Onderweg
In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie.

Podcasts afleveringen

Onderweg - uitzending van 22-06-2019

© Nina Tulp
Willemijn Dicke: ‘De grondtoon in mijn leven is veranderd’

Willemijn Dicke is deze uitzending te gast bij Elsbeth Gruteke in Onderweg. Ze maakte de afgelopen tien jaar een bijzondere reis, van militant atheïst naar gelovige en schreef daar een boek over, De Sjamaan en ik. In Onderweg vertelt ze hoe ze als christelijk opgevoed meisje het geloof de rug toekeerde en dat voor domme mensen vond, maar nadat haar baan, gezin en leven haar niet gelukkig maakten op een spirituele zoektocht ging.. Via yoga, een poldersjamaan en andere wegen komt ze uiteindelijk uit bij de christelijke mystiek. Waar eerst onverklaarbare zaken niet konden bestaan is er nu ruimte voor datgene dat niet wetenschappelijk te bewijzen is. Een gesprek over zoeken, vinden en eenheidservaringen..

Onderweg - uitzending van 15-06-2019

Arno Brok: ‘Ik ben in Friesland gelukkig geworden als mens’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met de Commissaris van de Koning van Friesland, Arno Brok. Hij bekleedt deze functie nu ruim twee jaar. Friesland is de provincie waar hij zijn hart aan verloor toen hij er ging studeren. Voordat hij commissaris werd was hij onder meer zeven jaar burgemeester van Sneek en ook zeven jaar van Dordrecht. Brok is rooms-katholiek en ontmoette dit jaar de paus waarbij hij hem vroeg te bidden voor de Friezen. Daarnaast draagt hij ook de prachtige titel 'Ridder in de orde van het Heilig Graf van Jeruzalem.' In het openhartige gesprek gaat het onder meer over dat hij gepest werd op de basisschool, als katholiek in een omgeving van protestanten. 'Op de lagere school kregen alle kinderen een poster van de Here Jezus Christus, behalve de katholieke kindjes.' Verder gaat het over zijn liefde voor Friesland, zijn geloof en ook de worsteling die hij in zijn puberteit doormaakte rond zijn geaardheid. "Die zoektocht was pittig, maar niet alles hoeft leuk te zijn in het leven.'.

Onderweg - uitzending van 08-06-2019

'De toekomst van de kerk is het bescheiden meezoeken met de zinzoekers in de samenleving'

Joris Vercammen is de Oudkatholieke aartsbisschop van Utrecht. Hij groeide op in een Rooms-Katholiek gezin in België en werd daar ook priester. Omdat hij wilde trouwen met zijn grote liefde verliet hij kerk en vaderland en stapte hij in 1988 over naar de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Sinds 2000 is hij de aartsbisschop van Utrecht. Zijn vader was burgemeester, maar zelf wilde hij al van jongs af aan priester worden. Elsbeth Gruteke praat met hem over deze vroege roeping, zijn kerkgenootschap en de toekomst van de kerk. "Geloof wordt doorgegeven door levende mensen, onze levens, niet wat we zeggen, maar wat we doen getuigt van het evangelie, dat de Geest werkzaam is en de mens tot een groter geheel behoort.".

Onderweg - uitzending van 01-06-2019

Pieter Verhoeve: ’Als ik ergens een hekel aan heb is het aan verdeeldheid’.

In Onderweg praat Elsbeth met de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve. Een tijdlang was hij de jongste burgemeester van Nederland, maar het was geen vanzelfsprekendheid dat hij burgemeester werd. Hij was onder meer docent en advocaat, maar de politieke interesse die er al vanaf jongs af aan was liet hem nooit los. Nadat hij kort gemeenteraadslid in Dordrecht was werd hij burgemeester van de oudste stad van het Groene Hart, Oudewater. Voor hem als burgemeester is belangrijk dat de geschiedenis verbonden wordt met het heden en de toekomst. "De geschiedenis kun je niet claimen, die is niet verzuild, niet katholiek, liberaal of protestants, die is van ons allemaal en die bindt ons samen. Je ziet dat er veel verdeeldheid is in de samenleving, maar collectieve rituelen kunnen helpen met verbinden en verdiepen." 2018 was een pittig jaar voor Verhoeve, hij moest een maand lang al zijn werkzaamheden neerleggen om te resetten. "Ik heb daarna dertig procent van mijn werkzaamheden afgestoten, alles wat ik deed was leuk en relevant, maar het was niet meer goed in balans. Nu voel ik dat wel weer." Rondom de Nashville-verklaring bekende hij kleur en sprak hij zich uit tegen de verklaring, de taal en de inhoud hiervan zijn volgens hem namelijk onnodig polariserend. "In je dagelijks werk wil je er als burgemeester voor alle inwoners zijn. Ik wil loyaal zijn aan alle inwoners, maar ook aan de partij waar ik vandaan kom.".

Onderweg - uitzending van 25-05-2019

© Mechteld Jansen.

Onderweg - uitzending van 18-05-2019

Jan Renkema: 'Door angst voor stilte wordt taal vaak gebruikt als stoplap'

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met 'de taalpaus van Nederland', Jan Renkema. Hij schreef de Schrijfwijzer, was hoogleraar tekstkwaliteit, eindredacteur van Onze Taal, en nog veel meer! Hij is iemand die leeft voor taal en voor wie de taal leeft. In dit gesprek gaat het natuurlijk uitgebreid over zijn liefde voor het Nederlands, maar ook over zijn geloof. Zo was Renkema onder meer voorzitter van een oecumenische woongemeenschap, supervisor van de Nieuwe Bijbelvertaling en vertaalde hij het Hooglied. Waar komen taal en geloof bij elkaar in zijn leven? In de uitzending vertelt Renkema ook over zijn ergernissen over de nultaal. Taal waarmee niets gezegd wordt, terwijl er wel gepraat wordt. Zoals bij nieuwsuitzendingen waarbij er niets te melden is, maar er toch uitgezonden wordt, "dan zet ik de televisie uit, dat irriteert me mateloos, daar is mijn leven te kort voor." De nietszeggendheid rukt op, maar er is niet echt iets aan te doen, denkt de emeritus hoogleraar, maar hij stelt wel een taalloze zondag voor om de taal op te waarderen. "Zodat je weer verwonderd bent over wat woorden betekenen, nu wordt taal heel vaak gebruikt als stoplap, er is angst voor stilte en traagheid.".

