geleden zit Carola in een rolstoel en is haar energie nog maar heel beperkt. Ze heeft een combinatie van verschillende aandoeningen. De behandelende artsen spreken van een aflopende zaak. Daar komt op wonderbaarlijke wijze verandering in als er tijdens een vrouwenbijeenkomst voor haar wordt gebeden. Na afloop van het gebed wordt gevraagd: ‘Wil je eens opstaan uit je rolstoel?’ Carola staat op, ze begrijpt er niks van. Ze geneest en plotseling ziet haar leven er compleet anders uit. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek over haar genezing, haar werk en haar leven.

Carola groeit op in een christelijk gezin in Renswoude, daar woont ze nog steeds. Bij haar geboorte heeft ze zuurstofgebrek waardoor ze motorische problemen krijgt. Het blijkt het begin van een lange medische weg. Ze vertelt over haar opa die altijd zei: ‘Je bent perfect, want je bent gemaakt door God’.
De basisschool is niet leuk voor Carola, ze wordt erg gepest. Op de middelbare school gaat het een stuk beter maar haar gezondheid blijft een probleem.
Door haar genezing kan ze plotseling toch over de toekomst nadenken. Ze gaat theologie studeren. Haar omgeving reageert positief op haar genezing maar sommige mensen kunnen het eigenlijk niet geloven. Dat is voor Carola moeilijk, ze zegt: ‘Je ontkent de grootheid van God’..

Uitzending van 16 november 2019

In ‘Onderweg’ is de nieuwe Theoloog des Vaderlands te gast; Samuel Lee. Hij is de eerste drager van deze eretitel die niet in Nederland wordt geboren. Elsbeth Gruteke mag hem als eerste in deze nieuwe rol interviewen. Samuel is voorganger in de Christ Foundation Church Amsterdam, een charismatische pinkerstergemeente in de Bijlmer, die vooral uit migranten bestaat. Hij wil als Theoloog des Vaderlands heel graag verbinden. ‘De taak van christenen is barrières te breken’, vertelt hij aan Elsbeth.

Hoewel hij zichzelf een echte pinksterman noemt is hij ook erg kritisch op zijn eigen achtergrond. Zo zegt hij: ‘Het pinksterchristendom is zo groot als een oceaan maar erg ondiep.’ Hij vindt dat het soms te veel om de show, om wonderen en om geld gaat in zijn beweging. Zijn grote voorbeeld is moeder Teresa die hem inspireert eenvoudig te leven en naastenliefde in de praktijk te brengen.
Via zijn eigen Foundation Acadamy geeft Samuel wetenschappelijk onderwijs aan migranten. Dit doet hij tegen een kleine vergoeding of soms zelfs gratis. Onderwijs is enorm belangrijk voor hem. Hij zegt: ‘Ongeletterde pinkstermensen zonder opleiding die kunnen even gevaarlijk zijn als mensen uit de radicale Islam.’
Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk, zijn leven, zijn geloof en zijn liefde voor Herman van Veen..

Uitzending van 9 november 2019

In ‘Onderweg’ is Frits Spits te gast. Hij wordt momenteel overweldigd door alle reacties die hij krijgt op zijn boek ‘Alles lijkt zoals het was’. Hij schrijft hierin over het verlies van zijn geliefde vrouw Greetje aan de hand van Nederlandstalige liedjes van onder andere Diggy Dex, Anouk en Frank Boeijen. Hij wordt in 2018 verrast door de plotselinge dood van zijn vrouw en zegt hierover: ’We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is’.

Frits groeit op in Eindhoven waar hij Greetje op zijn tiende al leert kennen. Zijn ouders zijn beide joods en verliezen in de Tweede Wereld Oorlog heel veel familie. Dit trauma is er mede de oorzaak van dat hij geen joodse opvoeding krijgt. Frits en Greetje krijgen op hun vijftiende verkering en trouwen later. In eerste instantie is Greetje kostwinnaar als lerares. Maar dat verandert als Frits een succesvolle radiopresentator wordt.

