Onderweg Podcast

In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie.

Podcasts afleveringen

Uitzending van 12 oktober 2019

Inspirerende mensen vertellen hun levensverhaal. Hun passie, hun problemen, hun geloof, maar ook hun ongeloof en de levenslessen die ze leerden komen aan bod in een ontspannen setting.

Presentatie: Elsbeth Gruteke..

Uitzending van 5 oktober 2019

Inspirerende mensen vertellen hun levensverhaal. Hun passie, hun problemen, hun geloof, maar ook hun ongeloof en de levenslessen die ze leerden komen aan bod in een ontspannen setting.

Presentatie: Elsbeth Gruteke..

Uitzending van 28 september 2019

Inspirerende mensen vertellen hun levensverhaal. Hun passie, hun problemen, hun geloof, maar ook hun ongeloof en de levenslessen die ze leerden komen aan bod in een ontspannen setting.

Presentatie: Elsbeth Gruteke..

Uitzending van 21 september 2019

Katja Kreukels: ‘Je eigen tijd lijkt minder hard te tikken als je in het verleden duikt’  

In ‘Onderweg’ is journalist en schrijfster Katja Kreukels een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Ze schreef het boek ‘‘Mijn vader was priester’. Toen Katja achttien jaar was vertelde haar vader dat hij voor haar geboorte een ander leven had gehad; hij was priester geweest in de Rooms Katholieke Kerk. ‘Ik vond het een heel vreemde en onwerkelijke gedachte. Ik zag het ergens dan wel voor me dat hij achter een altaar stond als priester. Maar ik moest echt de foto’s later zien om het te geloven.’
Deze familiegeschiedenis liet de schrijfster niet los, het resulteerde in het boek dat afgelopen jaar verscheen. Het kostte Katja tien jaar om het verhaal het schrijven, het begon aanvankelijk als een reisverslag. Katja dook in oude archieven en deed interviews met familieleden en oude klasgenoten van haar vader. ‘Je eigen tijd lijkt minder hard te tikken als je in het verleden duikt’, vertelt Katja. Ze leerde haar vader op een andere manier kennen. ‘Ik ben mijn vader meer als compleet mens gaan zien’.
Naast het verhaal van haar vader vertelt Katja in ‘Onderweg’ ook haar eigen verhaal. Hoe ze opgroeide in Sittard, Journalistiek studeerde in Tilburg en uiteindelijk terecht kwam in Amsterdam. Katja gaat zelf niet meer zoals haar vader naar de Katholieke Kerk maar als journalist schrijft ze graag verhalen over religie..

Uitzending van 14 september 2019

In ‘Onderweg’ is filmmaker en dominee Kees-Jan Mulder een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Kees-Jan (32) is coregisseur van de film ‘Dos Santos’ die in 2015 wordt genomineerd voor een Gouden Kalf.
Hij groeit op in het Zeeuwse Goes en weet als klein jongetje heel zeker dat hij dominee wil worden. Maar als puber krijgt hij de camera van zijn opa in zijn handen. De eerste scene die hij daarmee filmt is een vechtpartij tussen zijn broertjes. Vanaf dat moment weet hij ook zeker dat hij filmmaker wil worden. Hij heeft een dubbele roeping en dus studeert hij tegelijkertijd aan de filmacademie en theologie. Een logische combinatie wat hem betreft want: ‘Heel film gaat altijd over geloof. Voor elke film moet je geloven voor de duur van de film.’ 
In ‘Onderweg’ vertelt Kees-Jan over zijn moeilijke basisschooltijd, over zijn filmwerk voor diverse ontwikkelingsorganisaties, over een bijzondere ontmoeting met een engel in Oostenrijk en over zijn ambitie om in de toekomst een lange bioscoopfilm te maken..

Uitzending van 7 september 2019

© Niek Stam
‘Ik denk dat niets de eer van de mens kan aantasten’ 
 