Onderweg - uitzending van 11-05-2019

‘Ik geloof niet in reïncarnatie maar als het bestaat was ik een koe geweest in Yorkshire Dales’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze uitzending met SGP-persvoorlichter Menno de Bruyne, hij is al sinds 1984 werkzaam op het Binnenhof en is sinds een paar jaar ook actief als Kamer-historicus. Hij zag de communicatiewereld om zich heen veranderen, van via faxen en brieven contact hebben met kranten, naar vierentwintig uur per dag bereikbaar moeten zijn via Twitter, mail en de smartphone. Wat deed dit met de SGP en ook met hemzelf? Verder gaat het over zijn opgroeien in Zeeland, de liefde voor klassieke muziek, politieke geschiedenis en Engeland. De Bruyne 'kwam in 2004 als anglofiel uit de kast' nadat hij zelfs moest huilen bij het voor het eerst zien van de schoonheid van de natuur in Yorkshire, de reis naar dit deel van Engeland voelde voor hem als een thuiskomst. Afgelopen jaren kende hij verschillende moeilijke gebeurtenissen in zijn leven waardoor het verlangen naar het leven na de dood soms groot kan zijn. In een openhartig en soms emotioneel gesprek vertelt hij hier meer over..

Onderweg - uitzending van 04-05-2019

Teun Jordaan: ’Het is een groot goed van God, dat we hier in een vrij land mogen leven'

Teun Jordaan woont met zijn vrouw Gerda in Rhenen. Op de flanken van de Grebbeberg, waar hij ook tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde, toen daar in de meidagen van 1940 zwaar gevochten werd. Teun kan er als geen ander over vertellen, en dat doet hij dan ook met verve. Want "vrijheid moeten we doorgeven". Hij doet dat door rondleidingen te geven op de Grebbeberg, het liefst met schoolkinderen.

Teun Jordaan heeft een Post Traumatisch Stress Syndroom overgehouden aan alles wat hij meemaakte in de oorlog. Hij is inmiddels 86 jaar. In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt hij over zijn jeugd, de angst van de oorlog, het geloof in God, dat er was, maar waarover nauwelijks werd gesproken, en dat toch het houvast werd in zijn leven.
Een speciale 4 mei-uitzending vanaf de Grebbeberg met Teun Jordaan..

Onderweg - uitzending van 27-04-2019

Stefan Paas: ’Van meningen ben ik niet onder de indruk.'

In Onderweg is deze uitzending hoogleraar, columnist en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas te gast bij Elsbeth Gruteke. Die titel kreeg hij vorig jaar oktober, en noemt hij een gemengde zegening. Toch neemt hij de taak die hierbij hoort, de theologie vertegenwoordigen, erg serieus. Zo is hij zeer actief op Twitter waar hij aanhaakt bij actuele onderwerpen zoals de opkomst van het Forum voor Democratie en het klimaat. Hij wondt zich erg op over het feit dat christenen op de partij van Thierry Baudet stemden en maakt zich hier ook zorgen over, maar daar bleef het niet bij, want hij vroeg deze mensen hem ook uit te leggen waarom ze deze keuze maakten, om dit fenomeen zo meer te kunnen begrijpen. Verder is Stefan Paas ook vaste gast bij een nieuwe religiepodcast van NPO Radio 1, De Ongelooflijke Podcast en schrijft veel artikelen en columns. In het gesprek gaat het over zijn opgroeien, over zijn tijd als leraar, als pionier in Amsterdam en over zijn plannen als Theoloog des Vaderlands..

Onderweg - uitzending van 20-04-2019

Bas Ramselaar: ‘Bach heeft mij geholpen door het leven heen te gaan met alle ups en downs’
Stille Zaterdag. Een bijzondere dag, dus een bijzondere uitzending. In Onderweg is Bas Ramselaar te gast. Jarenlang een graag gezien concertzanger, zijn basstem klonk in honderden concertzalen, maar het ging niet meer. Hij kreeg een burn out en maakte de keuze om niet meer te zingen. Inmiddels zingt hij weer af en toe, maar eigenlijk maar een paar keer per jaar. Tegenwoordig staat hij vooral voor koren en orkesten als dirigent. Aan de hand van muziek die hij bij deze Stille Zaterdagavond en bij zijn eigen leven vindt passen, loopt Elsbeth Gruteke een uur lang met hem door zijn leven. Het gaat over muziek, Bach, over ups en downs, over angsten en een nieuw begin. Van Air van Bach tot aan Ik Zal Er Zijn van Sela. Muziek met een verhaal, passend bij het verhaal van Bas Ramselaar..

Onderweg - uitzending van 13-04-2019

© Nagtegaal Foto. Sijbrand Alblas:

'Ik heb een tijd niets van God begrepen, maar werd wel door Hem gegrepen’

In Onderweg heeft Elsbeth Gruteke deze keer een inspirerend gesprek met de pionier-predikant van Ameland Sybrand Alblas. Als zoon van een dominee wist hij zeker dat hij niet in de voetsporen van zijn vader zou treden. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon en uiteindelijk koos hij alsnog voor een studie theologie en het predikantschap. Sybrand kreeg tijdens zijn studie theologie in Utrecht kanker en in het gesprek vertelt hij over deze periode. 'De gedachte dat mijn leven in Gods hand is en daarin geborgen is gaf me enorm veel kracht, en hierdoor ben ik ook opnieuw gaan nadenken over mijn theologie en over God, als ik het op mijn duim zou moeten schrijven zou dat zijn: God is erbij!' In het interview gaat het verder over de bijzondere kanten van het Waddeneiland, de bijzondere welput bij de pioniersplek en de toekomst van de kerk..

Onderweg - uitzending van 06-04-2019

Diet Groothuis 'Ik vind het leven best een ingewikkeld gebeuren'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Diet Groothuis, dichter, columniste, schrijver van kinderboeken en nog veel meer! Zo schreef ze vele schoonmaakcolumns voor dagblad Trouw en daarna ook meerdere boeken over dit onderwerp, maar ze geeft ook poëzieworkshops op basisscholen. Haar nieuwste boek, dat volgende week verschijnt, is een prentenboek voor kinderen. 'Het Ei', zelf omschrijft ze het als een scheppingsverhaal, over de oorsprong van de aarde. Ooit wilde ze dierenarts worden, maar uiteindelijk werd ze dus poetsgoeroe en dichter en schrijver. Dankzij een bijzondere ervaring tijdens een retraite in Limburg zocht ze haar roots weer op en kwam ze weer in de kerk terecht. In het gesprek gaat het over haar zoektocht in het leven, de complexiteit van het leven, haar band met de natuur en over het knuffelen van bomen..