Hij vertelt hoe bijzonder het gewone leven eigenlijk is. Over hoe hij graag potjes scrabble speelde met Greetje. Over hoe mooi hij haar vond als ze gewoon haar tanden stond te poetsen. ‘Je hebt af en toe de rust nodig om gewoon van elkaar te houden’ vertelt hij.

De radiopresentator vindt het moeilijk dat er in onze cultuur zo’n taboe op de dood ligt. Hij gelooft niet in God of in de hemel. ‘Ik zou wel willen geloven maar ik kan dat gewoon niet. Ik geloof in God in jezelf. We hebben allemaal een geweten’..

Uitzending van 2 november 2019

In ‘Onderweg’ is beroepsimprovisator Mark Hage te gast. Tot voor kort is hij voorganger in de Vinyard gemeente in Amsterdam. In zijn boek ‘Spelenderwijs’ brengt hij zijn passie voor geloof en improvisatietheater samen. ‘Ik heb Jezus leren kennen als een improvisator pur sang’, zegt hij. Het schrijven van het boek brengt hem tot de ontdekking dat hij de verkeerde rol speelt, en daarom stopt hij als voorganger en stort hij zich in een nieuwe onderneming ‘Improv The World’.

Mark groeit niet op met het geloof, hij vertelt dat hij vrij wordt opgevoed. ‘Vrijheid kan ook wel beklemmend worden’ zegt hij hierover. In zijn studententijd komt hij tot bekering. Niet veel later komen zijn zusje en zijn moeder ook tot geloof.
Sinds de middelbare school heeft hij de ambitie professioneel drummer te worden. Hij gaat naar het conservatorium maar besluit na zijn bekering toch te stoppen. ‘Ik ben niet bezeten van drums, ik ben meer bezig met Jezus’, vertelt hij zijn drumdocent..

Uitzending van 26 oktober 2019

In ‘Onderweg’ is gevangenispastor Jan Kraaijeveld te gast. Hij begint als predikant in een ‘gewone kerk’ in Friesland, maar pas als hij gaat werken in de gevangenis wordt hij naar eigen zeggen echt dominee. Jan werkt in een jeugdinrichting in Nijmegen, en later in een penitiaire inrichting in Dordrecht. ‘Ik wilde gewoon weten of God ook in een gevangenis is’ vertelt hij. Het antwoord blijkt ja te zijn. De gevangenis is een harde wereld maar ook een plek waar hij zijn geloof in de praktijk kan brengen.

Jan groeit op in Zwijndrecht in een Gereformeerde Bondsgezin. Zijn vader overlijd als hij nog een tiener is. Hij studeert theologie en is na zijn studie predikant in verschillende gemeenten. Wanneer hij gaat werken in de gevangenis komt hij in een compleet nieuwe wereld terecht. Jan bouwt een vertrouwensband op met de gevangenen maar moet ook leren zijn grenzen aan te geven. Hij wordt verrast als jongeren hem vragen om een kerkdienst te organiseren. Later zoekt Jan ouders op van gevangenen uit Aruba en Curaçao. Ook zet hij zich in voor gevangenen die ten onrechte vast zitten. Toch moet hij accepteren dat niet iedereen geholpen kan worden. ‘Het geloof is niet een oplossing voor alle vragen’..

Uitzending van 19 oktober 2019

In ‘Onderweg’ is Jorieke Eijlers te gast, zij presenteert bij de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio. In haar programma ‘Bij Jorieke’ houdt zij dagelijks diepgaande gesprekken. Ze werkt keihard en heeft een behoorlijk druk leven totdat ze in 2015 in een identiteitscrisis en een burnout terecht komt. Over haar ervaringen en lessen schrijft ze in het boek ‘Verlangen naar Vrijheid’.

Joriekes crisis vormt voor haar de aanleiding om haar geloof te verdiepen. In de waas aan donkere gedachten duiken steeds twee woorden op: ‘Zoek Mij’. En dat doet ze; ze maakt lange wandelingen, zoekte de stilte op, leest boeken en gaat naar het klooster. Na tien maanden thuis zitten pakt ze de draad langzaam maar zeker weer op. Door middel van coaching probeert ze haar werk en leven op een nieuwe en gezonde manier in te richten. Heel even overweegt ze zelfs te stoppen met presenteren. Toch zit ze inmiddels weer dagelijks in de studio..