In ‘Onderweg’ is ‘dementiedominee’ Tim van Iersel een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Tim (36) kan het moeilijk hebben als mensen met dementie worden afgeschreven. Hij heeft inmiddels twee boeken uitgebracht; ‘Dilemma’s bij dementie’ en ‘Godvergeten; gedachten over geloof en dementie’. Zijn muzieksmaak is allesbehalve bejaard, hij houdt namelijk erg van hiphop.  
In het dagelijks leven is Tim werkzaam als geestelijk verzorger in drie woonzorgcentra in Den Haag. Daarnaast geeft hij overal in het land lezingen aan professionals en mantelzorgers. Ook zit hij in de Toetsingscommissie Euthanasie.  
In zijn werk met ouderen kwam Tim erachter dat geloof niet alleen iets verstandelijks is maar dat het ook alles met gevoel en sfeer te maken heeft. ‘Mijn visie op geloven is te beperkt.’ Hij krijgt vaak van mensen te horen dat ze niet dement willen eindigen in een bejaardentehuis omdat dit mensonterend zou zijn. Tim zegt hierover: ‘‘Ik denk dat niets de eer van de mens kan aantasten.’ 
Over zijn jeugd in Woerden, zijn twijfels aan het geloof tijdens zijn studie aan de VU, en over zijn belevenissen met ouderen vertelt deze veelkleurige gast op zaterdagavond in ‘Onderweg’ op NPO Radio 5..

Uitzending van 31 augustus 2019

‘Spiritualiteit en politiek zijn twee kanten van dezelfde medaille.’
In Onderweg is Ruard Ganzevoort een uur lang te gast bij Elsbeth Grutteke. Ruard is hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Eerste Kamerlid voor Groen Links.
Voor een gesprek over zijn leven is een uur eigenlijk te kort. Ruard groeit op in een groot gereformeerd gezin. Zijn ouders zijn erg maatschappelijke betrokken, ze zetten zich in voor de derde wereld en nemen pleegkinderen in huis.
Over de moeilijkheden in zijn leven vertelt Ruard ook. Op zijn elfde wordt hij slachtoffer van seksueel misbruik. Later als hij dominee is in de Nederlands Gereformeerde Kerk verliest hij zeven weken na de geboorte een zoontje. Dit is een keerpunt in zijn leven. Hij laat het idee los dat alles zin heeft. Hij leert het leven in al ‘zijn onherbergzaamheid te omarmen.’ Hij zegt daarover: ‘De bittere tranen van de wanhoop veranderen dan in de warme tranen van de weemoed.’
In 2006 neemt Ruard leven een nieuwe wending als hij uit de kast komt als homoseksueel. Een andere verandering is dat hij politiek actief wordt. Via de religiewerkgroep van GroenLinks ‘De Linker Wang’ komt hij uiteindelijk terecht in de Eerste Kamer. Kamerleden begrijpen niet altijd wat een theoloog in de politiek te zoeken heeft. Maar hierover zegt Ruard: ‘Spiritualiteit en politiek zijn twee kanten van dezelfde medaille.’.

Uitzending van 24 augustus 2019

Rinke Verkerk: ‘Jij bent er voor je kind en niet andersom’

In Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke met Rinke Verkerk, journalist, schrijfster en sinds mei moeder van Judah. Ze schreef over de geboorte van Judah een column die veel reacties opriep. 2018 is een bijzonder jaar voor haar, want naast de komst van Judah, verscheen er ook een boek van de hand van Verkerk. Samen met Margo den Ouden schreef ze 'De Ware Worden.' Ze groeide op in een reformatorisch milieu, voltooide een master Midden-Oosten studies en kwam op een bijzondere manier in de journalistiek terecht. Door een godservaring op Opwekking toen ze dertien was, was ze twee maanden 'verliefd op God', nu jaren later is de verliefdheid weg, maar is God nooit meer weggegaan en Rinke keerde haar rug nooit naar Hem toe. In het gesprek gaat het over relaties in deze tijd, hoe in het Midden-Oosten een deel van haar wakker wordt dat in Nederland slaapt, over wat het vervolg wordt van 'De Ware Worden’ en hoe de macht van God zichtbaar wordt in Judah die het syndroom van Down heeft.


Dit programma is eerder uitgezonden op zaterdag 8 december 2018..

Uitzending van 17 augustus 2019

Elly Zuiderveld: 'Doodgaan is niet erg'


In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Elly Zuiderveld. Voor haar en haar man Rikkert is 2019 een bijzonder jaar. Ze vieren dat ze al vijftig jaar optreden met een jubileumtour; 50 jaar, Mooi Geweest! Maar of het ook mooi geweest is weet ze nog niet, dat zien ze pas na de tour. Met het liedje De Kauwgomballenboom scoorde zij haar eerste hit. Hoe dit liedje ontstond, en hoe het leven van Elly en Rikkert er in die tijd uitzag, vertelt Elly in Onderweg. Dit jaar wordt ze 73, maar ze is nog erg actief. Angst voor de dood is er niet, zoals ze zelf zegt: Ik ben al een keer dood geweest. Over deze ervaring, over hoe zij en Rikkert tot geloof kwamen en over nog veel meer gaat het in dit boeiende gesprek.