Onderweg - uitzending van 30-03-2019

Ruben Timman: ’Ik verloor een stuk van mijn waardigheid al in de buik van mijn moeder'

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met fotograaf Ruben Timman. Naast dat hij fotograaf is heeft hij sinds kort ook een eigen museum! En daar zit een een bijzonder verhaal achter, want al jaren geleden kreeg hij een droom waarin dit museum van de menselijkheid te zien was. Met zijn foto's en de tentoonstelling wil Timman mensen laten zien dat ze waardig zijn en schoonheid hebben. Een les die hij zelf ook moest leren tijdens zijn leven. Toen zijn moeder zwanger was van Ruben overleed zijn broertje dat een jaar ouder was. Daarmee kwam al een stukje gebrokenheid zijn leven in. Ook werd hij gepest op school. Terwijl hij de mensheid de kroon op de schepping noemt en ook op deze manier voor zijn camera vastlegt heeft hij geen positief zelfbeeld. Jaren later brak hem dit op en kwam hij in een donkere periode terecht. Nu kan hij met een rechte rug ook over zichzelf zeggen dat hij waardig is en schoonheid heeft. Dankzij onder meer zijn eigen foto's die als een spiegel werken.
Het Museum of Humanity werd op 23 maart geopend in Zaandam en is nu voor iedereen te bezoeken..

Onderweg - uitzending van 23-03-2019

Pater Jan Heuft: ‘Als gelovigen kunnen we niet accepteren dat mensen in de woestijn worden achtergelaten’
Pater Jan Heuft was 30 jaar jong toen hij naar Algerije vertrok. En 50 jaar later woont hij er nog.  Hij is bijna 80, maar nog steeds actief met het bieden van hulp aan mensen die dat nodig hebben. De laatste jaren zijn dat vooral vluchtelingen, migranten, mensen die dagenlang door de woestijn trekken, op zoek gaan naar werk in Algerije. Of mensen die geprobeerd hebben de oversteek naar Europa te maken, maar kapseisden met hun boot. Mensen die ziek zijn en hulp nodig hebben. Pater Heuft kent hun schrijnende verhalen. Hij werkt als Katholieke pater zij-aan-zij met protestanten en moslims om mensen hulp te bieden. In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt hij wat hem motiveert. Waarom hij, zelfs toen zijn medebroeders door extremisten werden vermoord, in Algerije is gebleven en daar met vreugde kan blijven werken..

Onderweg - uitzending van 16-03-2019

© Ruud Pos. Tosca Niterink  ‘De plant die bij je deur groeit past bij jou’.Tosca Niterink is actrice, columnist en schrijfster. NRC-lezers zullen haar kennen van de columns en reisverhalen die ze sinds 2011 schrijft voor de achterpagina van NRC. Oudere luisteraars kennen haar misschien nog als Thea, van het duo Theo en Thea, dat in de jaren tachtig humoristische TV-programma's maakte. Sinds een paar jaar maakt Tosca met haar partner Anita wandelreizen. Ze begon met de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, maar wandelde ook in Turkije, Brazilie, India, Zuid Korea, en is net terug van een wandelreis door de woestijn van Marokko. Door het wandelen kan ze haar hoofd leegmaken. "Je krijgt inzichten, en dat komt ook door de natuur" aldus Tosca. 

In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt Tosca over die inzichten. Over de dementie en het overlijden van haar moeder, en de bijzondere ervaringen daaromheen, die haar uiteindelijk helpen bij het overwinnen van haar angst voor de dood..

Onderweg - uitzending van 09-03-2019

'Ik ben niet bang om dood te gaan'. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Elly Zuiderveld. Voor haar en haar man Rikkert is 2019 een bijzonder jaar. Ze vieren dat ze al vijftig jaar optreden met een jubileumtour; 50 jaar, Mooi Geweest! Maar of het ook mooi geweest is weet ze nog niet, dat zien ze pas na de tour. Met het liedje De Kauwgomballenboom scoorde zij haar eerste hit. Hoe dit liedje ontstond, en hoe het leven van Elly en Rikkert er in die tijd uitzag, vertelt Elly in Onderweg. Dit jaar wordt ze 73, maar ze is nog erg actief. Angst voor de dood is er niet, zoals ze zelf zegt: Ik ben al een keer dood geweest. Over deze ervaring, over hoe zij en Rikkert tot geloof kwamen en over nog veel meer gaat het in dit boeiende gesprek..

Onderweg - uitzending van 02-03-2019

Remmelt Mastebroek: ‘Ik ben gelukkig met een ziek lichaam en een gezonde geest’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Remmelt Mastebroek, zoals hij zelf zegt eerst man en vader, daarna heel lang niets, en dan schrijver en wandelcoach. Hij leeft na een hartinfarct 'in reservetijd'. Dat hartinfarct werd veroorzaakt door een bloedziekte die er ook voor zorgt dat hij grotendeels doof is en dat zijn hart nog maar voor dertig procent functioneert. Daardoor werd hij stilgezet en gericht op zijn rol thuis. Ook is hij gaan schrijven en spreken. Ondanks dat zijn gezondheid dus te wensen overlaat is hij gelukkiger dan ervoor: 'Liever een gezonde geest in een ziek lichaam, dan een zieke geest in een gezond lichaam.' In het gesprek gaat het over zijn boeken, het luisteren als dove en over zijn liefde voor zijn vrouw Petra; 'Ik zeg tegen haar, ik houd vandaag meer van je dan gisteren, maar niet zoveel als morgen.'.

Onderweg - uitzending van 23-02-2019

Jan Prij: 'Mijn handicap maakt mij tot wie ik ben'.
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze week met Jan Prij. Hij is filosoof, econoom en werkzaam voor het Wetenschappelijk Bureau voor het CDA. Hij schreef het boek God en Geld, over een combinatie die door de bank genomen niet als logisch wordt ervaren. Veel christenen zeggen: Het gaat om schatten in de hemel en niet op aarde. Maar hoe kan het dan wel samen gaan? Daarover gaat het boek dat Prij schreef. Hij werd 10 weken te vroeg geboren en is daardoor licht spastisch. Maar dat is geen belemmering voor zijn leven, hij ziet er zelfs voordeel in; dankzij zijn driewieler kan hij makkelijk een kratje bier vervoeren! In het gesprek gaat het verder over zijn leven, werken voor een wetenschappelijk bureau voor een politieke partij, christendemocratie en waarom Jan lekenpreker is, maar geen theologie wilde studeren..