Uitzending van 12 oktober 2019

In ‘Onderweg’ is Pierre Valkering te gast. Na de lancering van zijn boek ‘Ontkleed niet naakt staan’ is hij de meest besproken priester van dit moment. In het boek komt Valkering uit de kast als homoseksueel. Hij vertelt bijzonder openhartig over zijn worstelingen en zijn seksuele ervaringen, want strikt celibatair leeft de rooms katholieke priester niet. Het boek komt volop in de media. Inmiddels heeft hij een ontslagbrief ontvangen van de bisschop, in Rome wordt nu besloten over zijn toekomst.

Pierre ontdekt op zijn elfde dat hij homoseksueel is. Zijn middelbare schooltijd omschrijft hij als traumatisch omdat hij bij niemand terecht kan, behalve bij ‘Onze Lieve Heer’. Als tiener is hij veel in de kerk te vinden, wat er uiteindelijk toe leidt dat hij in Amsterdam aan zijn studie tot priester begint. In deze tijd maakt Valkering kennis met de Amsterdamse homoscene.

Na zijn priesterwijding gaat hij werken in de Vredesparochie, daar is hij 25 jaar actief. Ook als priester worstelt hij met zijn geaardheid. In een homosauna komt hij Jasper tegen met wie hij enige tijd een vaste relatie heeft. ‘Een homosauna kan ook een plek van genade zijn’, zegt hij hierover. ‘Deze ontmoeting was het resultaat van een gebedsverhoring.’Valkering voelt zich door God geroepen met zijn boek te komen. ‘Soms moeten we moedig zijn en iets op het spel durven te zetten’, vertelt hij. ‘Ik ervaar deze periode als een hele enerverend, rijke en boeiende tijd.’ Valkering vindt dat de kerk homoseksuele priesters uitnodigt hun gevoelens te verdringen. Inmiddels heeft hij zelf geen vaste relatie meer. ‘Ik ben nog nooit zo celibatair geweest als nu, ik ben een soort celibataire held!’ zegt hij grappend..

Uitzending van 5 oktober 2019

In ‘Onderweg’ is de eigenzinnige schrijfster Franca Treur te gast. Hoewel ze in 2001 breekt met de Gereformeerde Gemeente blijft religie een belangrijk onderwerp in haar werk. ‘Ik ben niet iemand die wars is van religieuze gevoelens. Ik kan me daar alleen geen persoonlijke God bij voorstellen’, vertelt ze aan Elsbeth Gruteke die een uur lang met haar in gesprek is over haar werk en haar leven.

Het is een bijzondere tijd voor Franca, want ze is hoogzwanger als ze dit interview geeft. Haar kind zal niet opgroeien in een kerk zoals zij zelf. Hierover zegt ze: ‘Mijn kind heeft niet wat ik ook had; ingebed zijn in een groep.’.

Uitzending van 28 september 2019

'In ‘Onderweg’ is de bevlogen kerkplanter en sociaal ondernemer Henk Bouma te gast. Hij stichtte in de Utrechtse wijk Kanaleneiland de multiculturele geloofsgemeenschap ‘Huis van Vrede’.

Volgens Henk laten Nederlandse kerken onvoldoende zien hoe divers ons land eigenlijk is. De kerk moet niet alleen een plek zijn voor blanke hoogopgeleide Nederlanders. Henk zegt: ‘Te weinig mensen die leidinggeven in de kerk weten hoe het is om van een uitkering te leven.’

Na zijn studie aan de HEAO komt Henk als missionairwerker terecht in de Londense wijk ‘Isle of Dogs’, waar hij veel armoede ziet. In de Engelse hoofdstad bezoekt hij de Schotse Presbyteriaanse Kerk, waar zijn geloof verdiept en waar hij de waarde van gemeenschap leert te waarderen. Ook ontmoet hij zijn vrouw in deze tijd. Ze krijgen twee zoons die ze Arabische namen geven; Shafiq en Khaled.