Dit programma is eerder uitgezonden op zaterdag 9 maart 2019..

Uitzending van 10 augustus 2019

Tonneke Bijker: ‘Lijden kan je bitter maken maar ook beter’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze zaterdagavond met Tonneke Bijker. Zij geeft al tientallen jaren Bijbelstudies, lezingen en is ook voor de oudere EO-kijkers geen onbekende als presentatrice van VrouwZijn, een tv-programma dat ze samen met Henk Binnendijk presenteerde. Samen met Dirk-Jan, haar echtgenoot maakte ze het indringende televisieprogramma 'Niets Meer Te Verliezen,' tijdens het maken van dit programma overleed Dirk-Jan en Tonneke maakte de serie alleen af. Ook al is ze bijna zeventig, ze is nog een veelgevraagd spreekster voor bijvoorbeeld vrouwenverenigingen. Ondanks dat ze vele honderden spreekbeurten heeft gehouden, blijft ze er elke keer toch ook weer tegenop zien. “Maar als ik voor een groep sta, komt de Geest van God en is het net alsof ik nooit zenuwachtig ben geweest.” In het gesprek gaat het over haar vroegere angst voor God, in het buitenland vertellen over de liefde van Hem voor ieder mens, het verdriet rond het overlijden van Dirk-Jan en over bitterheid.

Dit programma is eerder uitgezonden op zaterdag 9 februari 2019, NPO Radio 5, 22.02-23.00 uur.

Uitzending van 3 augustus 2019

©Raul Neijhorst

Roue Verveer: Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik wil worden’
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke deze week met Roué Verveer, deze cabaretier en stand up comedian heeft het laten lachen van mensen tot missie verheven. Dit is waarom hij op aarde is. Zijn standaard hashtag bij berichten is dan ook #leefenlach. Naast zijn vele shows, schreef hij ook de bestseller Waarom? Daarom! Een boek over opvoeden op z'n Surinaams. Maar hoe zag zijn eigen opvoeding eruit, hoe houd hij het altijd lachen vol, welke rol speelt God in zijn leven en wat zijn zijn plannen voor de toekomst?.

Uitzending van 27 juli 2019

Ylfva Troll: 'De enige oplossing voor onze moeiten ligt in God zelf'
In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met psychotherapeut Ylfva Troll. In de jaren tachtig op televisie te zien in bijvoorbeeld 'De Open Cirkel' en 'Als Leven Pijn Doet' en ze sprak op vele Eva-dagen! Al meer dan vijfentwintig jaar heeft ze een eigen praktijk. Ze is gespecialiseerd in rouwverwerking, depressies en zingevingsvragen. In het gesprek gaat het over de vragen die zij als behandelend therapeut krijgt, zijn die bij christenen anders dan bij niet-christenen? Zijn de vragen in de loop van de vijfentwintig jaar veranderd? Verder gaat het ook over haar naderend pensioen, kijkt ze hier naar uit?.

Uitzending van 20 juli 2019

Michell Requena ‘Mijn hart werd gebroken en moest weer helemaal opnieuw opgebouwd worden’
 
In Onderweg is Michell Requena een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Michell vangt met zijn vrouw 26 pleegkinderen op in de polder in Flevoland. Zijn verhaal valt op want er zijn inmiddels twee documentaires over hem gemaakt; ‘Koning van de Jeugdzorg’ en ‘Dit Is Je Laatste Kans’. Elsbeth maakt kennis met een stoere, gespierde man, die streng maar ook liefdevol met zijn pleegkinderen omgaat. 
Michell wordt geboren op Curaçao. Na een aantal opleidingen en verschillende baantjes start hij zijn eigen klusbedrijf. ‘De ondernemer in mij stond al vroeg op’, vertelt hij aan Elsbeth. Uiteindelijk komt hij in de jeugdzorg terecht. Na een paar jaar in deze sector start hij zijn eigen bedrijf.
Het leven gaat voor Michell niet alleen over rozen. Als zijn relatie in een diep dal terecht komt ontdekt hij met de hulp van zijn tante het christelijk geloof. Daarna ziet zijn leven er helemaal anders uit. ‘Mijn hart werd gebroken en moest weer helemaal opnieuw opgebouwd worden.’
Ook geeft zijn bekering een nieuwe impuls aan zijn werk in de jeugdzorg. Een documentaire over ‘Mama Heidi’ die in Mozambique kinderen zonder ouders opvangt inspireert hem om zelf pleegkinderen in huis te nemen..