Onderweg - uitzending van 16-02-2019

Stevo Akkerman: ‘Ik mocht als kind niet onbevangen zijn’
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze zaterdagavond met columnist, journalist en schrijver Stevo Akkerman. Hij schrijft drie keer in de week een column in het dagblad Trouw en schreef ook meerdere boeken. Hiervan is het meermaals bekroonde 'Donderdagmiddagdochter' het meest bekend. In dit boek schrijft hij over het verlies van een dochter en over hoe dat effect had op leven, geloof en huwelijk. Stevo groeide op in een voor hem 'beklemmende omgeving', de vrijgemaakt gereformeerde zuil. In het gesprek gaat het over waar hij nu staat qua geloof, zijn jeugd en journalistieke loopbaan, over hoe zijn columns tot stand komen en of er nog meer boeken aankomen de komende jaren..

Onderweg - uitzending van 09-02-2019

‘Lijden kan je bitter maken maar ook beter’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze zaterdagavond met Tonneke Bijker. Zij geeft al tientallen jaren Bijbelstudies, lezingen en is ook voor de oudere EO-kijkers geen onbekende als presentatrice van VrouwZijn, een tv-programma dat ze samen met Henk Binnendijk presenteerde. Samen met Dirk-Jan, haar echtgenoot maakte ze het indringende televisieprogramma 'Niets Meer Te Verliezen,' tijdens het maken van dit programma overleed Dirk-Jan en Tonneke maakte de serie alleen af. Ook al is ze bijna zeventig, ze is nog een veelgevraagd spreekster voor bijvoorbeeld vrouwenverenigingen. Ondanks dat ze vele honderden spreekbeurten heeft gehouden, blijft ze er elke keer toch ook weer tegenop zien. “Maar als ik voor een groep sta, komt de Geest van God en is het net alsof ik nooit zenuwachtig ben geweest.” In het gesprek gaat het over haar vroegere angst voor God, in het buitenland vertellen over de liefde van Hem voor ieder mens, het verdriet rond het overlijden van Dirk-Jan en over bitterheid..

Onderweg - uitzending van 02-02-2019

Annemieke Koelewijn: ‘Ik had een kinderlijk geloof’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met de Spakenburgse gospelzangeres Annemieke Koelwijn. Ze bracht verschillende cd's uit, werkte samen met onder meer Gerald Troost en Ralph van Manen en treedt regelmatig op. Haar levensverhaal is er één met donkere dalen en ondanks dat een rotsvast geloof! Ze had geen makkelijke jeugd, verloor haar eerste man, raakte burn-out, vond opnieuw de liefde, maar ook dit pad verliep niet zonder hobbels. Over haar levensverhaal, over muziek, over Spakenburg, over de liefde en over nog veel meer gaan we het tijdens het komende uur hebben!.

Onderweg - uitzending van 26-01-2019

Hanneke Schaap: 'Bij elk mens is er wel een kluwen die ontrafeld kan worden'
© Jaco Hoeve fotografie
Is er een relatie tussen geloven en psychische klachten? Hoe werkt de gebrokenheid van het bestaan door in de geloofsbeleving en de geloofsworsteling van mensen? En heeft iemands godsbeeld invloed op zijn psyche? Diepe vragen, waar Hanneke Schaap-Jonker zich mee bezig houdt als bijzonder hoogleraar Klinische Godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze groeide op in een domineesgezin. En ook haar opa was predikant. Welke invloed heeft dat op haar gehad? Welk Godsbeeld heeft zijzelf, en wat brengt haar dat in het leven? 
Elsbeth Gruteke in gesprek met Hanneke Schaap, over het belang van psychische zorg..

Onderweg - uitzending van 19-01-2019

© Raul Neijhorst. Roué Verveer: ‘Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik wil worden’
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze week met Roué Verveer, deze cabaretier en stand up comedian heeft het laten lachen van mensen tot missie verheven. Dit is waarom hij op aarde is. Zijn standaard hashtag bij berichten is dan ook #leefenlach. Naast zijn vele shows, schreef hij ook de bestseller Waarom? Daarom! Een boek over opvoeden op z'n Surinaams. Maar hoe zag zijn eigen opvoeding eruit, hoe houd hij het altijd lachen vol, welke rol speelt God in zijn leven en wat zijn zijn plannen voor 2019?.

Onderweg - uitzending van 12-01-2019

Waarom zou de liefde die ik voel niet van de Here zijn?'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke in deze week van de Nashville-verklaring met Teus Dorrepaal, lid van de Provinciale Staten voor het CDA. Hij schreef de grotendeels autobiografische roman 'Praat er maar niet over', met als ondertitel: Een leven van verwerping en aanvaarding. Teus groeit op in bevindelijke kringen en komt er al op jonge leeftijd achter dat hij niet zo is als de andere jongens. Hij droomt over de bakkersknecht, vertelt de droom aan zijn moeder, maar die zegt dat hij er maar beter niet over kan praten om de Here geen verdriet te doen. Vanaf dat moment leeft hij met een geheim. Dat heeft hij nu opgeschreven in 'Praat er maar niet over.' Naast dat het boek besproken wordt gaat het natuurlijk ook over de actualiteit, want die raakt hem als geen ander. Dorrepaal is boos en verdrietig om de Nashville-verklaring, want richting de kerk waar hij bij wil horen moet hij zichzelf verdedigen en tegen de buitenwereld moet hij de kerk verdedigen. Ook de uitspraken van Kees van der Staaij van de SGP doen hem pijn, terwijl hij ook begrip heeft voor wat er gezegd wordt. Die worsteling tekent ook zijn boek, waarin hij geen afstand kan en wil nemen van zijn geloof en een weg vindt om te zijn zoals hij door God geschapen is..

Onderweg - uitzending van 05-01-2019

© Marcel Raafs

Rob Visser
'Het is een heidens werk om christenen te bekeren' 
Dominee Rob Visser is de eerste Onderweg-gast van 2019. Voor hem was 2018 een bijzonder jaar, hij ging met domineespensioen en werd geridderd voor zijn werk op Amsterdam IJburg! Zelf noemt hij dat lintjesmoment het meest ongemakkelijke uur van zijn leven. In 2019 is het tien jaar geleden dat hij landelijk in het nieuws kwam door de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Elsbeth Gruteke blikt in dit gesprek terug op die tijd, op de tijd in Amsterdam, maar ook vooruit, op de toekomst van de kerk..

