Onderweg
In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie.

Podcasts afleveringen

Onderweg - uitzending van 08-12-2018

© Iris Dorine. Rinke Verkerk:

‘Jij bent er voor je kind en niet andersom’
In Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke met Rinke Verkerk, journalist, schrijfster en sinds mei moeder van Judah. Ze schreef over de geboorte van Judah een column die veel reacties opriep. 2018 is een bijzonder jaar voor haar, want naast de komst van Judah, verscheen er ook een boek van de hand van Verkerk. Samen met Margo den Ouden schreef ze 'De Ware Worden.' Ze groeide op in een reformatorisch milieu, voltooide een master Midden-Oosten studies en kwam op een bijzondere manier in de journalistiek terecht. Door een godservaring op Opwekking toen ze dertien was, was ze twee maanden 'verliefd op God', nu jaren later is de verliefdheid weg, maar is God nooit meer weggegaan en Rinke keerde haar rug nooit naar Hem toe. In het gesprek gaat het over relaties in deze tijd, hoe in het Midden-Oosten een deel van haar wakker wordt dat in Nederland slaapt, over wat het vervolg wordt van 'De Ware Worden’ en hoe de macht van God zichtbaar wordt in Judah die het syndroom van Down heeft..

Onderweg - uitzending van 01-12-2018

Jos Strengholt: ‘Ook de Koptische Kerk is een echte uitdrukking van het lichaam van Christus’
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Jos Strengholt, In de jaren negentig was hij bijna onafgebroken te horen in nieuwsprogramma's op de Nederlandse radio. In die tijd was hij journalist in Caïro en deed hij verslag van de Golfoorlog. Daarna werd hij onder meer ondernemer, maar werd ook doctor in de theologie en anglicaans priester. Nu reist hij nog elke maand terug omdat hij bezig is met het opzetten van een opleiding voor kopten. Hij woonde bijna twintig jaar in Egypte en maakte ook de rellen van de afgelopen jaren mee en liep mee in demonstraties. De koptische kerk heeft zijn hart en in het gesprek gaat het onder meer ook over zijn kijk op deze kerk en de manier waarop westerse christenen naar deze broeders en zusters in het Midden-Oosten kijken..

Onderweg - uitzending van 24-11-2018

Bert Jan Lietaert Peerbolte:  'Alle Bijbelse geschriften zijn literatuur'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met hoogleraar, theoloog en radio-commentator Bert Jan Lietaert Peerbolte. Al jarenlang bestudeert hij de Bijbel en historische geschriften. In de loop van de jaren is zijn kijk op de Bijbel drastisch veranderd en hij noemt de manier waarop veel christenen de Bijbel lezen, namelijk als een boek met letterlijk gebeurde geschiedenis, een historische misvatting. Daarover, over de encyclopedie waar hij met onder andere Paul van Geest aan werkt, over zijn klarinethobby en over nog veel meer gaat het in het interview zaterdagavond op NPO Radio 5..

Onderweg - uitzending van 17-11-2018

Feije Duim: 'Kunst en religie horen vanaf de prehistorie bij elkaar'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Feije Duim. Na zijn pensionering dit jaar schoof hij weer de schoolbanken in. Na jarenlang actief te zijn geweest als 'zendelaar' voor onder andere Kerk in Actie ging hij naar de Kunstacademie in Groningen. Terwijl zijn klasgenoten alles nog moeten ontdekken heeft Feije jarenlang in Indonesië gewoond, was hij medeverantwoordelijk voor de Israël-Palestina nota van de PKN en reisde hij door het Midden Oosten om kerken in bijvoorbeeld Syrië te steunen. Eigenlijk wilde hij al meteen na de middelbare school naar de kunstacademie, maar toen werd hij niet toegelaten. Nu jaren later, is hij bezig met 'total art', conceptkunst, zeefdrukken en allerlei andere creatieve uitingen. Hoe gaat hij om met de grote leeftijdsverschillen, welke rol heeft geloof in zijn kunst en hoe kijkt hij terug op zijn jaren in het buitenland?.

Onderweg - uitzending van 10-11-2018

Maarten Vogelaar: 'We hebben weinig goed nieuws te brengen als kerk in deze tijd'. In Onderweg is de Amsterdamse studentenpastor Maarten Vogelaar te gast. Hoewel hij opgroeide in IJsselmuiden en zijn jeugd waarin alles reformatorisch was heel warm noemt voelt hij zich het best op zijn plek buiten de veilige christelijke wereld. In Amsterdam; op het snijvlak van twee werelden, geloof en ongeloof, politiek en filosofie, kerk en kroeg, geloof en wetenschap en traditie en vernieuwing. Hij merkt dat studenten helemaal niet zitten te wachten op het christelijke product, maar probeert toch in contact te komen en relaties op te bouwen met hen en op deze manier alsnog interesse voor het christelijk geloof te wekken. Zonder tradities en vaste vormen, maar kan dat eigenlijk wel en wat blijft er dan nog over? In het gesprek dat Elsbeth Gruteke met hem heeft is Vogelaar openhartig over zijn achtergrond in de Gereformeerde Gemeenten, zijn liefde voor de seculiere UvA en afkeer van de veilige christelijke zuil..

Onderweg - uitzending van 03-11-2018

Een ontmoeting met inspirerende mensen over hun leven en hun passie. Het gesprek zal plaatsvinden in een ontspannen sfeer en de luisteraar meenemen in het (geloofs)leven van de uitgenodigde gast.
De presentatie is in handen van Elsbeth Gruteke..