Uitzending van 13 juli 2019

In Onderweg is Marianne Thieme een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. In een persoonlijk en openhartig gesprek gaat het uiteraard over politiek en dieren, maar ook over haar drijfveren, inspiratie en geloof. “De eerste jaren waren tropenjaren”, zegt Thieme. “Je bent jong en je gaat er volledig voor.” Maar al snel was er behoefte aan ritme. “Dat ritme diende zich in 2003/2004 aan toen ik kennismaakte met de Zevende-dags Adventisten. Zij vieren de sabbat; als een vluchtheuvel in de tijd. Dat ben ik ook gaan vieren. Ik zou het iedereen aanraden dat je een moment in de week hebt waar hekken omheen staan. Geen ruimte voor computers, mails, werk of commerciële activiteiten. Het gaat om recreatie. Je batterij opladen. Ruimte laten voor reflectie en voor elkaar. We zijn op het juiste moment begonnen met dierenrechten, natuur en milieu op een politiek niveau te brengen. Ik zie ons als onderdeel van een bredere beweging; een tijdgeest. Wij surfen op de golven die al zijn ontstaan door eerdere emancipatiebewegingen rondom de bevrijding van slaven, het geven van rechten aan vrouwen, aan kinderen.” De frontvrouw van de ‘groene’ oppositiepartij roept op om bescheiden te zijn over je eigen rol op de aarde. “Ik denk dat de arrogantie van de mens om alles naar zijn eigen hand te zetten omwille van korte termijn – vaak economische – belangen, zagen is aan de tak waarop je zit.”
https://soundcloud.com/eo-onderweg/marianne-thieme.

Uitzending van 6 juli 2019

Carola Schouten: “Ik geloof dat wij een taak hebben om goed voor deze aarde te zorgen”
 
In Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke een uur lang met minister Carola Schouten. Een open gesprek over het ministerschap, geloof, landbouwvisie, klimaat en nog veel meer. Waar ze eerst dacht het bedrijfsleven in te gaan werd ze na een aantal jaren bij het ministerie van Sociale Zaken medewerker bij de ChristenUnie en daar ook Tweede Kamerlid. Na de onderhandelingen voor het kabinet Rutte 3 werd ze minister. "Ik was verrast dat het uiteindelijk het ministerschap van Landbouw werd, maar ik ben er echt ongelofelijk blij mee!" Voor Schouten is gebed belangrijk, zowel als mensen voor haar bidden als ook het zelf bidden. "Als ik een moeilijke keuze moet maken, dan praat ik daar met veel mensen over, maar ik bid ook, niet dat ik dan meteen het antwoord heb, maar ik vraag dan om wijsheid en inzicht." In het gesprek gaat het ook over de combinatie van landbouw en klimaat, Schouten vindt ook dat er dingen anders moeten in de landbouw; maar het is volgens haar te makkelijk om te zeggen dat alleen de boeren het anders moeten doen. "Als mensen willen dat het anders wordt dan heeft dat ook consequenties voor de keuzes die ze zelf maken.".

Uitzending van 29 juni 2019

Stef Bos: 'Ouder worden is voor mij een zegen, het ego speelt geen rol meer!'
In Onderweg is zanger Stef Bos te gast bij Elsbeth Gruteke. De zanger ging afgelopen jaren van 'ik geloof in niks', naar 'ik geloof in iets' en praat in dit interview uitgebreid over deze beweging, over zijn leven in drie landen en over zijn soms moeizame relatie met vaderland Nederland. 'Soms begrijp ik niets van de wereld en van de dingen die men elkaar toeschreeuwt, en mijn kinderen moeten daar een antwoord op vinden. Ik kan de zaadjes planten, zij moeten het water geven. Maar als het er zo heftig aan toegaat denk ik soms zelfs: Dit is mijn land niet meer, maar ik wil hier ook thuis zijn.' Bos weet zich geïnspireerd door de dominee van de kerk waar hij opgroeide. 'Hij was in Dachau geweest, maar werd juist milder! We hebben dit soort lichtgevende mensen nodig, ik weet niet of ik dat ben, maar ik kan wel iets van licht doorgeven.'.

