Evergreens

Het verhaal achter 'Candle In The Wind' van Elton John

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Candle In The Wind' van Elton John

Elton John speelde 'Candle In The Wind' voor 2,5 miljard mensen op de begrafenis van Diana, op 6 september 1997.

Marilyn Monroe

Elton Johns ‘Candle In The Wind’ gaat oorspronkelijk over Marilyn Monroe. Het flikkeren van de vlam in de wind symboliseert haar korte, maar bewogen leven

Goodbye, Norma Jean

In het nummer zitten verschillende verwijzingen naar de nadelen van een publiek geven. De openingszin in het origineel, "Good bye Norma Jean", is hier een voorbeeld van. Norma Jean Mortenson is de geboortenaam van Marilyn Monroe. Norma legt haar geboortenaam af en haar privacy, met als doel beroemd te worden.



Lady Di



In 1997 komt prinses Diana om in een auto ongeluk. Zij is een goede vriendin en grote fan van Elton John. Bernie Taupin, die ook de originele tekst van het nummer schreef, herschrijft een deel van de tekst. Met name de eerste zin valt op: “Goodbye England’s rose…”



Hit



2,5 miljard mensen zien op televisie hoe Elton John het lied op de begrafenis ten gehore brengt. Het wordt een enorme hit. Elton John zelf voelt zich ongemakkelijk bij de aanhoudende aandacht voor het lied. Hij vindt het “onnatuurlijk, morbide”, dat blijkbaar zoveel mensen zo lang “zwelgen” in het verdriet van Diana's overlijden.



Saxofonist



Buckingham palace was niet blij met de tekst van het lied. Ze vonden het te sentimenteel. De organisatoren van de begrafenis namen daarom voorzorgsmaatregelen. Mocht de koninklijke familie besluiten dat het nummer niet gezongen mocht worden, dan stond er een saxofonist klaar. Deze zou het nummer instrumentaal gebracht hebben.



Bernie Taupin



Er was ook kritiek van mensen buiten Buckingham Palace. Zij vonden dat het nummer niet zomaar ineens over iemand anders dan Marilyn Monroe kon gaan. Bernie Taupin zag het probleem niet. “Het nummer heeft verschrikkelijk veel geld opgehaald voor goede doelen, was zijn redenering. Mijn geweten is schoon.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: singlehoes