Onderweg - uitzending van 20-10-2018

Johan Visser: 'Wie zegt dat de kerk moet groeien, dat het altijd groter moet?'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Johan Visser, predikant van de Noorderkerk in Amsterdam. Dat hij dominee is geworden is geen vanzelfsprekendheid want in zijn jonge jaren hield hij meer van gezelligheid en puberen dan van de schoolboeken. Via de pabo, een propedeuse Engels en een studie internationale betrekkingen kwam hij toch op de opleiding theologie terecht. Daarna werkte hij tien jaar als protestants predikant in Antwerpen. Wat leerde hij van de broeders en zusters in België, wat kunnen Nederlandse protestanten leren van onze zuiderburen en waaraan moet hij weer wennen nu hij na tien jaar weer terug is in Nederland? Zomaar wat onderwerpen in dit interview dat wordt uitgezonden op NPO Radio 5. In het gesprek gaat het verder ook over de rol van de kleiner wordende kerk en zijn eigen weg van de Gereformeerde Gemeenten naar de Protestantse Kerk in Nederland..

Onderweg - uitzending van 13-10-2018

Frederik de Groot: 'Gods stem is niet zo moeilijk te verstaan'
 In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met acteur en zanger Frederik de Groot! Hij was jarenlang op zoek. Op zoek naar iets, iets dat hem zou laten zien dat het leven zin had. Hij bezocht goeroes, deed aan hypnose, maar dat bracht hem geen rust. Die rust vond hij wel na een bijzondere ervaring op een onverwachte plek, in een kapel op een begraafplaats. Over wat er daar gebeurde, over zijn leven voor en na dat moment, over zijn grote liefde Marja en natuurlijk zijn carrière als acteur en zijn deelname aan The Voice Senior praat Elsbeth uitgebreid met De Groot..

Onderweg - uitzending van 06-10-2018

Elbert Smelt: 'Ik ben nooit een normale Nederlander geworden'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met arts, zanger en presentator Elbert Smelt. Hij werd in Peru geboren als kind van een zendelingenechtpaar. Op zijn achtste kwam hij naar Nederland en voor Elbert werd aanpassen aan anderen een soort tweede natuur. Maar ondanks dat hij zich altijd aanpaste had hij lang het idee dat hij er niet helemaal bij hoorde. Totdat een muziekleraar hem een rol in een musical gaf. Vanaf toen werd het podium zijn thuis. Met de band Trinity veroverde hij Nederlandse kerken en podia en momenteel toert de band, na een Amerikaanse tour, door Europa. In het gesprek gaat het over zijn eenzaamheid op de middelbare school, het verliezen en hervinden van geloof en de zegeningen, maar ook de nadelen van het opgroeien als zendelingskind..

Onderweg - uitzending van 29-09-2018

Arie Koornneef: ’Ik voel dat ik de verantwoordelijkheid die ik draag heb gekregen'
 In Onderweg is Arie Koornneef te gast. Hij is sinds vorig jaar directeur van de ASN Bank, een bank waar hij zich thuis voelt als christen met idealen. Dat hij bankier is geworden is op zich al bijzonder want na een stage zei hij ooit: 'Ik ga nooit bij een bank werken.' Maar na een loopbaan bij Youth for Christ en Simavi ging hij toch aan de slag in de bankenwereld. Naast zijn dagelijks werk bij de bank is hij ook voorzitter van de kerkenraad in Amerongen en vindt hij die geloofsgemeenschap zeer belangrijk. Hoe combineert hij werk en geloof en nu hij op deze leeftijd al directeur is, wat zou hij dan nog willen bereiken? In Onderweg praat Elsbeth Gruteke een uur lang met Koornneef, over zijn jeugd, de bankenwereld, geloof en zijn ambities voor de toekomst..

Onderweg - uitzending van 22-09-2018

Arie Kok: 'Als je een roman schrijft met de handrem erop krijg je een gedrocht'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met schrijver en uitgever Arie Kok. Als jongen droomde hij al van een uitgeverij en na omzwervingen in de ict- en internetwereld begon hij te schrijven, hij werd hoofdredacteur van het blad Visie van de EO, en in 2016 was het zover. Hij begon uitgeverij 'Bint.' Ondertussen bracht hij ook nog een roman en een novelle uit. Dit jaar verscheen zijn nieuwste boek 'Zoete Zee'. In Onderweg een mooi gesprek over schrijven, lezen, muziek en meer!.

Onderweg - uitzending van 15-09-2018

Han Kooreneef: 'Ik geloof niet in toeval'

In Onderweg is Han Kooreneef te gast bij Elsbeth Gruteke, hij schreef hits voor onder meer Marco Borsato, Jeroen van der Boom en Liesbeth List. Bijvoorbeeld: 'Heb Het Leven Lief', 'De Speeltuin', 'Dromen Zijn Bedrog' en 'Één Wereld'.
Han groeide op als protestantse jongen in het katholieke Brabant, ging net als zijn vader rechten studeren, maar was eigenlijk veel liever bezig met muziek. Net voor hij geen werk meer had schreef hij, samen met Leo Driessen, de doorbraakhit van Marco Borsato en vanaf dat moment kon hij aan de slag met zijn grote liefde, teksten en muziek schrijven. Bijna elk jaar zit er wel een door hem geschreven nummer in The Passion en dat voor een man die vroeger dominee wilde worden. Wat wil hij met zijn muziek bereiken, waar komt zijn inspiratie vandaan en hoe werkt die inspiratie eigenlijk? Allemaal vragen die ter sprake komen tijdens deze uitzending waarin uiteraard ook veel muziek te horen is..

