NPO Radio 5

Charles Aznavour live

  1. Nieuwschevron right
  2. Charles Aznavour live

De 93-jarige legende gaf op 3 maart een concert in Amsterdam... Bekijk hieronder onze fotoserie en lees ons verslag!

Foto's: Bullet-Ray

Het is kwart voor 9, het zaallicht dooft en het is muisstil in een volle Afas Live. Charles Aznavour loopt het podium op en zonder nog maar één woord gesproken te hebben staat het publiek al op om hem met een daverend applaus welkom te heten. Drie jaar geleden nam de zanger afscheid van Nederland met een Farewell concert, maar daar is hij gelukkig op teruggekomen: "Iedereen zegt altijd dat het wel mijn laatste zal zijn, maar ik heb geen idee. Waarom zou ik in hemelsnaam stoppen?”, aldus zijn woorden in september.

Hij opent zijn show met ‘Les Emigrants (Tous Ensemble)’ en al snel wordt één ding duidelijk: aan energie geen gebrek. De 93-jarige chansonnier huppelt zelfs over het podium terwijl hij nummers als ‘Les Deux Guitares’ en ‘The Old Fashioned Way’ ten gehore brengt. Hij put uit zijn rijke repertoire en praat in heerlijk Frans de verschillende chansons aan elkaar.

De Franse grootmeester, die in mei de ‘formidable’ leeftijd van 94 jaar hoopt te bereiken, neemt ons mee terug in de tijd en voor even wanen wij ons in Frankrijk. De zanger weet precies welke emotie hij op welke plek moet leggen om het publiek te ontroeren. Zijn prachtige 'La Bohème' vertolkt hij meesterlijk.

Halverwege de show haalt hij een speciale dame het podium op: zijn dochter Katia. Samen zingen ze ‘Je Voyage’. En wat een reis heeft deze getalenteerde man gemaakt! Al voor de oorlog verdiende de zanger met zijn chansons geld en in zijn lange carrière van 70 jaar verkocht de zanger meer dan 100 miljoen albums en schreef 1300 nummers. Dit verdient een diepe buiging.

De hele avond weet hij het publiek te raken met zijn melancholisch vibrerende stemgeluid. Volume heeft hij nog volop, want zijn vibrato vult met gemak de concertzaal. Ook al klinkt het niet altijd loepzuiver, desalniettemin is het een enorme presentatie voor iemand die de 90 is gepasseerd. Zonder pauze en zelfs een slokje water te drinken laat hij het publiek bijna twee uur lang genieten. Een onvergetelijke avond.

Na afloop van zijn optreden kan de chansonnier rekenen op een overweldigend applaus. Zal dit dan echt zijn laatste concert in Nederland zijn? Wij vragen het ons af... Voor nu zeggen we in ieder geval: merci et au revoir!