Onderweg - uitzending van 29-12-2018

Freek de Jonge: ‘Ik ben niet bang voor de dood, niet iemand die dat ziet als een lelijke onderbreking’

In de laatste uitzending van Onderweg van 2018 praat Elsbeth Gruteke met cabaretier Freek de Jonge, die dit jaar zijn vijftigjarig jubileum als professioneel theatermaker viert en komend jaar 75 jaar wordt. Op 8 november 1968 deed hij samen met Bram Vermeulen als duo Neerlands Hoop mee aan het Camaretten-festival in Delft. De rest kunnen we inmiddels geschiedenis noemen. Tientallen voorstellingen, televisieprogramma's, boeken, liedjes en films volgen. Ook dit jaar zat hij niet stil, zo 'woonde' hij samen met echtgenote Hella anderhalve maand lang van 10 uur 's morgens tot 5 uur 's middags in het Groninger Museum waarbij ze samen live optraden, gesprekken hadden met tal van mensen, interviews hielden met BN'ers en er ook voorstellingen waren van anderen. Inmiddels toert hij met een nieuwe solovoorstelling door Nederland; De Suppoost. Met Freek blikt Elsbeth terug op dit jaar, praat ze over de secularisatie van Nederland en zijn eigen rol hierin, over zijn (on)geloof en over de dood..

Onderweg - uitzending van 22-12-2018

'Als ik moet stoppen moet God het toch echt duidelijker zeggen'

Zangeres Kinga Bán vertelt over haar vertrek bij Sela, over haar ziekte en over afscheid nemen. Wel blijft ze solo-optredens geven.

'Wat fluistert vandaag'
Het tempo van Sela werd te hoog voor de zieke Kinga, waardoor haar vertrek onvermijdelijk was. “Het is niet dat ik niet meer kan zingen. Maar voor mij kon Sela niet meer.”
Kinga vroeg zich af wat ze verder kon doen, want ze zong nog steeds graag. Met een aantal anderen besloot ze daarom nieuwe liedjes te schrijven, die kort daarna op cd worden uitgebracht. “Als ik nu muzikanten spreek die daaraan hebben meegewerkt, vragen ze zich soms nog af hoe we dat eigenlijk zo snel hebben gedaan. Meestal doe je een of twee jaar over een album. Nu maakten we de cd Wat fluistert vandaag in een maand of twee. Het ging echt heel rap.”

Er volgt een serie solo-optredens, maar als de laatste twee Vandaag-concerten in zicht zijn, wordt Kinga plotseling opgenomen in het ziekenhuis. Ze krijgt een nekbrace om haar hoofd, nekwervels en hersenstam te beschermen. “Ik voelde me helemaal niet doodziek, maar volgens de artsen was het echt heel ernstig. Er was acuut gevaar, en ik moest de laatste concerten afzeggen. Mijn dochter had die week een voorspeelavond van muziekles en ook daar kon ik niet naartoe. Dat vond ik heel erg. In plaats daarvan moest ik een heftige operatie ondergaan.”

Aan stoppen denkt Kinga nog niet. “Mensen zeggen weleens: 'Moet je niet stoppen, moet je niet lekker thuis zijn met je kinderen?' Maar ik ben de hele week bij mijn kinderen. Als ik zing, is dat één zaterdag. Mensen begrijpen niet helemaal hoe het in elkaar zit en wat dat ook juist voor ons thuis betekent als ik zing. Dat is juist iets heel positiefs. Het is voor de kinderen ook goed als zij zien dat ik iets doe en niet alsmaar hoef te liggen. Als ik moet stoppen, moet God dat veel duidelijker zeggen. Dan moet ik het echt heel duidelijk van Hem horen.”.

Onderweg - uitzending van 15-12-2018

Remmelt Meijer: ‘Ga die woestijn maar gewoon door en wacht op de Heer’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Remmelt Meijer. Aan de ene kant wordt hij knettergek van de kerk, maar aan de andere kant zet hij zich met hart en ziel in voor de kerk van morgen. Hij houdt zich bezig met de vraag: Hoe bereiken we grensgangers, mensen die wel willen geloven, maar die zich niet persé aan willen sluiten bij een kerk. Over geloven en de kerk zei hij: Als ik geen dominee word, dan stop ik ermee! Hij werd ook dominee, maar moest op een gegeven moment stoppen, hij werd namelijk uit zijn ambt gezet. Maar het werken met kerken liet hem niet los en, na een poosje eerst in de seculiere wereld gecoacht te hebben, werd er vanuit kerkelijke kringen toch weer aan hem getrokken. Nu coacht hij in allerlei gemeenten in Nederland en pioniert hij in Amsterdam! In het gesprek gaat het over zijn levensweg, zijn loopbaan, over de kerk en de toekomst van geloven!.

Onderweg - uitzending van 08-12-2018

© Iris Dorine. Rinke Verkerk:

‘Jij bent er voor je kind en niet andersom’
In Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke met Rinke Verkerk, journalist, schrijfster en sinds mei moeder van Judah. Ze schreef over de geboorte van Judah een column die veel reacties opriep. 2018 is een bijzonder jaar voor haar, want naast de komst van Judah, verscheen er ook een boek van de hand van Verkerk. Samen met Margo den Ouden schreef ze 'De Ware Worden.' Ze groeide op in een reformatorisch milieu, voltooide een master Midden-Oosten studies en kwam op een bijzondere manier in de journalistiek terecht. Door een godservaring op Opwekking toen ze dertien was, was ze twee maanden 'verliefd op God', nu jaren later is de verliefdheid weg, maar is God nooit meer weggegaan en Rinke keerde haar rug nooit naar Hem toe. In het gesprek gaat het over relaties in deze tijd, hoe in het Midden-Oosten een deel van haar wakker wordt dat in Nederland slaapt, over wat het vervolg wordt van 'De Ware Worden’ en hoe de macht van God zichtbaar wordt in Judah die het syndroom van Down heeft..

