NPO Radio 5

Grote Drie: Cliff Richard

  1. Nieuwschevron right
  2. Grote Drie: Cliff Richard

Van jonge frontman tot geliefde cultheld: Cliff Richard is een van de 3 meest genoteerde artiesten in onze Evergreen Top 1000. Wat maakt hem zo populair?

"De eerste Engelse plaat die ook maar ergens in de buurt kwam was 'Move It' van Cliff Richard. Daarvoor was er niets vergelijkbaars"

- John Lennon

Grote Drie

De term kent u vast wel: Hermans Mulisch en Reve, Hermans Kan en Sonneveld, of zelfs Ajax PSV en Feyenoord! Toonaangevend, populair en onmisbaar. De 'Grote Drie' van de Evergreen Top 1000 zijn The Beatles, Cliff Richard en Elvis Presley omdat zij de meeste noteringen op hun naam hebben staan.

Bekijk hier meer statistieken >>


De eerste rock

Elvis Presley was net in de twintig wanneer hij doorbrak, Harry Rodger Webb scoorde met 18 jaar z'n eerste hit 'Move It', volgens John Lennon de allereerste Britse rockplaat. Hoe passend was het dat Webb even daarvoor zijn achternaam van icoon Little Richard had overgenomen?

Songfestival overleefd

Om het Songfestival te overleven als artiest heb je toch dat ene speciale nodig... ABBA had het, en Cliff zeker ook: meerdere deelnames (1968 & 1973) hebben zijn populariteit door de jaren heen niet doen afnemen! Bekijk zijn 'Power To All Our Friends', een ode aan de muziek waar hij zo van houdt:


Popcultuur-bepalend

Brian May, Marc Bolan en Freddie Mercury: allen werden ze geinspireerd door de rocktunes van Cliff Richard! Zijn hitfilm en -single 'The Young Ones' zou in de jaren '80 de inspiratie vormen voor een populaire comedy-serie. We weten allemaal wat Richard daar van vond: een eer en een mooie aanleiding om voor het goede doel een onvergetelijke versie van 'Living Doll' op te nemen:


Benieuwd naar alle 29 noteringen van Cliff in de Evergreen Top 1000? Er zijn er 6 gloednieuw! Bekijk de lijst >>

Lees ook: The Beatles en Elvis Presley