Onderweg - uitzending van 08-09-2018

Kathleen Ferrier: ‘Het geloof is een enorme kracht die mensen in beweging kan zetten’

Kathleen Ferrier is net terug in Nederland, nadat ze 5 jaar met haar man in Hongkong woonde. In Hongkong en de omringende Aziatische landen zag ze hoe het Christendom groeit en een enorme power geeft aan mensen die geloven. “Wat dat betreft is Europa een achtergebleven gebied aan het worden”, verzucht ze in gesprek met Elsbeth Gruteke. “In Nederland moet je uitleggen waarom je gelooft. Dat heet moderniteit. Maar kijk naar de rest van de wereld! Dan past ons bescheidenheid.”
Oud CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier is te gast in het radioprogramma Onderweg, waarin zij vertelt over de levenslessen die ze leerde in Suriname, Chili, Hongkong en Nederland. Over haar verdriet en de donkere dagen. En over de kracht die ze toch steeds krijgt om door te gaan..

Onderweg - uitzending van 01-09-2018

Rik Torfs: ‘Om je vijanden te kunnen beminnen moet je ook vijanden hebben.’

In Onderweg deze keer een gast van over de grens. Elsbeth Gruteke praat een uur lang met de bekende Vlaamse hoogleraar Rik Torfs. Hij is een man die zich niet graag in een groep laat indelen en die voor vrijheid is! Naast zijn universitaire werk is hij regelmatig te zien op de Belgische televisie waar hij onder meer een eigen programma had. Hij is columnist, was politicus en is de specialist op het gebied van kerkrecht in zijn vaderland. Hij ziet overeenkomsten in geloof, humor en drugs.. Maar dat laatste is illegaal, daarom houdt hij het bij de eerste twee. Ook in dit gesprek wordt er regelmatig gelachen, naast dat ook de serieuze persoonlijke zaken worden besproken..

Onderweg - uitzending van 25-08-2018

© Raul Neijhorst

Hennah Draaibaar: '…. zoals wij ook anderen vergeven. Daar wil ik naar leven.'
Hennah Draaibaar werd geboren in Suriname, groeide op in Rotterdam, en woont inmiddels al weer zo’n 20 jaar in haar geboorteland. Ze was correspondent voor de NOS, is hoofdredacteur van het Surinaamse jeugdjournaal, en zet zich in voor de sociaal-culturele ontwikkeling daar.
Hennah groeide op in een gezin met vier kinderen en haar alleenstaande moeder, die zich staande hield mede dankzij haar geloof en de gemeenschap van de kerk. Datzelfde geloof heeft Hennah vastgehouden tot vandaag de dag. En ze wil léven naar dat geloof. Maar soms is dat moeilijk. Want hoe vergeef je iemand die verantwoordelijk is voor de dood van je zwager?
Elsbeth Grüteke in gesprek met Hennah Draaibaar over recht, gerechtigheid, geloof en vergeving..

Onderweg - uitzending van 18-08-2018

‘God heeft mij zo gemaakt en heeft mij intens lief’
Hoe kunnen kerken in liefde omgaan met seksuele diversiteit binnen de gemeente? John Lapré schrijft daarover in het boek “De veilige kerk”. Uit eigen ervaring weet hij hoe onveilig de christelijke gemeente kan zijn voor homo’s en lesbiennes. Zij lopen aan tegen onbegrip, veroordeling en uitsluiting. In gesprek met Elsbeth Grüteke vertelt John Lapré over zijn eigen strijd; hoe zijn vertrouwen in mensen werd beschaamd, maar ook hoe God naar hem omkijkt en hem liefheeft..

Onderweg - uitzending van 11-08-2018

Een ontmoeting met inspirerende mensen over hun leven en hun passie. Het gesprek zal plaatsvinden in een ontspannen sfeer en de luisteraar meenemen in het (geloofs)leven van de uitgenodigde gast.
De presentatie is in handen van Elsbeth Gruteke..

Onderweg - uitzending van 04-08-2018

Esther Ouwehand: 'We hebben maar één aarde en moeten het doen met de draagkracht van deze planeet'
In Onderweg is Esther Ouwehand te gast. Een vrouw die zich met hart en ziel inzet voor het welzijn van dieren. Ze groeide op in een arbeidersgezin in Katwijk, ging aan de slag in de marketing, maar kwam terecht bij de beginnende Partij voor de Dieren. Inmiddels is ze al meer dan tien jaar Kamerlid namens deze partij. Achter Marianne Thieme is ze sinds het begin de nummer twee van de Partij die sinds de meest recente Tweede Kamerverkiezingen vijf Kamerleden telt. Betekent dit dat Nederlanders zich meer druk maken over natuur en milieu? Over deze vraag, over haar drijfveren, over vegetarisch en veganistisch eten, over de veranderingen in economie en landbouw die nodig zijn en nog over veel meer gaat het in dit gesprek dat Elsbeth Gruteke heeft met Esther Ouwehand..