In 2009 gaat het gezin in Kanaleneiland wonen. Henks drijfveer is ‘dat mensen de vrede van Jezus leren kennen’. Dat wenst hij ook zijn islamitische buurgenoten toe met wie hij veel contact heeft. Waarom hij het belangrijk vindt dat mensen die vrede leren kennen? ‘Ik geloof in leven voor de dood!’.

Uitzending van 21 september 2019

In ‘Onderweg’ is journalist en schrijfster Katja Kreukels een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Ze schreef het boek ‘‘Mijn vader was priester’. Toen Katja achttien jaar was vertelde haar vader dat hij voor haar geboorte een ander leven had gehad; hij was priester geweest in de Rooms Katholieke Kerk. ‘Ik vond het een heel vreemde en onwerkelijke gedachte. Ik zag het ergens dan wel voor me dat hij achter een altaar stond als priester. Maar ik moest echt de foto’s later zien om het te geloven.’

Deze familiegeschiedenis liet de schrijfster niet los, het resulteerde in het boek dat afgelopen jaar verscheen. Het kostte Katja tien jaar om het verhaal het schrijven, het begon aanvankelijk als een reisverslag. Katja dook in oude archieven en deed interviews met familieleden en oude klasgenoten van haar vader. ‘Je eigen tijd lijkt minder hard te tikken als je in het verleden duikt’, vertelt Katja. Ze leerde haar vader op een andere manier kennen. ‘Ik ben mijn vader meer als compleet mens gaan zien’.

Naast het verhaal van haar vader vertelt Katja ook haar eigen verhaal. Hoe ze opgroeide in Sittard, Journalistiek studeerde in Tilburg en uiteindelijk terecht kwam in Amsterdam. Katja gaat zelf niet meer zoals haar vader naar de Katholieke Kerk maar als journalist schrijft ze graag verhalen over religie..

Uitzending van 14 september 2019

Kees-Jan Mulder (32) is coregisseur van de film ‘Dos Santos’ die in 2015 wordt genomineerd voor een Gouden Kalf.
Hij groeit op in het Zeeuwse Goes en weet als klein jongetje heel zeker dat hij dominee wil worden. Maar als puber krijgt hij de camera van zijn opa in zijn handen. De eerste scene die hij daarmee filmt is een vechtpartij tussen zijn broertjes. Vanaf dat moment weet hij ook zeker dat hij filmmaker wil worden. Hij heeft een dubbele roeping en dus studeert hij tegelijkertijd aan de filmacademie en theologie. Een logische combinatie wat hem betreft want: ‘Heel film gaat altijd over geloof. Voor elke film moet je geloven voor de duur van de film.’ 

Kees-Jan vertelt over zijn moeilijke basisschooltijd, over zijn filmwerk voor diverse ontwikkelingsorganisaties, over een bijzondere ontmoeting met een engel in Oostenrijk en over zijn ambitie om in de toekomst een lange bioscoopfilm te maken..

Uitzending van 7 september 2019

© Niek Stam

‘Dementiedominee’ Tim van Iersel (36) kan het moeilijk hebben als mensen met dementie worden afgeschreven. Hij heeft inmiddels twee boeken uitgebracht; ‘Dilemma’s bij dementie’ en ‘Godvergeten; gedachten over geloof en dementie’. Zijn muzieksmaak is allesbehalve bejaard, hij houdt namelijk erg van hiphop.  


In het dagelijks leven is Tim werkzaam als geestelijk verzorger in drie woonzorgcentra in Den Haag. Daarnaast geeft hij overal in het land lezingen aan professionals en mantelzorgers. Ook zit hij in de Toetsingscommissie Euthanasie.  
In zijn werk met ouderen kwam Tim erachter dat geloof niet alleen iets verstandelijks is maar dat het ook alles met gevoel en sfeer te maken heeft. ‘Mijn visie op geloven is te beperkt.’ Hij krijgt vaak van mensen te horen dat ze niet dement willen eindigen in een bejaardentehuis omdat dit mensonterend zou zijn.
Tim zegt hierover: ‘‘Ik denk dat niets de eer van de mens kan aantasten.’ 
Over zijn jeugd in Woerden, zijn twijfels aan het geloof tijdens zijn studie aan de VU, en over zijn belevenissen met ouderen vertelt deze veelkleurige gast in ‘Onderweg’..