Uitzending van 22 juni 2019

© Nina Tulp
Willemijn Dicke: ‘De grondtoon in mijn leven is veranderd’

Willemijn Dicke is deze uitzending te gast bij Elsbeth Gruteke in Onderweg. Ze maakte de afgelopen tien jaar een bijzondere reis, van militant atheïst naar gelovige en schreef daar een boek over, De Sjamaan en ik. In Onderweg vertelt ze hoe ze als christelijk opgevoed meisje het geloof de rug toekeerde en dat voor domme mensen vond, maar nadat haar baan, gezin en leven haar niet gelukkig maakten op een spirituele zoektocht ging.. Via yoga, een poldersjamaan en andere wegen komt ze uiteindelijk uit bij de christelijke mystiek. Waar eerst onverklaarbare zaken niet konden bestaan is er nu ruimte voor datgene dat niet wetenschappelijk te bewijzen is. Een gesprek over zoeken, vinden en eenheidservaringen..

Uitzending van 15 juni 2019

Arno Brok: ‘Ik ben in Friesland gelukkig geworden als mens’

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met de Commissaris van de Koning van Friesland, Arno Brok. Hij bekleedt deze functie nu ruim twee jaar. Friesland is de provincie waar hij zijn hart aan verloor toen hij er ging studeren. Voordat hij commissaris werd was hij onder meer zeven jaar burgemeester van Sneek en ook zeven jaar van Dordrecht. Brok is rooms-katholiek en ontmoette dit jaar de paus waarbij hij hem vroeg te bidden voor de Friezen. Daarnaast draagt hij ook de prachtige titel 'Ridder in de orde van het Heilig Graf van Jeruzalem.' In het openhartige gesprek gaat het onder meer over dat hij gepest werd op de basisschool, als katholiek in een omgeving van protestanten. 'Op de lagere school kregen alle kinderen een poster van de Here Jezus Christus, behalve de katholieke kindjes.' Verder gaat het over zijn liefde voor Friesland, zijn geloof en ook de worsteling die hij in zijn puberteit doormaakte rond zijn geaardheid. "Die zoektocht was pittig, maar niet alles hoeft leuk te zijn in het leven.'.

Uitzending van 8 juni 2019

'De toekomst van de kerk is het bescheiden meezoeken met de zinzoekers in de samenleving'

Joris Vercammen is de Oudkatholieke aartsbisschop van Utrecht. Hij groeide op in een Rooms-Katholiek gezin in België en werd daar ook priester. Omdat hij wilde trouwen met zijn grote liefde verliet hij kerk en vaderland en stapte hij in 1988 over naar de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Sinds 2000 is hij de aartsbisschop van Utrecht. Zijn vader was burgemeester, maar zelf wilde hij al van jongs af aan priester worden. Elsbeth Gruteke praat met hem over deze vroege roeping, zijn kerkgenootschap en de toekomst van de kerk. "Geloof wordt doorgegeven door levende mensen, onze levens, niet wat we zeggen, maar wat we doen getuigt van het evangelie, dat de Geest werkzaam is en de mens tot een groter geheel behoort.".

Uitzending van 1 juni 2019

Pieter Verhoeve: ’Als ik ergens een hekel aan heb is het aan verdeeldheid’.

In Onderweg praat Elsbeth met de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve. Een tijdlang was hij de jongste burgemeester van Nederland, maar het was geen vanzelfsprekendheid dat hij burgemeester werd. Hij was onder meer docent en advocaat, maar de politieke interesse die er al vanaf jongs af aan was liet hem nooit los. Nadat hij kort gemeenteraadslid in Dordrecht was werd hij burgemeester van de oudste stad van het Groene Hart, Oudewater. Voor hem als burgemeester is belangrijk dat de geschiedenis verbonden wordt met het heden en de toekomst. "De geschiedenis kun je niet claimen, die is niet verzuild, niet katholiek, liberaal of protestants, die is van ons allemaal en die bindt ons samen. Je ziet dat er veel verdeeldheid is in de samenleving, maar collectieve rituelen kunnen helpen met verbinden en verdiepen." 2018 was een pittig jaar voor Verhoeve, hij moest een maand lang al zijn werkzaamheden neerleggen om te resetten. "Ik heb daarna dertig procent van mijn werkzaamheden afgestoten, alles wat ik deed was leuk en relevant, maar het was niet meer goed in balans. Nu voel ik dat wel weer." Rondom de Nashville-verklaring bekende hij kleur en sprak hij zich uit tegen de verklaring, de taal en de inhoud hiervan zijn volgens hem namelijk onnodig polariserend. "In je dagelijks werk wil je er als burgemeester voor alle inwoners zijn. Ik wil loyaal zijn aan alle inwoners, maar ook aan de partij waar ik vandaan kom.".