Onderweg - uitzending van 28-07-2018

Anne van Laar: 'Ook al voelt het niet zo, je bent waardevol voor God'
In Onderweg is Anne van Laar te gast. Een man met een bewogen jeugd die desondanks, of juist dankzij verdrietige gebeurtenissen dienaar in het Koninkrijk van God werd. Via de Bijbelschool in Brussel werd hij leraar godsdienst waarna hij als 'zendeling' van de IZB in de Amsterdamse Jordaan terecht kwam. Daarna was hij bijna twintig jaar evangelist-directeur van 'De Herberg' in Oosterbeek, een pastoraal diaconaal centrum van de IZB waar mensen op adem kunnen komen. Dit jaar wordt hij zeventig en in Onderweg blikt Elsbeth Gruteke samen met hem terug op zijn werkzame leven waarin hij veel mocht betekenen voor mensen op zoek naar God..

Onderweg - uitzending van 21-07-2018

Eric Holterhues; ’Naar de kerk gaan is mijn yoga'

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Eric Holterhues. Als jongetje wilde hij priester worden, maar tijdens zijn studie besloot hij het toch anders te willen doen en hij kwam terecht in de bankenwereld. Maar dan wel bij een 'goede' bank, Triodos. Inmiddels is hij directeur van Oikocredit, een investeringsmaatschappij die door middel van microkredietverstrekking het leven van mensen in de Derde Wereld wil veranderen. Nog elke ochtend bezoekt Holterhues de kerk en zijn geloof is dan ook een drijfveer in zijn leven. Net als zijn geloof in het zoeken van verbinding in plaats van het zoeken naar verschillen..

Onderweg - uitzending van 14-07-2018

Koos van Noppen: 'Mensen aan de andere kant van de wereld zijn slachtoffer van ons gedrag'
In Onderweg is Koos van Noppen te gast. In een vlammend betoog vergeleek hij onlangs de manier waarop christenen met Gods aarde omgaan met een verwarde man die Rembrandts Nachtwacht met een mes toetakelde. Alleen is het gedrag van christenen nog erger schrijft hij: "Rembrandt was op het moment van de aanslag al ruim 300 jaar dood. Maar vandaag wordt onherstelbare schade toegebracht aan de schoonheid van de schepping, in aanwezigheid van de Kunstenaar. Alsof je een topstuk molesteert, terwijl de schilder naast je staat." 
Zelf eet Van Noppen geen vlees, heeft geen auto, vliegt niet en hij roept iedereen op ook na te denken over de keuzes van alledag.
Waar komt deze felheid vandaan, hoe kwam Koos in de journalistiek terecht en hoe komt het dat zorg voor de schepping een blinde vlek voor christenen is? Daarover en over nog veel meer gaat het in het gesprek dat Elsbeth Gruteke met hem heeft..

Onderweg - uitzending van 07-07-2018

Rick Timmermans: ’In rustige momenten schuif ik even mijn laddertje uit'

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze uitzending met Rick Timmermans. Hij verdiepte zich in zijn studententijd in monniken en kloostertraditie, schreef daar boeken over en is tegenwoordig werkzaam voor de jezuïeten. Taizé speelt een belangrijke rol in zijn geloofsontwikkeling en zijn keuze om zo met spiritualiteit mee bezig te zijn. Hij is hoofdredacteur van Ignis, webmagazine over Ignatiaanse spiritualiteit, communicatiemedewerker van de jezuïeten en ook freelance journalist. In het gesprek gaat het over God in het dagelijks leven en hoe Ignatiaanse spiritualiteit kan helpen in het dagelijks leven, over zijn ontwikkeling van de vrijgemaakte kerk naar de spiritualiteit en de nadelen van verhuizen tijdens de pubertijd..

Onderweg - uitzending van 30-06-2018

’Ik heb niet zoveel met politiek'

In Onderweg is advocaat Don Ceder te gast! Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes is hij één van de meest inspirerende en invloedrijke jongeren van Europa! Sinds maart van dit jaar is hij niet alleen advocaat, maar ook raadslid van de gemeenteraad van Amsterdam! En dat Ceder dat is geworden is bijzonder, want nooit eerder had zijn partij, de ChristenUnie een zetel in Amsterdam. Op de dag van zijn installatie werd hij ook nog eens door drie miljoen mensen bekeken op televisie omdat hij een rol had in de Passion in zijn eigen Amsterdam Zuid-Oost. In het gesprek gaat het over zijn passie, zijn ambities, zijn jeugd en zijn geloof..

Onderweg - uitzending van 23-06-2018

‘Ik stond aan de grond genageld toen ik dat Christusbeeld zag’ Het was op een mooie zomerse dag in de Spaanse stad Sevilla dat Michael Magielse een kerkje binnenliep. Zodra hij binnenkwam stond hij oog in oog met een Christusbeeld. Christus aan het kruis. Het was meer dan alleen een beeld. Het heeft grote invloed op hem gehad en op zijn keuze om zijn baan als journalist en radiomaker op te geven en de opleiding tot priester te gaan volgen. Nu woont hij in Huissen in een Dominicanenklooster. In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt hij over zijn bekering, zijn twijfels, zijn geloof, en de taak die op hem wacht als lid van de Orde van Predikers - de Dominicanen, waar hij tot priester zal worden gewijd..