Onderweg - uitzending van 01-12-2018

Jos Strengholt: ‘Ook de Koptische Kerk is een echte uitdrukking van het lichaam van Christus’
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Jos Strengholt, In de jaren negentig was hij bijna onafgebroken te horen in nieuwsprogramma's op de Nederlandse radio. In die tijd was hij journalist in Caïro en deed hij verslag van de Golfoorlog. Daarna werd hij onder meer ondernemer, maar werd ook doctor in de theologie en anglicaans priester. Nu reist hij nog elke maand terug omdat hij bezig is met het opzetten van een opleiding voor kopten. Hij woonde bijna twintig jaar in Egypte en maakte ook de rellen van de afgelopen jaren mee en liep mee in demonstraties. De koptische kerk heeft zijn hart en in het gesprek gaat het onder meer ook over zijn kijk op deze kerk en de manier waarop westerse christenen naar deze broeders en zusters in het Midden-Oosten kijken..

Onderweg - uitzending van 24-11-2018

Bert Jan Lietaert Peerbolte:  'Alle Bijbelse geschriften zijn literatuur'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met hoogleraar, theoloog en radio-commentator Bert Jan Lietaert Peerbolte. Al jarenlang bestudeert hij de Bijbel en historische geschriften. In de loop van de jaren is zijn kijk op de Bijbel drastisch veranderd en hij noemt de manier waarop veel christenen de Bijbel lezen, namelijk als een boek met letterlijk gebeurde geschiedenis, een historische misvatting. Daarover, over de encyclopedie waar hij met onder andere Paul van Geest aan werkt, over zijn klarinethobby en over nog veel meer gaat het in het interview zaterdagavond op NPO Radio 5..

Onderweg - uitzending van 17-11-2018

Feije Duim: 'Kunst en religie horen vanaf de prehistorie bij elkaar'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Feije Duim. Na zijn pensionering dit jaar schoof hij weer de schoolbanken in. Na jarenlang actief te zijn geweest als 'zendelaar' voor onder andere Kerk in Actie ging hij naar de Kunstacademie in Groningen. Terwijl zijn klasgenoten alles nog moeten ontdekken heeft Feije jarenlang in Indonesië gewoond, was hij medeverantwoordelijk voor de Israël-Palestina nota van de PKN en reisde hij door het Midden Oosten om kerken in bijvoorbeeld Syrië te steunen. Eigenlijk wilde hij al meteen na de middelbare school naar de kunstacademie, maar toen werd hij niet toegelaten. Nu jaren later, is hij bezig met 'total art', conceptkunst, zeefdrukken en allerlei andere creatieve uitingen. Hoe gaat hij om met de grote leeftijdsverschillen, welke rol heeft geloof in zijn kunst en hoe kijkt hij terug op zijn jaren in het buitenland?.

Onderweg - uitzending van 10-11-2018

Maarten Vogelaar: 'We hebben weinig goed nieuws te brengen als kerk in deze tijd'. In Onderweg is de Amsterdamse studentenpastor Maarten Vogelaar te gast. Hoewel hij opgroeide in IJsselmuiden en zijn jeugd waarin alles reformatorisch was heel warm noemt voelt hij zich het best op zijn plek buiten de veilige christelijke wereld. In Amsterdam; op het snijvlak van twee werelden, geloof en ongeloof, politiek en filosofie, kerk en kroeg, geloof en wetenschap en traditie en vernieuwing. Hij merkt dat studenten helemaal niet zitten te wachten op het christelijke product, maar probeert toch in contact te komen en relaties op te bouwen met hen en op deze manier alsnog interesse voor het christelijk geloof te wekken. Zonder tradities en vaste vormen, maar kan dat eigenlijk wel en wat blijft er dan nog over? In het gesprek dat Elsbeth Gruteke met hem heeft is Vogelaar openhartig over zijn achtergrond in de Gereformeerde Gemeenten, zijn liefde voor de seculiere UvA en afkeer van de veilige christelijke zuil..

Onderweg - uitzending van 03-11-2018

'Ik wijk geen duimbreed voor criminaliteit'. In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke zaterdagavond met de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. In het programma reageert hij onder meer op de bedreigingen aan zijn adres en zijn keuze om zijn functie uit te blijven oefenen. Een bijzonder openhartig gesprek over zijn loopbaan, opgroeien en politiek, maar ook over de kwetsbaarheid van het bestaan en het leven in afhankelijkheid van God. Sinds enkele weken leeft Wienen ondergedoken en wordt hij streng beveiligd.

Bang dat hem iets overkomt is hij niet. “Ik voel mij niet onveilig, mijn beveiliging is uitstekend. Het is heel onverstandig voor mensen als ze me iets zouden willen doen. Hij mag zelf ook niet alles weten rondom de bedreiging, maar zegt in het gesprek wel dat de dreiging uit de criminele sfeer komt. Op de vraag of hij zijn taak als burgemeester nog gewoon kan uitoefenen, antwoordt hij: “Ja, maar men zei dat het goed zou zijn als ik een ruime vakantie zou nemen.’ Daarvan heb ik gezegd: ‘Dat ga ik niet doen. Dan ga ik op de loop voor dreigementen en dat wil ik niet.’ Je hebt een bepaalde verantwoordelijk en als criminaliteit in Nederland zo agressief kan worden dat ze denkt dat het bedreigen van ambtsdragers iets oplevert, dan moeten wij duidelijk maken dat wij geen duimbreed wijken. Het is een verkeerd signaal als ik nu even weg zou gaan. Ik heb tegen mensen gezegd: ‘Wij zijn in Hogerhand en daar heb ik vrede mee.”.

Onderweg - uitzending van 20-10-2018

Johan Visser: 'Wie zegt dat de kerk moet groeien, dat het altijd groter moet?'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Johan Visser, predikant van de Noorderkerk in Amsterdam. Dat hij dominee is geworden is geen vanzelfsprekendheid want in zijn jonge jaren hield hij meer van gezelligheid en puberen dan van de schoolboeken. Via de pabo, een propedeuse Engels en een studie internationale betrekkingen kwam hij toch op de opleiding theologie terecht. Daarna werkte hij tien jaar als protestants predikant in Antwerpen. Wat leerde hij van de broeders en zusters in België, wat kunnen Nederlandse protestanten leren van onze zuiderburen en waaraan moet hij weer wennen nu hij na tien jaar weer terug is in Nederland? Zomaar wat onderwerpen in dit interview dat wordt uitgezonden op NPO Radio 5. In het gesprek gaat het verder ook over de rol van de kleiner wordende kerk en zijn eigen weg van de Gereformeerde Gemeenten naar de Protestantse Kerk in Nederland..

