NPO Radio 5

Rob de Nijs entert Veronica schip

  1. Nieuwschevron right
  2. Rob de Nijs entert Veronica schip

Rob de Nijs enterde in 1964 met een aantal collega muzikanten het Radio Veronica schip. "Ik was wel een boef hoor." Bij het Theater van het Sentiment blikt hij terug op dat moment.

Radio Veronica

Niet iedereen was het eens met het publieke omroepbestel op de radio in 1964. Dat vond Rob de Nijs ook: "Er mankeerde nogal wat aan het plaatjesdraaien in Hilversum", vertelt de zanger bij het Theater van het Sentiment. "De echt beroemde dj's zaten bij Veronica". Reden genoeg voor de zanger om in april 1964 samen met andere artiesten, als Willie en Willeke Alberti, Anneke Grönloh en Mieke Telkamp de Borkum Riff te enteren. Ze wilden wel eens weten hoe het er daar uit zag.

Niet zonder risico

Het enteren was best spannend volgens de Nijs. "Ik dacht, dat gaan we gewoon doen." Het risico dat echter op de loer lag, is dat ze met een beetje pech ruim 12 jaar de cel in konden gaan. Toch maakte dat niet zo veel uit voor de zanger: "Daar heb ik nooit in geloofd hoor". Het zou ook een goede grap zijn geweest wanneer er een groep grote artiesten zouden worden opgepakt, volgens hem.

Zeeziek

De sfeer was best wel nerveus, vertelt hij. Zijn sterkste herinnering aan de actie, was dat de meeste mensen zeeziek werden. "Ikzelf gelukkig niet", zegt hij lachend. Stiekem hadden de artiesten er echter wel meer van verwacht, want het was er maar vrij klein. Al met al was het wel een bijzondere ervaring om mee te maken.

Luister hier naar het hele gesprek met Rob de Nijs over het enteren van de Barkum Riff:


Theater van het Sentiment
Ieder weekend van 16.00 - 18.00 uur
Presentatie: Jeanne Kooijmans