Onderweg - uitzending van 16-06-2018

Ruth Zwart: ’Ik voelde me echt gedragen door You Raise Me Up'

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met een gast voor wie 2018 een wel heel bijzonder jaar is. Ze is 45 jaar in dienst bij de Evangelische Omroep, 40 jaar getrouwd en is dit jaar ook nog eens 65 jaar geworden. Ruth Zwart is sinds 1973 verbonden aan de Evangelische Omroep, werkte op allerlei afdelingen en maakte dus ook veel verschillende leidinggevenden en manieren van denken mee. Al op zesentwintigjarige leeftijd werd er bij haar voor het eerst borstkanker geconstateerd. Ondanks alles is ze haar positiviteit en vertrouwen in God nooit kwijtgeraakt. In de uitzending vertelt ook dochter Anne-Mar meer over hun relatie en hoe bijzonder Ruth als moeder is. In het gesprek gaat het over de geschiedenis van de EO, haar drijfveren en het geheim van haar huwelijk..

Onderweg - uitzending van 09-06-2018

Frans Willem Verbaas: 'Aan iedere woestijn komt een keer een eind'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met predikant en schrijver Frans Willem Verbaas. Als domineeszoon zette hij de lijn van de familie door. Net als opa en vader werd hij dominee, maar zijn liefde voor taal ging verder dan lezen en uit het Woord preken. Misschien wel dankzij moeilijke en pijnlijke levenservaringen maakte hij zijn ambitie als schrijver waar en zijn debuut Sneeuw in Afrika, waarin hij op een creatieve manier ook zijn eigen scheiding verwerkt verscheen in 2006. Dit jaar kwam alweer zijn vijfde boek uit; Mensen van Licht en Steen. En hoewel zijn boeken succesvol zijn vindt hij het schrijverschap niet alleen maar een feest: 'Een boek schrijven is niet leuk, het is altijd veel geploeter!' Over dat geploeter, over zijn lange weg naar het schrijverschap, over het geloof en dorre woestijnen in het leven gaat het in dit gesprek..

Onderweg - uitzending van 02-06-2018

Mirjam Kotadiny: 'Het is echt goed zoeken om Gods stem te leren verstaan'

In Onderweg is Mirjam Kotadiny te gast, samen met haar man Joshua runde ze tien jaar een eigen straatkerk in Amsterdam. Een kerk die zich richtte op de onderkant van de samenleving. Vorig jaar hield de kerk op met bestaan, maar inmiddels is het echtpaar bezig met het opzetten van een nieuwe kerk. Daarnaast studeert Mirjam psychologie en seksuologie, haar kennis wil ze inzetten om de liefde van God te laten zien. Haar weg met Joshua was geen makkelijke, zo zegt ze zelf: 'De eerste zes jaar waren heel moeilijk, maar met Gods hulp zijn we nu een fantastisch team geworden!' In het gesprek gaat het over geloven, een afwezige vader, een godservaring en de vraag waarom christenen zo'n moeite hebben om over seksualiteit te praten..

Onderweg - uitzending van 26-05-2018

‘Op mijn achtste jaar voelde ik voor het eerst de aanwezigheid van God.’
In Onderweg is Martien Timmer te gast. Hij is al meer dan vijfentwintig jaar directeur van More Message in the Media, ofwel 3xM. Naar aanleiding van zijn reizen over de hele wereld schreef hij een boek over geluk waarin hij wetenschap en Bijbel onderzoekt. In dit gesprek praat Elsbeth Gruteke met Timmer over zijn geloof, de leiding van God, zijn vier jaar bidden om een andere invulling van het leven en natuurlijk over de betekenis van geluk voor hem zelf..

Onderweg - uitzending van 19-05-2018

Johan Lock: 'Was ik nou zo'n idioot dat ik niet zelf kon nadenken over geloof en leven?'
 
Bijna twintig jaar geleden kwam aan een bloeiende Pinkstergemeente plotseling een einde. De leider van de gemeente bleek jarenlang zijn positie misbruikt te hebben, waar veel vrouwen het slachtoffer werden. Johan Lock kwam in die gemeente. Zijn oom was de leider.
Over de gebeurtenissen schreef hij nu – bijna twintig jaar later – een boek. Het is een roman, maar gebaseerd op zijn eigen leven.
Hij brak met de kerk. Maar is hij ook zijn geloof kwijt?
Elsbeth Grüteke in gesprek met Johan Lock, schrijver van het boek “De Erfenis van Adriaan”..

Onderweg - uitzending van 12-05-2018

© Sandra Haverman

Saskia van Meggelen: 'Door wat ik heb meegemaakt heb ik geloof en genade opnieuw leren spellen'. Sinds maart heeft de Protestantse Kerk in Nederland een nieuwe voorzitter: dominee Saskia van Meggelen. Maar wie is zij, hoe groeide ze op en waarom wilde ze dominee worden? In Onderweg is ze een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Het eerlijke en kwetsbare gesprek gaat over ruimte voor de ziel, de pijn en eenzaamheid van ongewenste kinderloosheid, de toekomst van de kerk en hoe omstandigheden uit je leven invloed hebben op je kijk op God en Zijn genade.

Playlist.