Onderweg - uitzending van 13-10-2018

Frederik de Groot: 'Gods stem is niet zo moeilijk te verstaan'
 In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met acteur en zanger Frederik de Groot! Hij was jarenlang op zoek. Op zoek naar iets, iets dat hem zou laten zien dat het leven zin had. Hij bezocht goeroes, deed aan hypnose, maar dat bracht hem geen rust. Die rust vond hij wel na een bijzondere ervaring op een onverwachte plek, in een kapel op een begraafplaats. Over wat er daar gebeurde, over zijn leven voor en na dat moment, over zijn grote liefde Marja en natuurlijk zijn carrière als acteur en zijn deelname aan The Voice Senior praat Elsbeth uitgebreid met De Groot..

Onderweg - uitzending van 06-10-2018

Elbert Smelt: 'Ik ben nooit een normale Nederlander geworden'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met arts, zanger en presentator Elbert Smelt. Hij werd in Peru geboren als kind van een zendelingenechtpaar. Op zijn achtste kwam hij naar Nederland en voor Elbert werd aanpassen aan anderen een soort tweede natuur. Maar ondanks dat hij zich altijd aanpaste had hij lang het idee dat hij er niet helemaal bij hoorde. Totdat een muziekleraar hem een rol in een musical gaf. Vanaf toen werd het podium zijn thuis. Met de band Trinity veroverde hij Nederlandse kerken en podia en momenteel toert de band, na een Amerikaanse tour, door Europa. In het gesprek gaat het over zijn eenzaamheid op de middelbare school, het verliezen en hervinden van geloof en de zegeningen, maar ook de nadelen van het opgroeien als zendelingskind..

Onderweg - uitzending van 29-09-2018

Arie Koornneef: ’Ik voel dat ik de verantwoordelijkheid die ik draag heb gekregen'
 In Onderweg is Arie Koornneef te gast. Hij is sinds vorig jaar directeur van de ASN Bank, een bank waar hij zich thuis voelt als christen met idealen. Dat hij bankier is geworden is op zich al bijzonder want na een stage zei hij ooit: 'Ik ga nooit bij een bank werken.' Maar na een loopbaan bij Youth for Christ en Simavi ging hij toch aan de slag in de bankenwereld. Naast zijn dagelijks werk bij de bank is hij ook voorzitter van de kerkenraad in Amerongen en vindt hij die geloofsgemeenschap zeer belangrijk. Hoe combineert hij werk en geloof en nu hij op deze leeftijd al directeur is, wat zou hij dan nog willen bereiken? In Onderweg praat Elsbeth Gruteke een uur lang met Koornneef, over zijn jeugd, de bankenwereld, geloof en zijn ambities voor de toekomst..

Onderweg - uitzending van 22-09-2018

Arie Kok: 'Als je een roman schrijft met de handrem erop krijg je een gedrocht'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met schrijver en uitgever Arie Kok. Als jongen droomde hij al van een uitgeverij en na omzwervingen in de ict- en internetwereld begon hij te schrijven, hij werd hoofdredacteur van het blad Visie van de EO, en in 2016 was het zover. Hij begon uitgeverij 'Bint.' Ondertussen bracht hij ook nog een roman en een novelle uit. Dit jaar verscheen zijn nieuwste boek 'Zoete Zee'. In Onderweg een mooi gesprek over schrijven, lezen, muziek en meer!.

Onderweg - uitzending van 15-09-2018

Han Kooreneef: 'Ik geloof niet in toeval'

In Onderweg is Han Kooreneef te gast bij Elsbeth Gruteke, hij schreef hits voor onder meer Marco Borsato, Jeroen van der Boom en Liesbeth List. Bijvoorbeeld: 'Heb Het Leven Lief', 'De Speeltuin', 'Dromen Zijn Bedrog' en 'Één Wereld'.
Han groeide op als protestantse jongen in het katholieke Brabant, ging net als zijn vader rechten studeren, maar was eigenlijk veel liever bezig met muziek. Net voor hij geen werk meer had schreef hij, samen met Leo Driessen, de doorbraakhit van Marco Borsato en vanaf dat moment kon hij aan de slag met zijn grote liefde, teksten en muziek schrijven. Bijna elk jaar zit er wel een door hem geschreven nummer in The Passion en dat voor een man die vroeger dominee wilde worden. Wat wil hij met zijn muziek bereiken, waar komt zijn inspiratie vandaan en hoe werkt die inspiratie eigenlijk? Allemaal vragen die ter sprake komen tijdens deze uitzending waarin uiteraard ook veel muziek te horen is..

Onderweg - uitzending van 08-09-2018

Kathleen Ferrier: ‘Het geloof is een enorme kracht die mensen in beweging kan zetten’

Kathleen Ferrier is net terug in Nederland, nadat ze 5 jaar met haar man in Hongkong woonde. In Hongkong en de omringende Aziatische landen zag ze hoe het Christendom groeit en een enorme power geeft aan mensen die geloven. “Wat dat betreft is Europa een achtergebleven gebied aan het worden”, verzucht ze in gesprek met Elsbeth Gruteke. “In Nederland moet je uitleggen waarom je gelooft. Dat heet moderniteit. Maar kijk naar de rest van de wereld! Dan past ons bescheidenheid.”
Oud CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier is te gast in het radioprogramma Onderweg, waarin zij vertelt over de levenslessen die ze leerde in Suriname, Chili, Hongkong en Nederland. Over haar verdriet en de donkere dagen. En over de kracht die ze toch steeds krijgt om door te gaan..

Onderweg - uitzending van 01-09-2018

Rik Torfs: ‘Om je vijanden te kunnen beminnen moet je ook vijanden hebben.’

In Onderweg deze keer een gast van over de grens. Elsbeth Gruteke praat een uur lang met de bekende Vlaamse hoogleraar Rik Torfs. Hij is een man die zich niet graag in een groep laat indelen en die voor vrijheid is! Naast zijn universitaire werk is hij regelmatig te zien op de Belgische televisie waar hij onder meer een eigen programma had. Hij is columnist, was politicus en is de specialist op het gebied van kerkrecht in zijn vaderland. Hij ziet overeenkomsten in geloof, humor en drugs.. Maar dat laatste is illegaal, daarom houdt hij het bij de eerste twee. Ook in dit gesprek wordt er regelmatig gelachen, naast dat ook de serieuze persoonlijke zaken worden besproken..

