NPO Radio 5

Cliff Richard 75 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Cliff Richard 75 jaar

Het is feest, want vandaag is Cliff Richard 75 jaar geworden. Hij scoorde binnen de korte periode van 40 jaar maar liefst 14 nummer

'Living Doll'

In 1959 scoort Cliff Richard zijn eerste nummer één hit met het nummer 'Living Doll'. Het nummer is geschreven voor de film Serious Charge. De begeleidingsband van de zanger heet dan nog The Drifters, maar omdat er al een band bestaat onder diezelfde naam veranderen ze hem naar The Shadows. In 1986 komt 'Living Doll' opnieuw op de eerste plek in de hitlijsten te staan, maar dit is een versie met de acteurs uit de populaire serie The Young Ones.

'Travelling Light'

Cliff Richard is goed op dreef en scoort in hetzelfde jaar als 'Living Doll' nog een tweede nummer één hit. Het nummer blijft vijf weken aan de top staan.

'Please Don't Tease'

'Please Don't Tease' is niet zomaar op single verschenen, er ging nog veel werk aan vooraf. Een panel van tieners krijgt een aantal liedjes van Cliff Richard voorgeschoteld en moet kiezen welk nummer het meest singlewaardig is. Het wordt 'Please Don't Tease', zijn eerste nummer één hit in 1960.

'I Love You'

'I Love You' is uitgebracht in december 1960 en komt tijdens kerst op nummer één te staan. En dat terwijl het nummer niet eens een traditioneel kerstliedje is, in tegenstelling tot twee van zijn nummers die later volgen.

'The Young Ones'

'The Young Ones' is de titelsong van de gelijknamige serie over vier mannelijke studenten die samen in één huis wonen. Het is een humoristische serie waar ook vaak muziek in voorkomt. Opvallend is ook dat er af en toe acteurs of dieren voorbij komen die eigenlijk helemaal niks met de serie en het verhaal te maken hebben.

'The Next Time' en 'Bachelor Boy'

'Bachelor Boy' is de B-kant van de single 'The Next Time' van Cliff Richard. Beide nummers waren echter zo succesvol dat er vaak wordt gesproken van een dubbele a-kant bij deze single. Ook al kan dat in die tijd nog helemaal niet mogelijk. Pas drie jaar later in 1965 wordt dit geïntroduceerd.

'Summer Holiday'

Het nummer 'Summer Holiday'is afkomstig uit de gelijknamige film met Cliff Richard in de hoofdrol. Don, gespeeld door de zanger, en zijn vrienden repareren bussen. Op een dag lenen ze een dubbeldekker bus en gaan op een vakantie door Europa. Onderweg komen ze allemaal mensen tegen die met ze meereizen.

'The Minute You're Gone'

Dit nummer is opvallend genoeg nooit in Amerika uitgebracht, omdat het niet goed genoeg voor de markt zou zijn. En dat terwijl het in veel andere landen wel op nummer één kwam te staan.

'Congratulations'

Cliff Richard heeft twee keer meegedaan aan het Songfestival, waarvan één keer in 1968 met het nummer 'Congratulations'. Het was de grote favoriet op de dag van de finale. Iedereen is er die avond van overtuigd dat het Verenigd Koninkrijk gaat winnen, maar uiteindelijk loopt het net even iets anders en gaat Spanje er met de winst vandoor.

'We Don't Talk Anymore'

De dagen dat Cliff Richard twee nummer één hits per jaar scoort zijn voorbij. Elf jaar na zijn vorige hit 'Congratulations', is het dan eindelijk weer zo ver. Met het nummer 'We Don't Talk Anymore' komt Cliff Richard weer net als vroeger bovenaan te staan in de lijst.

'Mistletoe And Wine'

'Mistletoe And Wine' is een kerstliedje van Cliff Richard dat geschreven is voor de musical Scraps. De schrijvers van het nummer wilden graag dat het zou klinken als een echt kerstliedje, maar als de musical op televisie komt zit er weinig meer van het kerstgevoel in het nummer. Gelukkig komt het in de video hieronder wel goed naar voren.

'Saviours Day'

Cliff Richard heeft de kerstsmaak goed te pakken, want twee jaar na 'Mistletoe And Wine' brengt hij opnieuw een kerstnummer uit. Tijdens het filmen hebben Cliff en de anderen in de video het niet makkelijk. Ze dragen warme wintertruien en dat op een hele warme dag in september met geen wolkje aan de lucht.

'Millenium Prayer'

De laatste nummer één hit die Cliff Richard heeft is 'Millenium Prayer'. Het lied is geschreven voor een tour die Share Jesus International dan doet. Tijdens de tour treedt Cliff Richard zelf niet op, maar hij is wel terug te horen op de cd van de tour. Er komt veel kritiek op het lied en daarnaast wordt het door veel radiostations niet gedraaid. Ondanks dat bereikt het toch de top van de hitlijst.