Onderweg - uitzending van 05-05-2018

Rik Torfs: Om je vijanden te kunnen beminnen moet je ook vijanden hebben
In Onderweg deze keer een gast van over de grens. Elsbeth Gruteke praat een uur lang met de bekende Vlaamse hoogleraar Rik Torfs. Hij is een man die zich niet graag in een groep laat indelen en die voor vrijheid is! Naast zijn universitaire werk is hij regelmatig te zien op de Belgische televisie waar hij onder meer een eigen programma had. Hij is columnist, was politicus en is de specialist op het gebied van kerkrecht in zijn vaderland. Hij ziet overeenkomsten in geloof, humor en drugs.. Maar dat laatste is illegaal, daarom houdt hij het bij de eerste twee. Ook in dit gesprek wordt er regelmatig gelachen, naast dat ook de serieuze persoonlijke zaken worden besproken..

Onderweg - uitzending van 28-04-2018

Jan Jaap van Peperstraten: ’Je moet tot aan je oksels in de pastorale blubber’

In Onderweg is pastoor Jan-Jaap van Peperstraten een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Zijn geloofsweg is een bijzondere, hij groeide op in Zeeuws-Vlaanderen, in een ongelovig gezin, maar liet zich tijdens zijn studie filosofie in Nijmegen in de Hervormde Kerk dopen. Een paar jaar later verliet hij die kerk, mede door het PKN-proces. Hij werd Rooms-Katholiek en ging weer een paar jaar later ook de priesteropleiding volgen. Nu is hij pastoor in Heemstede en op Twitter. In dit open gesprek van ruim meer dan 140 tekens gaat het over de kerk, bekering en de mooie en moeilijke kanten van geloof en het pastoorschap..

Onderweg - uitzending van 21-04-2018

©Eljee Bergwerff

Rogier Pelgrim: 'Er zit een goddelijke kant aan liedjes schrijven, het is soms net genade"
In Onderweg is singer-songwriter Rogier Pelgrim te gast. Als jongetje van een jaar of 10 stond hij al het liefst elke week op het podium, daar voelt hij zich thuis, maar 'het is misschien ook wel een schreeuw om aandacht.' Dankzij De Beste Singer-Songwriter van Nederland' en de winst van de Grote Prijs van Nederland kan hij leven van de muziek, en geeft hij zo'n honderd optredens per jaar. Van huiskamers tot Paradiso en daarnaast ook nog regelmatig als 'privépersoon' in de kerk. Elsbeth Gruteke gaat met hem in gesprek over zijn jeugd, zijn eerste bandje, de doorbraak, de muziekwereld, eigenzinnigheid, inspiratie voor muziek en zijn geloof.

Onderweg - uitzending van 14-04-2018

© Raúl Neijhorst
Hennah Draaibaar: “…. zoals wij ook anderen vergeven. Daar wil ik naar leven". Hennah Draaibaar werd geboren in Suriname, groeide op in Rotterdam, en woont inmiddels al weer zo’n 20 jaar in haar geboorteland. Ze was correspondent voor de NOS, is hoofdredacteur van het Surinaamse jeugdjournaal, en zet zich in voor de sociaal-culturele ontwikkeling daar.
Hennah groeide op in een gezin met vier kinderen en haar alleenstaande moeder, die zich staande hield mede dankzij haar geloof en de gemeenschap van de kerk. Datzelfde geloof heeft Hennah vastgehouden tot vandaag de dag. En ze wil léven naar dat geloof. Maar soms is dat moeilijk. Want hoe vergeef je iemand die verantwoordelijk is voor de dood van je zwager?
Elsbeth Gruteke in gesprek met Hennah Draaibaar over recht, gerechtigheid, geloof en vergeving..

Onderweg

- ‘Ik loop het liefst naast de paadjes’

Ook al is ze inmiddels 80 jaar, toch loopt Ricky Rieter nog honderden kilometers per jaar. Ze houdt van pelgrimages, van het onderweg zijn in binnen en buitenland, de schepping en van het zoeken van Gods aanwezigheid tijdens het lopen. Tot maart begeleidde ze Franciscaner stille retraites in Meegen, een kloostergemeenschap waar ze al tientallen jaren een band mee heeft. Als twintiger werd ze niet toegelaten tot het klooster, toch liet het klooster haar niet los. Ze werkte jaren in het onderwijs, maar vond haar bestemming in het begeleiden van de retraites. Elsbeth Gruteke praat een uur lang met haar over lopen, omgaan met rouw, stille retraites en haar wandelplannen..

Onderweg

- Bas Ramselaar: ‘Bach heeft mij geholpen door het leven heen te gaan met alle ups en downs’

Stille Zaterdag. Een bijzondere dag, dus een bijzondere uitzending. In Onderweg is Bas Ramselaar te gast. Jarenlang een graag gezien concertzanger, zijn basstem klonk in honderden concertzalen, maar het ging niet meer. Hij kreeg een burn out en maakte de keuze om niet meer te zingen. Inmiddels zingt hij weer af en toe, maar eigenlijk maar een paar keer per jaar. Tegenwoordig staat hij vooral voor koren en orkesten als dirigent. Aan de hand van muziek die hij bij deze Stille Zaterdagavond en bij zijn eigen leven vindt passen, loopt Elsbeth Gruteke een uur lang met hem door zijn leven. Het gaat over muziek, Bach, over ups en downs, over angsten en een nieuw begin. Van Air van Bach tot aan Ik Zal Er Zijn van Sela. Muziek met een verhaal, passend bij het verhaal van Bas Ramselaar..