Onderweg - uitzending van 25-08-2018

© Raul Neijhorst

Hennah Draaibaar: '…. zoals wij ook anderen vergeven. Daar wil ik naar leven.'
Hennah Draaibaar werd geboren in Suriname, groeide op in Rotterdam, en woont inmiddels al weer zo’n 20 jaar in haar geboorteland. Ze was correspondent voor de NOS, is hoofdredacteur van het Surinaamse jeugdjournaal, en zet zich in voor de sociaal-culturele ontwikkeling daar.
Hennah groeide op in een gezin met vier kinderen en haar alleenstaande moeder, die zich staande hield mede dankzij haar geloof en de gemeenschap van de kerk. Datzelfde geloof heeft Hennah vastgehouden tot vandaag de dag. En ze wil léven naar dat geloof. Maar soms is dat moeilijk. Want hoe vergeef je iemand die verantwoordelijk is voor de dood van je zwager?
Elsbeth Grüteke in gesprek met Hennah Draaibaar over recht, gerechtigheid, geloof en vergeving..

Onderweg - uitzending van 18-08-2018

‘God heeft mij zo gemaakt en heeft mij intens lief’
Hoe kunnen kerken in liefde omgaan met seksuele diversiteit binnen de gemeente? John Lapré schrijft daarover in het boek “De veilige kerk”. Uit eigen ervaring weet hij hoe onveilig de christelijke gemeente kan zijn voor homo’s en lesbiennes. Zij lopen aan tegen onbegrip, veroordeling en uitsluiting. In gesprek met Elsbeth Grüteke vertelt John Lapré over zijn eigen strijd; hoe zijn vertrouwen in mensen werd beschaamd, maar ook hoe God naar hem omkijkt en hem liefheeft..

Onderweg - uitzending van 11-08-2018

Een ontmoeting met inspirerende mensen over hun leven en hun passie. Het gesprek zal plaatsvinden in een ontspannen sfeer en de luisteraar meenemen in het (geloofs)leven van de uitgenodigde gast.
De presentatie is in handen van Elsbeth Gruteke..

Onderweg - uitzending van 04-08-2018

Esther Ouwehand: 'We hebben maar één aarde en moeten het doen met de draagkracht van deze planeet'
In Onderweg is Esther Ouwehand te gast. Een vrouw die zich met hart en ziel inzet voor het welzijn van dieren. Ze groeide op in een arbeidersgezin in Katwijk, ging aan de slag in de marketing, maar kwam terecht bij de beginnende Partij voor de Dieren. Inmiddels is ze al meer dan tien jaar Kamerlid namens deze partij. Achter Marianne Thieme is ze sinds het begin de nummer twee van de Partij die sinds de meest recente Tweede Kamerverkiezingen vijf Kamerleden telt. Betekent dit dat Nederlanders zich meer druk maken over natuur en milieu? Over deze vraag, over haar drijfveren, over vegetarisch en veganistisch eten, over de veranderingen in economie en landbouw die nodig zijn en nog over veel meer gaat het in dit gesprek dat Elsbeth Gruteke heeft met Esther Ouwehand..

Onderweg - uitzending van 28-07-2018

Anne van Laar: 'Ook al voelt het niet zo, je bent waardevol voor God'
In Onderweg is Anne van Laar te gast. Een man met een bewogen jeugd die desondanks, of juist dankzij verdrietige gebeurtenissen dienaar in het Koninkrijk van God werd. Via de Bijbelschool in Brussel werd hij leraar godsdienst waarna hij als 'zendeling' van de IZB in de Amsterdamse Jordaan terecht kwam. Daarna was hij bijna twintig jaar evangelist-directeur van 'De Herberg' in Oosterbeek, een pastoraal diaconaal centrum van de IZB waar mensen op adem kunnen komen. Dit jaar wordt hij zeventig en in Onderweg blikt Elsbeth Gruteke samen met hem terug op zijn werkzame leven waarin hij veel mocht betekenen voor mensen op zoek naar God..

Onderweg - uitzending van 21-07-2018

Eric Holterhues; ’Naar de kerk gaan is mijn yoga'

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Eric Holterhues. Als jongetje wilde hij priester worden, maar tijdens zijn studie besloot hij het toch anders te willen doen en hij kwam terecht in de bankenwereld. Maar dan wel bij een 'goede' bank, Triodos. Inmiddels is hij directeur van Oikocredit, een investeringsmaatschappij die door middel van microkredietverstrekking het leven van mensen in de Derde Wereld wil veranderen. Nog elke ochtend bezoekt Holterhues de kerk en zijn geloof is dan ook een drijfveer in zijn leven. Net als zijn geloof in het zoeken van verbinding in plaats van het zoeken naar verschillen..

Onderweg - uitzending van 14-07-2018

Koos van Noppen: 'Mensen aan de andere kant van de wereld zijn slachtoffer van ons gedrag'
In Onderweg is Koos van Noppen te gast. In een vlammend betoog vergeleek hij onlangs de manier waarop christenen met Gods aarde omgaan met een verwarde man die Rembrandts Nachtwacht met een mes toetakelde. Alleen is het gedrag van christenen nog erger schrijft hij: "Rembrandt was op het moment van de aanslag al ruim 300 jaar dood. Maar vandaag wordt onherstelbare schade toegebracht aan de schoonheid van de schepping, in aanwezigheid van de Kunstenaar. Alsof je een topstuk molesteert, terwijl de schilder naast je staat." 
Zelf eet Van Noppen geen vlees, heeft geen auto, vliegt niet en hij roept iedereen op ook na te denken over de keuzes van alledag.
Waar komt deze felheid vandaan, hoe kwam Koos in de journalistiek terecht en hoe komt het dat zorg voor de schepping een blinde vlek voor christenen is? Daarover en over nog veel meer gaat het in het gesprek dat Elsbeth Gruteke met hem heeft..

Onderweg - uitzending van 07-07-2018

Rick Timmermans: ’In rustige momenten schuif ik even mijn laddertje uit'

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze uitzending met Rick Timmermans. Hij verdiepte zich in zijn studententijd in monniken en kloostertraditie, schreef daar boeken over en is tegenwoordig werkzaam voor de jezuïeten. Taizé speelt een belangrijke rol in zijn geloofsontwikkeling en zijn keuze om zo met spiritualiteit mee bezig te zijn. Hij is hoofdredacteur van Ignis, webmagazine over Ignatiaanse spiritualiteit, communicatiemedewerker van de jezuïeten en ook freelance journalist. In het gesprek gaat het over God in het dagelijks leven en hoe Ignatiaanse spiritualiteit kan helpen in het dagelijks leven, over zijn ontwikkeling van de vrijgemaakte kerk naar de spiritualiteit en de nadelen van verhuizen tijdens de pubertijd..