Uitzending van 31 augustus 2019

Ruard Ganzevoort is hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Eerste Kamerlid voor Groen Links.

Voor een gesprek over zijn leven is een uur eigenlijk te kort. Ruard groeit op in een groot gereformeerd gezin. Zijn ouders zijn erg maatschappelijke betrokken, ze zetten zich in voor de derde wereld en nemen pleegkinderen in huis.
Over de moeilijkheden in zijn leven vertelt Ruard ook. Op zijn elfde wordt hij slachtoffer van seksueel misbruik. Later als hij dominee is in de Nederlands Gereformeerde Kerk verliest hij zeven weken na de geboorte een zoontje. Dit is een keerpunt in zijn leven. Hij laat het idee los dat alles zin heeft. Hij leert het leven in al ‘zijn onherbergzaamheid te omarmen.’

Hij zegt daarover: ‘De bittere tranen van de wanhoop veranderen dan in de warme tranen van de weemoed.’ In 2006 neemt Ruard leven een nieuwe wending als hij uit de kast komt als homoseksueel. Een andere verandering is dat hij politiek actief wordt. Via de religie-werkgroep van GroenLinks ‘De Linker Wang’ komt hij uiteindelijk terecht in de Eerste Kamer. Kamerleden begrijpen niet altijd wat een theoloog in de politiek te zoeken heeft. Maar hierover zegt Ruard: ‘Spiritualiteit en politiek zijn twee kanten van dezelfde medaille.’.

Uitzending van 24 augustus 2019

In Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke met Rinke Verkerk, journalist, schrijfster en sinds mei moeder van Judah. Ze schreef over de geboorte van Judah een column die veel reacties opriep. 2018 is een bijzonder jaar voor haar, want naast de komst van Judah, verscheen er ook een boek van de hand van Verkerk. Samen met Margo den Ouden schreef ze 'De Ware Worden.'

Ze groeide op in een reformatorisch milieu, voltooide een master Midden-Oosten studies en kwam op een bijzondere manier in de journalistiek terecht. Door een godservaring op Opwekking toen ze dertien was, was ze twee maanden 'verliefd op God', nu jaren later is de verliefdheid weg, maar is God nooit meer weggegaan en Rinke keerde haar rug nooit naar Hem toe. In het gesprek gaat het over relaties in deze tijd, hoe in het Midden-Oosten een deel van haar wakker wordt dat in Nederland slaapt, over wat het vervolg wordt van 'De Ware Worden’ en hoe de macht van God zichtbaar wordt in Judah die het syndroom van Down heeft.

(Dit gesprek is eerder uitgezonden op zaterdag 8 december 2018).

Uitzending van 17 augustus 2019

Elly Zuiderveld: 'Doodgaan is niet erg'


In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Elly Zuiderveld. Voor haar en haar man Rikkert is 2019 een bijzonder jaar. Ze vieren dat ze al vijftig jaar optreden met een jubileumtour; 50 jaar, Mooi Geweest! Maar of het ook mooi geweest is weet ze nog niet, dat zien ze pas na de tour. Met het liedje De Kauwgomballenboom scoorde zij haar eerste hit. Hoe dit liedje ontstond, en hoe het leven van Elly en Rikkert er in die tijd uitzag, vertelt Elly in Onderweg. Dit jaar wordt ze 73, maar ze is nog erg actief. Angst voor de dood is er niet, zoals ze zelf zegt: Ik ben al een keer dood geweest. Over deze ervaring, over hoe zij en Rikkert tot geloof kwamen en over nog veel meer gaat het in dit boeiende gesprek.

Dit programma is eerder uitgezonden op zaterdag 9 maart 2019..