Onderweg

- Robb Ludwik: ‘Ik hoef niet te verbergen waar ik zelf mee worstel’ Robb Ludwick woont en werkt samen met zijn vrouw Christa al bijna 20 jaar bij l'Abri in Eck en Wiel. Dat is een leefgemeenschap waar gasten welkom zijn om na te denken over het leven, rust te vinden of antwoord te zoeken op geloofsvragen. Robb en Christa begeleiden de gasten bij hun zoektocht, maar er zijn natuurlijk ook ups en downs in hun eigen leven. Hoe is het dan om in een commune te leven, met (bijna) altijd mensen om je heen? In gesprek met Elsbeth Grüteke vertelt Robb over zijn levensweg, zijn missie en zijn worstelingen..

Onderweg

- Mickey Huibregtsen: 'Ik wil de wereld veranderen vanuit een ingeboren eigenwijsheid'
 
Ondanks dat hij al ver in de zeventig is, blijft Mickey Huijbregtsen een 'wereldverbeteraar derde klas'. Hij weet van geen ophouden en vindt dat het in Nederland allemaal veel beter kan. De overheid is hopeloos ouderwets, net als het onderwijssysteem, politieke partijen en ga zo maar door. Hij wil in zeventien miljoen hoofden een knopje omzetten zodat wij Nederlanders zelf initiatief nemen en iets voor een ander willen doen. Daarom begon hij met maatschapwij.nu en schreef hij ook nog het boek Management Made Simple. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke een uur lang met deze gedreven man over zijn inspiratie, drijfveren en tomeloze energie..

Onderweg

- Inez van Oord: ‘Ik had alles gelezen, behalve de Bijbel’

Kun je de Bijbel lezen zonder kerk of geloof? Dat is de vraag die Inez van Oord aanzette om Rebible te schrijven. Een boek dat ze samen schreef met haar broer Jos, die dominee is. In Rebible gaat ze op zoek naar andere lagen van Bijbelverhalen. Naar wat de verhalen nog meer kunnen vertellen dan alleen dat wat in christelijke traditie al bekend is. Inez van Oord zette twee succesvolle tijdschriften op, Seasons en Happinez, en won de prijs voor beste spirituele boek van 2016 met: ‘Als het leven een cirkel is, waar sta je dan?’ Elsbeth Gruteke gaat met haar in gesprek over haar inspiratie, haar levensweg en over de verhalen van haar jeugd. Wat zeggen die haar, nu ze er een boek over geschreven heeft..

Onderweg

- Een ontmoeting met inspirerende mensen over hun leven en hun passie. Het gesprek zal plaatsvinden in een ontspannen sfeer en de luisteraar meenemen in het (geloofs)leven van de uitgenodigde gast.
De presentatie is in handen van Elsbeth Gruteke..

Onderweg

- Een ontmoeting met inspirerende mensen over hun leven en hun passie. Het gesprek zal plaatsvinden in een ontspannen sfeer en de luisteraar meenemen in het (geloofs)leven van de uitgenodigde gast.
De presentatie is in handen van Elsbeth Gruteke..

Onderweg

- Joost Röselaers: “Een dag voor mijn sollicitatie hoorde ik in de muziek van Mahler: Ik ben van God en behoor tot God”

In Onderweg deze zaterdagavond een uur lang een gesprek met Joost Röselaers, een man die zich altijd een buitenbeentje voelt. Hij is algemeen secretaris van de remonstranten en predikant in Vrijburg, Amsterdam en houdt van verbindingen leggen en van grenzen opzoeken. Hij groeide de eerste 17 jaar van zijn leven op in Genève en Dakar, zat op internationale scholen maar kreeg wel Nederlandse les. Toen hij op zijn 17e terug kwam naar Nederland moest hij wennen aan de Hollandse mentaliteit: Iedereen had een mening. Nu heeft hij die ook altijd wel en die laat hij dan ook horen via bijvoorbeeld dagbladen, of vanaf de kansel. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met hem over zijn afkomst, drijfveren, inspiraties en de rol van het geloof in zijn leven..

Onderweg

- Shirma Rouse: 'Alles wat ik doe mag niet ten koste gaan van een ander'
Shirma Rouse studeerde scheikunde, maar trekt inmiddels al jaren volle zalen als zangeres. Eerst als backing vocal van bijvoorbeeld Chaka Khan en Anouk, maar steeds meer als solo artiest. Ze is een graag geziene gast in bijvoorbeeld RTL Late Night en De Wereld Draait Door, deed mee aan The Voice of Holland en was Maria in The Passion! Momenteel toert ze door Nederland met een ode aan Aretha Franklin, één van haar grote voorbeelden. Ze komt van een eiland met nog geen 4000 inwoners, maar verhuisde op haar negentiende naar Nederland en ontdekte dat ze mensen kon raken met haar stem! Vanaf dat moment ging ze voor de muziek en met succes. Ze is één van Nederlands mooiste stemmen en heeft ook personality. In Onderweg praat Elsbeth met haar over haar inspiratie, humor, geloof en toekomst..

Onderweg

- Simone Kennedy: ‘Je mag boos worden op God maar wat weet ik nou eigenlijk?’

In Onderweg een gesprek met Simone Kennedy. Fractievoorzitter en lijsttrekker van de ChristenUnie in Amersfoort. Een lokale politicus met hart voor vluchtelingen en lid in de orde van Oranje-Nassau! Ze is vrijgemaakt vanaf de wieg en één van haar hobby's is: breien. Ze is medisch-bioloog maar verloor haar hart aan de politiek en aan een Amerikaan. Haar ambities reiken tot aan Den Haag, maar ze houdt van haar werk in Amersfoort. Want daar heeft ze direct invloed op het beleid. In het gesprek gaat het over haar vrijgemaakte opvoeding, pesten, de emigratie en remigratie naar en uit Amerika, werken in een tandenborstelfabriek en haar liefde voor de kwetsbaren in de samenleving..

Onderweg

- Jos van Veldhoven: ‘Bach daalt af onder de laag van de verhalen uit de Bijbel’

Als er iemand is die vrijwel álles weet over Johann Sebastian Bach, dan is het Jos van Veldhoven. Eigenlijk heeft zijn hele werkzame leven in het teken gestaan van Bach. Van de Matthäus Passion tot de Hohe Messe, cantates, koralen, álles van Bach heeft zijn interesse. Hij deed grondig onderzoek naar de achterliggende gedachten van Bach bij de stukken die hij schreef. De Bijbelverhalen en de Lutheraanse theologie.
Jos van Veldhoven is ruim 35 jaar artistiek leider en dirigent van de Bachvereniging geweest. Dit jaar neemt hij afscheid, na nog één keer een serie uitvoeringen te doen van de Matthäus Passion, met 'zijn' barokensemble. Elsbeth Grüteke in gesprek met Jos van Veldhoven over zijn passie voor Bach, en wat hij zélf heeft met die Bijbelverhalen die Bach zo schitterend heeft omgezet in muziek.
Foto ©Anna Schrijver.

Onderweg

- Wim Schippers: ‘Ik ontdekte dat ik als mens niet het centrale punt in de kosmos ben’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Wim Schippers. Hij schreef het boekje 'Boeren met ontzag' waarin hij pleit voor een radicale ommekeer in de manier waarop de mens met de aarde omgaat. We zouden meer in verbinding moeten staan met de aarde en niet meer praten over wat het land produceert, maar over wat ons gegeven wordt. Dat het ook echt anders kan liet hij zien op de Buytenhof in Rhoon. Een succesvolle zorgboerderij in de breedste zin van het woord..

Onderweg

- Theo Hettema: 'Mensen die klagen laten de mismoedigheid niet toe'

Theo Hettema klaagt nooit – zegt een goede vriendin van hem. Hij ziet altijd de positieve kanten, en ziet steeds mogelijkheden om door te gaan. Toch kent hij ook z’n worstelingen in het leven. Bijvoorbeeld rond de ziekte van zijn vrouw, of als hij zich geconfronteerd ziet met de problemen van mensen om hem heen in de ‘achterstandswijk’ waar hij woont in Den Haag. Klagen is dan niet zijn weg, maar hoe gaat hij daar dan wel mee om?  Elsbeth Gruteke gaat in gesprek met Theo Hettema - docent theologie aan de PThU, coach, en vrijwilliger in de wijkkerk in het Haagse Laakkwartier. Juist in die wijk ziet hij God aan het werk. In en buiten de kerk..

Onderweg

- ‘orthodoxie zou de vrijzinnigheid moeten koesteren’

Toeval of niet, hij woont in Frankrijk (Gunsbach) in dezelfde plaats als zijn grote voorbeeld Albert Schweitzer. Hij doceert aan Academische Instituten in Luxemburg en Nederland, en de komende twee jaar is hij visiting professor Vrijzinnige Theologie van het Doopsgezind Seminarium. Het Doopsgezind Seminarium, is het academische opleidingsinstituut van de doopsgezinde geloofsgemeenschap in Nederland. Maar eigenlijk is hij een alleskunner. Hij is namelijk theoloog, filosoof, film- en theaterwetenschapper, onderzoeker en docent. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Chris Doude van Troostwijk over vrijzinnige theologie, de idealen van Albert Schweitzer en zijn grote liefde voor de natuur..

Onderweg

- Theo van Teijlingen: ‘Met muziek raak je andere tonen’
 
Hij leerde gitaar spelen op zijn 14e, en begon direct met het schrijven van zijn eigen liedjes. Daar is hij altijd mee doorgegaan en inmiddels zit Theo van Teijlingen al meer dan veertig jaar in het troubadoursvak. Hij stond op honderden podia, van heel klein tot zeer groot en bereikte vele duizenden mensen met zijn prachtige liedjes. Met zijn gitaar op de rug, reist hij het hele land door om verhalen te vertellen en muziek te maken. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Theo van Teijlingen over de kracht van woord en klank. Maar ook over zijn burn -out en het alsmaar voortdurende leed in de wereld.  www.defigurant.nl.

Onderweg

- Martin Los: ‘Ik ga niet de dood tegemoet maar ieder die mij is voorgegaan’

Geen enkele ouder zou zijn kind naar het graf moeten brengen, maar toch is dat iets dat priester Martin Los vorig jaar moest doen. Zijn dochter stierf vorig jaar na een slopende ziekte. En priester Martin Los schreef hier een boek over. Het boek 'Rouw op mijn dak' staat vol mooie herinneringen zijn levenslustige dochter. Zo werd het boek niet alleen een liefdevol eerbetoon aan Rosa, maar biedt het ook gedachten over troost brengen en getroost worden. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met priester Martin Los over het ergste dat een ouder kan overkomen; het verliezen van je kind..