Uitzending van 10 augustus 2019

Tonneke Bijker: ‘Lijden kan je bitter maken maar ook beter’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze zaterdagavond met Tonneke Bijker. Zij geeft al tientallen jaren Bijbelstudies, lezingen en is ook voor de oudere EO-kijkers geen onbekende als presentatrice van VrouwZijn, een tv-programma dat ze samen met Henk Binnendijk presenteerde. Samen met Dirk-Jan, haar echtgenoot maakte ze het indringende televisieprogramma 'Niets Meer Te Verliezen,' tijdens het maken van dit programma overleed Dirk-Jan en Tonneke maakte de serie alleen af. Ook al is ze bijna zeventig, ze is nog een veelgevraagd spreekster voor bijvoorbeeld vrouwenverenigingen. Ondanks dat ze vele honderden spreekbeurten heeft gehouden, blijft ze er elke keer toch ook weer tegenop zien. “Maar als ik voor een groep sta, komt de Geest van God en is het net alsof ik nooit zenuwachtig ben geweest.” In het gesprek gaat het over haar vroegere angst voor God, in het buitenland vertellen over de liefde van Hem voor ieder mens, het verdriet rond het overlijden van Dirk-Jan en over bitterheid.

Dit programma is eerder uitgezonden op zaterdag 9 februari 2019, NPO Radio 5, 22.02-23.00 uur.

Uitzending van 3 augustus 2019

©Raul Neijhorst

Roue Verveer: Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik wil worden’
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze week met Roué Verveer, deze cabaretier en stand up comedian heeft het laten lachen van mensen tot missie verheven. Dit is waarom hij op aarde is. Zijn standaard hashtag bij berichten is dan ook #leefenlach. Naast zijn vele shows, schreef hij ook de bestseller Waarom? Daarom! Een boek over opvoeden op z'n Surinaams. Maar hoe zag zijn eigen opvoeding eruit, hoe houd hij het altijd lachen vol, welke rol speelt God in zijn leven en wat zijn zijn plannen voor de toekomst?.

Uitzending van 27 juli 2019

Ylfva Troll: 'De enige oplossing voor onze moeiten ligt in God zelf'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met psychotherapeut Ylfva Troll. In de jaren tachtig op televisie te zien in bijvoorbeeld 'De Open Cirkel' en 'Als Leven Pijn Doet' en ze sprak op vele Eva-dagen! Al meer dan vijfentwintig jaar heeft ze een eigen praktijk. Ze is gespecialiseerd in rouwverwerking, depressies en zingevingsvragen. In het gesprek gaat het over de vragen die zij als behandelend therapeut krijgt, zijn die bij christenen anders dan bij niet-christenen? Zijn de vragen in de loop van de vijfentwintig jaar veranderd? Verder gaat het ook over haar naderend pensioen, kijkt ze hier naar uit?.

Uitzending van 20 juli 2019

Michell Requena ‘Mijn hart werd gebroken en moest weer helemaal opnieuw opgebouwd worden’
 
In Onderweg is Michell Requena een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Michell vangt met zijn vrouw 26 pleegkinderen op in de polder in Flevoland. Zijn verhaal valt op want er zijn inmiddels twee documentaires over hem gemaakt; ‘Koning van de Jeugdzorg’ en ‘Dit Is Je Laatste Kans’. Elsbeth maakt kennis met een stoere, gespierde man, die streng maar ook liefdevol met zijn pleegkinderen omgaat. 
Michell wordt geboren op Curaçao. Na een aantal opleidingen en verschillende baantjes start hij zijn eigen klusbedrijf. ‘De ondernemer in mij stond al vroeg op’, vertelt hij aan Elsbeth. Uiteindelijk komt hij in de jeugdzorg terecht. Na een paar jaar in deze sector start hij zijn eigen bedrijf.
Het leven gaat voor Michell niet alleen over rozen. Als zijn relatie in een diep dal terecht komt ontdekt hij met de hulp van zijn tante het christelijk geloof. Daarna ziet zijn leven er helemaal anders uit. ‘Mijn hart werd gebroken en moest weer helemaal opnieuw opgebouwd worden.’
Ook geeft zijn bekering een nieuwe impuls aan zijn werk in de jeugdzorg. Een documentaire over ‘Mama Heidi’ die in Mozambique kinderen zonder ouders opvangt inspireert hem om zelf pleegkinderen in huis te nemen..